Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Design

Jak bydlí designéři: útulný balkon, rušná čtvrť a věci z druhé ruky

Pravdou je, že téměř za každým kouskem se kryje nějaký příběh a rád si jej při pohledu na ně připomínám. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Doma se snaží trávit co nejméně času a přiznává, že je pro něj důležitější lokalita, kde se byt nachází, než byt samotný. „Asi i proto je mým nejoblíbenějším místem balkon – část vně bytu. Svoboda spojená s úžasným výhledem hned vedle náměstí Jiřího z Poděbrad se bude jednou jen těžko opouštět,“ říká designér Jakub Kopecký.
  5:49

Do práce - ve sdílené kanceláři ve studiu Alta v Holešovicích - jezdí Kopecký na kole. „Cíleně pak projíždím během svých cest centrem města a sleduji lidi, město, život,“ vysvětluje. 

A říká, že nejraději má doma neformálnost spojenou se způsobem zařízení bytu. „Dovoluje nám to dělat věci, které by za jiných okolností nešlo provozovat - například prohánět se kolem stolu na koloběžkách. V bytě bydlím s přítelkyní a jedním spolubydlícím - kamarádem architektem, se kterým se známe již od studií na vysoké škole v Liberci a čas od času se společně sejdeme nad lahví vína. Měli jsme štěstí, když nám majitel skrze správu domu dovolil upravit si byt dle vlastních potřeb a možností - člověk pak získá úplně jiný vztah k danému místu,“ říká designér. 

Jakub Kopecký

Věci do bytu si nejčastěji pořizuje z druhé ruky. A jak sám říká, má k tomu hned několik dobrých důvodů. „Mohu se setkat s člověkem, který danou věc nabízí - často je za danou věcí skryt nějaký příběh. Hodně toho lze zařídit pouhým optáním se. Říká se, že nejtěžší je se zeptat - když se zeptáte, jen málokdy Vás někdo odmítne. Když však potřebuji něco specifického, tak mé kroky vedou povětšinou do IKEI,“ vypráví. 

Místo na práci
Originální a velká kuchyňská linka

A dodává, že nemá problém s druhotným využitím věcí, které již někdo nepovažuje za vhodné. „Často tak najdu i kvalitní kousky a díky sdílené dílně kamaráda jsem schopen ledasco případně opravit a zrestaurovat. Takových věcí si pak člověk více váží, protože jsou spojeny s jistým úsilím/příběhem. Velkou část vybavení se mi tak podařilo sehnat jen díky odvaze zeptat se.“ 

A jaký kus má doma úplně nejraději? „Asi bych těžko hledal jeden specifický kus, ke kterému bych měl zvláštní vztah. Spíše naopak - dovoluje mi to jednodušeji se věcí zbavovat. Mnoho jsem si toho vyrobil sám a spíše mě baví sledovat jisté principy - využití zdánlivě nevyužitelného materiálu, nenáročnost výroby, jednoduchost rozložení během případného stěhování, které se děje relativně často, malá prostorová náročnost rozloženého nábytku, udržitelnost, Pravdou ale je, že téměř za každým kouskem se kryje nějaký příběh a rád si jej při pohledu na ně připomínám. To vše souvisí i s přesvědčením, že pokud chci využívat výhod města v jejich plném rozsahu, tak si jen stěží mohu v dané lokalitě dovolit koupit byt a proto volím nájemní bydlení, které mi přináší větší svobodu,“ říká nakonec. 

Kuchyň a jídelní stůl

Autor: