Školy a úřady řeší, jak dětem vysvětlit transsexualitu jejich spolužáka

čtvrtek 10. října 2019 ·

Už jste někdy slyšeli o tom, že se člověk může narodit ve špatném těle?" ptala se nedávno třídy plné druháků na jedné z pražských základních škol sexuoložka Hana Fifková. Důvodem bylo, že dětem měla vysvětlit, že jeden jejich transsexuální spolužák už nebude používat dívčí jméno, ale chlapecké. Ačkoliv takových debat na školách má za sebou sexuoložka mnoho, tentokrát mělo její vysvětlování dohru. Akci nyní šetří Česká lékařská komora, negativní stanovisko k ní zaujala Česká školní inspekce, naopak podporu Fifkové vyjádřili přední čeští sexuologové. Informují Hospodářské noviny. 



Ředitelka dotyčné školy odmítla případ komentovat se slovy, že se "všichni s touto situací ve škole setkáváme poprvé a jistě na základě této zkušenosti vznikne nějaký nový metodický pokyn". Vyšetřování se rozběhlo poté, co se proti debatě ve škole ohradil otec jednoho žáka školy. "Nelíbilo se mi, že takto intimní věc týkající se sedmiletého dítěte je projednávána na půdě školy. Uvažovat o tom, že začnu měnit pohlaví sedmiletému dítěti, mi připadá zvrácené. Vadilo mi, že by moje dcera měla být vystavena takovému prostředí a takovým názorům," říká Martin Křížek, který podal podnět České školní inspekci. Dceru na besedu s doktorkou Fifkovou nepustil a nakonec ji i odhlásil ze školy.

Inspekce mu dala za pravdu v tom, že nebylo vhodné zařazovat toto téma do výuky kvůli nízkému věku i kvůli tomu, že nesouviselo s obsahem školního vzdělávacího programu. Inspekce však také přiznala, že si není jistá, jak v takových případech postupovat. "Celá problematika vyžaduje jednání v rámci resortu školství tak, aby bylo do budoucna možné stanovit v těchto záležitostech pro školy odpovídající postup, a metodicky tak pomoci školám obdobné situace řešit," stojí v prošetření stížnosti, kterou mají Hospodářské noviny k dispozici.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
10. října 2019 v 14:40  

Stanovisko ČŠI: Není to v ŠVP, tudíž to neexistuje.

rváčkazvesela řekl(a)...
10. října 2019 v 15:50  

"Nelíbilo se mi, že takto intimní věc týkající se sedmiletého dítěte je projednávána na půdě školy. Ale škola se má vtahovat k tomu, co děti čeká v životě, ne? Záleží jen na tom, JAK SE JIM TO VYSVĚTLÍ. Kdyby ve škole nebyla sexuální výchova,něk teré děti by věřily i na čápa.
Jsem zvědavá na zkušenosti s homosex.páry rodiči a jejimi "potomky". To bude živná půda pro šikanu!!Nedávno jsme při vyplmnění katalogových listů, kde musíte mít kolonku počet chlapců, děvčat na začátku roku,na konci , jde z toho někdy hlava kolem abyste to nespeltli, tak pookud tam přibude byť jen kedno pohlaví ( je jich přes sto..?) tak se z toho zcvokneme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.