Částečné úvazky a evropská směrnice - katolické rodinné svazy jednaly v Bruselu

Částečné úvazky a evropská směrnice - katolické rodinné svazy jednaly v Bruselu
9. října 2019 Události Autor: Filip Breindl

V Bruselu skončilo dvoudenní zasedání Evropské federace katolických rodinných svazů (FAFCE). Z Česka se ho účastnili zástupci Národního centra pro rodinu při České biskupské konferenci. Debata se týkala například podpory částečných úvazků, které podle FAFCE usnadňují soulad profesního a rodinného života.

Ředitelka Národního centra pro rodinu Marie Oujezdská Proglasu řekla, že tématem byla i směrnice Evropského parlamentu o rovnováze mezi soukromým a pracovním životem - její uplatnění v Česku by podle centra mohlo zhoršit současné nastavení rodičovské dovolené. Účastníci z jiných zemí v tomto dokumentu problém nespatřují, což podle Marie Oujezdské odráží rozmanitost pohledů na rodinné záležitosti v různých evropských zemích: "Rodinné politiky se velmi liší, stejně jako klima rodinné, co se týče podpory rodiny matka-otec-děti," řekla k tomu Marie Oujezdská s tím, že ji inspirovalo vystoupení apoštolského nuncia v Evropské unii, arcibiskupa Alaina Paula Lebauapina: "Velice krásně mluvil o tom, že bychom měli v rámci FAFCE měli ctít názor jeden druhého a nebýt nešťastný z toho, když každý má na určitou věc trochu jiný pohled. Odpovídal také na otázku, jak se chovat k jinak smýšlejícím lidem mimo církev. Zdůraznil, že nejsme jejich soudci. Máme zachovat svou identitu a říci, co si myslíme, ale vzít v potaz i jejich názor a snažit se je dialogem přivést k jinému pohledu na věc, než dosud zastávali," poznamenala z Bruselu Marie Oujezdská.

Dodala, že FAFCE má prostřednictvím svého generálního sekretáře přímý kontakt s institucemi Evropské unie i Rady Evropy. "Tam jde o diskusi a ovlivňování přijímaných dokumentů," popisuje ředitelka Národního centra pro rodinu s tím, že významným partnerem FAFCE je také Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) sídlící v Bruselu. "Pro nás jsou tyto rodinné svazy jedinečným polem učení se a získávání zkušeností v tom, jak působit vnitrostátně na domácí politickou reprezentaci. Současně je tu jedinečná příležitost dozvídat se od přímých aktérů o věcech, o nichž čteme v médiích nebo na internetu, a získat osobní zkušenost," dodává Marie Oujezdská.

NyníKomorní hudba
Skladba: Klavírní trio B dur, KV 254 - Adagio; Autor: Mozart Wolfgang Amadeus; Soubor: Guarneri trio Praha
02:00Klika (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Čaj do páté
04:00Písně
05:40Radio Vatikán (české...
05:57Myšlenka na den

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony