Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Dav mix miloval.“ Známý hudebník přidal emotivní projev Grety do svého hitu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2019
23:45

Oblíbený britský hudebník Fatboy Slim, pravým jménem Norman Cook, zakomponoval projev mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové (16) z klimatického summitu OSN do své nejznámější skladby. Video nejdřív sdílel jen na sociálních sítích, nakonec se ho ale rozhodl zařadit do vystoupení. Thunbergová za své vystoupení v OSN, které překypovalo emocemi, dívka se dokonce rozplakala, sklidila chválu i kritiku. Jedni její řeč považují za „přehnanou a agresivní“, pro druhé je ale náctiletá aktivistka „odvážnou hrdinkou“, napsal deník The Guardian.

Thunbergová ve svém projevu použila frázi „právě tady, právě teď“, což je současně názvem hitu Fatboy Slima Right Here, Right Now. Právě toto inspirovalo namixovanou skladbu, která se jako první objevila na twitteru hudebníka Davida Scotta ze skupiny The Kiffness. Ten mixem podbarvil video o tajících ledovcích.

Scottův příspěvek následně sdílel i Fatboy Slim, který se rozhodl skladbu zařadit do svého programu. Jako první měla jeho „kolaborace“ s projevem Thunbergové premiéru tento víkend v umělcově klubu ve městě Gateshead.

Slova Thunbergové přivadla lidi do varu

„Lidé umírají, celé ekosystémy se hroutí. Jsme na počátku masového vymírání a jediné, o čem mluvíte, jsou peníze,“ otevírají skladbu slova Thunbergové, za kterými je slyšet melodie umělcova hitu. „Zklamali jste a mladí lidé začínají rozumět vaší zradě. Upírají se na vás zraky další generace,“ pokračuje aktivistka, v té chvíli se už hudba rozezní naplno.

„Nedopustíme, aby vám to prošlo. Právě tady a právě teď je chvíle, kdy toho máme dost. Svět se probouzí, přichází změna, ať se vám to líbí nebo ne,“ burácí Thunbergová, po celou dobu písně je to právě její „právě tady, právě teď“, které se ozývá z reproduktorů.

„Její slova přesně sedí do Fatboy Slimovy písně. Mix je skvělý a její řeč měla neuvěřitelnou sílu,“ zhodnotil komponovanou skladbu jeden s posluchačů. „Dav mix miloval, ve vzduchu bylo něco magické, mohli jste cítit, jak se blíží něco obrovského,“ popsal atmosféru v klubu.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

 

vaber ( 10. října 2019 09:16 )

loni v létě, u nás v zimě, v Adelaide, velké město na pobřeží Austrálie,bylo 48°C a v noci 35°C, v tom se nedá žít, farmářům pochcípali koně ,člověk se zatím schovává pod klimatizaci která stav jen zhoršuje protože vyrábí teplo i v letě,bez klimatizace by chcípali lidé, ale za to může Greta, říkají Češi

Zobrazit celou diskusi