Můj čas na kafíčko

Chyby, které vás okrádají o spánek!

Špatně usínáte nebo se dokonce budíte uprostřed noci a dlouhé hodiny zíráte do stropu? Možná se nevědomky dopouštíte chyb kvůli nimž nemůžete spát. Zatímco pro někoho je kvalitní a nerušený spánek samozřejmostí, pro druhého představuje dlouhodobý problém.

Pokud vás trápí problémy se spaním, pak si budete muset v rámci spánkové hygieny odpustit i krátký denní spánek. Je to možná právě oněch pár nevinných minut přes den, které vám později v noci nedovolují usnout. Existuje ale i celá řada dalších přešlapů, které nás o spánek okrádají.

Hlídejte si čas

Jednou jdete spát v devět, jindy zas o půlnoci? Možná vám to nepřijde jako zásadní problém, přesto jím je. Jednou ze zásad kvalitního spánku je, že byste měli uléhat vždy ve stejnou dobu, a tím tělo jakoby načasovat na spánek.

Věděli jste, že trvá sedm dní, než se přizpůsobíte novému spánkovému režimu? Z tohoto důvodu je dobré dodržovat alespoň přibližnou dobu odchodu do postele.   Nepřevalujte se Napočítali jste oveček, že byste měli už slušné stádečko, ale spánek stále nepřichází? Zírání do stropu ani dvou hodinové převalování nic nevyřeší. Pokud nemůžete usnout, zvedněte se z postele a odejděte z ložnice jinam. Běžte si na chvíli třeba číst nebo si pusťte televizi a do ložnice se vraťte až ve chvíli, kdy máte pocit, že už opravdu usnete.

Vyspávání škodí

Nemůžete se dočkat až přijde víkend a vy se pořádně vyspíte, protože nemusíte vstávat? Tak zbystřete! Dlouhé vyspávání totiž tělu škodí a může vám nepříjemně rozhodit biologické hodiny. Pokud přes týden brzy vstáváte a v neděli spíte do deseti hodin, najděte kompromis a posuňte čas probuzení třeba na osmou nebo půl devátou.

Usínání u seriálů

Je-li pro vás sledování televize příjemným relaxem, snažte se u ní ale neusínat.
Pro zdravý spánek je zásadní tichá, tmavá a dobře vyvětraná místnost. Blikání obrazovky, lampy nebo monitoru počítače mate vaši mysl a nenechá vás v klidu spát.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden