Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Turci vtrhli do Sýrie, chtějí potlačit Kurdy. „Prvotřídní prasárna,“ zuří exministr

Aktualizováno -
9. října 2019
22:42
Autor: ČTK, kal, tva - 
9. října 2019
15:28

Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Východně od řeky Eufrat už probíhá pozemní fáze ofenzivy. Oznámili to turečtí představitelé včetně prezidenta Recepa Tayyip Erdogana. Akce je zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (ISIS). Americký prezident Donald Trump uvedl, že Spojené státy ofenzivu neschvalují a Ankaře jasně řekly, že operaci považují za špatný nápad. Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to na twitteru komentoval slovy: „Prvotřídní prasárna.“ 

Syrské hraniční město Taj Abjád, které kontrolují kurdské milice YPG, bylo prvotním terčem pozemní ofenzivy, řekl agentuře AFP mluvčí syrských protureckých povstalců. Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný turecký zdroj uvedla, že turečtí vojáci a proturečtí povstalci zahájili ofenzívu o čtyřech větvích.

„Pozemní útok tureckých sil byl v Tal Abjádu odražen bojovníky SDF. V tuto chvíli žádný postup,“ uvedl na twitteru mluvčí koalice vedené milicí YPG.

Ofenziva si podle SDF zatím vyžádala mezi civilisty pět životů a mezi bojovníky SDF tři. Jiné zdroje uvádějí sedm mrtvých civilistů. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynulo nejméně sedm členů SDF. Kromě toho má být několik desítek civilistů zraněno. Koalice proto vyzvala spojenecké země, aby na sebe vzaly zodpovědnost a předešly bezprostředně hrozící humanitární katastrofě.

Turecko se k obětem nezná

Podle Reuters ve středu městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Turecká státní média uvedla, že na město dopadly minometné granáty, ale nezpůsobily žádné oběti. To odporuje slovům SDF.

Evropské státy chtějí svolat Radu bezpečnosti OSN

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace. Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN.

Juncker žádá, aby Turecko ukázalo zdrženlivost a svou vojenskou operaci zastavilo. „Turecko má bezpečnostní problémy na své hranici se Sýrií, což musíme chápat. Ovšem vyzývám Turecko i další aktéry, aby postupovali zdrženlivě,“ řekl Juncker před poslanci Evropského parlamentu.

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie | Reuters

Trump chce dohlédnout na ochranu civilistů

USA podle šéfa Bílého domu Donalda Trumpa hodlají dohlédnout na to, aby Turecko splnilo svůj závazek, že ochrání civilisty a zabrání humanitární krizi.

„Spojené státy neschvalují tento útok a jasně Turecku řekly, že tato operace je špatný nápad,“ uvedl Trump v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. „Turecko se zavázalo k ochraně civilistů, ochraně náboženských menšin včetně křesťanů, a k tomu, že zajistí, aby nenastala humanitární krize, a my na tento závazek dohlédneme,“ dodal americký prezident.

Petříček je pro diplomatický tlak. Metnar souhlasí s Junckerem

„Turecká ofenziva jen zhorší situaci civilního obyvatelstva a uprchlíků v regionu. Podle mého soudu bude naopak znamenat oddálení návratu lidí, kteří museli opustit své domovy. Bohužel v tuto chvili nevidím jiný nástroj než diplomatický tlak, jak situaci zklidnit,“ uvedl pro Blesk Zprávy český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Podle sých slov očekává společný postup EU, k řešení by podle něj měly přispět i Spojené státy.

Také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve středu vyzval k diplomatickému řešení situace. Rozhlasové stanici Frekvence 1 řekl, že Turecko by mělo vojenskou akci zastavit.

„Česko nadále podporuje mírový proces v Sýrii, který by měl umožnit poválečnou rekonstrukci země. Zajištění bezpečnosti tureckých hranic jsme mohli dosáhnout i jinou cestou,“ dodal Petříček.

Vojáci a jejich přípravy na úder v Sýrii Vojáci a jejich přípravy na úder v Sýrii | Reuters

Ostrá kritika přišla z Evropy i ze Spojených států

Paříž ve středu oznámila, že společně s Londýnem a Berlínem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN k turecké ofenzivě v Sýrii. Francouzská státní tajemnice pro EU Amélie de Montchalinová řekla, že všechny tři země dokončují společné prohlášení, které tureckou ofenzivu „velmi rozhodně“ odsuzuje.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Turecko vyzval, aby se vyhnulo akcím, které by mohly „dále destabilizovat region, eskalovat napětí a způsobit další utrpení lidí“.

Americký republikánský senátor Lindsey Graham varoval, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan za ofenzivu proti kurdským spojencům Washingtonu „velmi draze“ zaplatí. „Modlete se za naše kurdské spojence, které Trumpova administrativa hanebně opustila,“ napsal na twitteru Graham, který je jinak věrným podporovatelem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Co nejostřeji ve středu tureckou ofenzivu odsoudil německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Turecko tím riskuje další destabilizaci regionu a opětovné posílení IS (Islámského státu),“ řekl Maas v Berlíně. Podle něj hrozí také další humanitární katastrofa a nový pohyb migrantů. „Vyzýváme Turecko k ukončení jeho ofenzivy a k hájení jeho bezpečnostních zájmů mírovou cestou,“ uvedl Maas.

„Mezi lidmi je velká panika“

Podle arabsko-kurdské koalice SDF podnikají nálety turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika. Letouny údajně útočily proti pozicím 50 kilometrů v hloubi syrského území ve městě Ajn Ísa. Přes příhraniční region podle SDF přeletělo 25 tryskových letadel.

Agentura Reuters s odvoláním na turecký bezpečnostní zdroj uvedla, že střely z houfnic dopadaly na základny a muniční sklady YPG. Dalšími cíli jsou pozice ostřelovačů YPG. Údery jsou údajně vedeny na cíle vzdálené od obytných oblastí.

Ankara zahájila ofenzivu Pramen míru proti kurdským silám v Sýrii (9. 10. 2019) Ankara zahájila ofenzivu Pramen míru proti kurdským silám v Sýrii (9. 10. 2019) | ČTK

Kurdové apelují na spojence kvůli vytvoření bezletové zóny

SDF ve středu vyzvaly Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. SDF uvedly, že měly důvěru v dohodu o bezpečnostním mechanismu mezi USA a Tureckem. Nyní jsou naši lidé bezbranní, tvrdí koalice ve svém prohlášení.

Ofenzíva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Turecko začalo v posledních dnech otevřeně hovořit o invazi do severovýchodní Sýrie poté, co se z oblasti začali stahovat američtí vojáci. Ankaru před ofenzivou varovaly západní mocnosti i Moskva. Například ruský prezident Vladimir Putin ve středu podle Kremlu Erdogana telefonicky nabádal, aby se v Sýrii vyhnul jakýmkoli krokům, které by mohly poškodit mírový proces, a vyzval ho, aby ofenzivu dobře zvážil.

Několik minut po zahájení přeshraniční operace televize CNN Turk oznámila, že turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA, aby ho informovalo o ofenzivě.

Koalice Syrských demokratických sil, jejíž páteří jsou kurdské milice YPG, pomohla porazit IS, který od roku 2014 obsazoval sever Sýrie i sousedního Iráku. Dosud Kurdy chránila přítomnost amerických spojenců, kteří spolu s nimi pomáhali IS porazit.

jajanene ( 10. října 2019 02:14 )

Je to prasárna, ať si tady chytráci myslí cokoliv. Od Turků, kteří jsou od pradávna barbaři a zabijáci. Od Amíků stejně tak, plně stejně prolhaná a nespolehlivá pakáž. Bohužel to mají Kurdové asi v osudu, že mají stále co dělat s takovým Gesindlem.

agfor ( 10. října 2019 01:15 )

Tak zase jeden stát z obranného paktu NATO rozpoutal válku.

1917 ( 9. října 2019 22:32 )

Erdogan si se smlouvami a výhružnými depešemi jak z EU tak z Ruska,USA i OSN vytře zadek.EU by mělo pro klid udělat jediné a to vyhnat Osmany za Bospor a Dardanely. To se mělo udělat již dříve po porážce Osmanů u Vídně a měli být zahnáni za průliv do Asie kam patří. Stejně jich je v Evropě jako much a množí se jak myši!!!!

Antonn Blha ( 9. října 2019 20:54 )

Tak pane Němečku rozcvicit, plnou polní a místo hloupých řečí vzhůru do boje, Kurdove teď budou potřebovat každého internetového zabijaka. Ještě sebou prosím vemte Novotného to je taky takový teoreticky bojovnik pokud nemá někomu něco říci primo do oci😂😂😂🤮🤮

iFender ( 9. října 2019 20:47 )

Turci maji jiz zkusenosti s Armenci.To byl "masakr".

Zobrazit celou diskusi