Filadelfie je první americké město, které zakázalo cashless obchody

Obchody, které nepřijímají platbu v hotovosti, podle zákonodárců diskriminují zákazníky, jimž banky odmítají zavést běžný účet.

Filadelfie se minulý týden stala prvním americkým městem, které zakázalo obchodům přijímat výhradně bezhotovostní platby. Od minulého úterka tak platí, že zaměstnanci obchodů nesmějí odmítnout od zákazníků hotovost a zároveň jim účtovat vyšší cenu než těm, kdo platí debetní nebo kreditní kartou.

Zákon měl platit už od léta, ale účinnost byla odložena, aby měly obchody dostatek času na přípravu. V případě jeho porušení budou nuceny zaplatit až dva tisíce dolarů. Zůstává také několik výjimek, jako jsou například půjčovny aut nebo internetové transakce. Podle některých majitelů obchodů zvyšovaly bezhotovostní platy bezpečnost před krádežemi, protože peníze nebyly v pokladnách fyzicky přítomny.

„Pokud to sníží kriminalitu, chápu jejich pohled na věc. Má to ale dvě stránky,“ říká jeden z obyvatel, který rozhodnutí demokratického starosty Jima Kenneyho vítá. Kritici cashless obchodů dlouhodobě tvrdí, že jde o diskriminaci chudší části populace. „Myslím, že je to nefér, protože polovina Filadelfie patří mezi nízkopříjmové skupiny. Není tady dost peněz, i když to tak nevypadá. Spousta lidí sotva vyjde,“ říká další rezidentka, podle níž by vždy měla být možnost zaplatit v hotovostí, protože řadě lidí banka běžný účet nezavede.

Několik obchodů, které se pro USA Today k zavedené novince vyjádřily, nemá se zákonem problém. Ačkoli je pro obsluhu jednodušší nezaobírat se hotovostí, podle jednoho ze zaměstnanců salátového řetězce Sweetgreen, který přestal přijímat hotovost už v roce 2017, bude díky této změně v jejich obchodě nakupovat více zákazníků: „Jsou tu lidé, kteří nemají dost peněz na účtu nebo nemají přístup k bance. Znemožnit jim nákup v obchodech jako Sweetgreen je podle mě pitomost. Jde o krok správným směrem.“ Právě Sweetgreen a podobné řetězce nicméně cílí na třídu zákazníků, kteří kreditku pravděpodobně mají. Jeden salát tu vyjde takřka na 14 dolarů (asi 300 korun). Jeden z vlastníků cheesesteakového řetězce Steve‘s Prince of Steaks zákon také vítá: „Svým způsobem to živilo třídní válku. A bezhotovostní platby jsou v podstatě způsob kontroly lidí.“

Například Sweetgreen ale už před několika měsíci umožnil platbu hotovostí v reakci na vzrůstající kritiku. Stejně reagoval i Amazon Go. Vedle zmíněné diskriminace se objevily i obavy ohledně soukromí a bezpečnosti dat. Pro stejný krok jako Filadelfie se už rozhodly nebo rozhodují i města New Jersey, San Francisco, New York, Washington a Chicago a státy Connecticut, New York a Oregon. Ve státě Massachusetts existuje zákaz už od roku 1978.

 

Čtěte dále