Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vedení Univerzity Karlovy čelilo další kritice za partnerství s firmou Home Credit. Ta odpoledne smlouvu vypověděla

Rektor UK Tomáš Zima. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno
PRAHA - Vedení Univerzity Karlovy (UK) čelí další vlně kritiky kvůli partnerství s firmou Home Credit. Stovky studentů a pracovníků univerzity vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil a aby se věcí zabýval akademický senát. Zastupitel Prahy 5 Adam Rut (Piráti) vyhlásil na facebooku pro univerzitu veřejnou sbírku. V odpoledních hodinách společnost Home Credit oznámila, že od smlouvy odstoupí.
  13:46aktualizováno  14:14

Rut chtěl shromáždit 1,5 milionu korun namísto sumy, kterou firma slíbila UK během tří let poskytnout. UK už ve středu uvedla, že smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod. Aktuální vyjádření vedení školy zatím není k dispozici.

Univerzita Karlova podepsala partnerství se společností Home Credit. Dostane za to přes 1,5 milionu korun

„Vyzýváme rektora UK, aby vypověděl smlouvu o partnerství a smlouvu o spolupráci mezi UK a společností Home Credit,“ uvádí se ve výzvě, pod níž jsou podepsáni studenti různých fakult včetně těch, které chce firma především podporovat. Akademický senát by měl podle výzvy do budoucna stanovit jasná etická kritéria, s kým a za jakých podmínek UK může navazovat komerční spolupráci tak, aby tím nebylo poškozováno její dobré jméno.

Home Credit patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Signatáři výzvy uvádějí, že se firma „neodpovědným úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí“. Uvedli také, že smlouvy byly uzavřeny bez předchozího projednání s akademickým senátem.

V podobné duchu se nese i otevřený dopis čtyř stovek studentů a akademiků. „Uzavření spolupráce s firmou Home Credit je další v řadě aktů současného vedení Univerzity Karlovy, kdy byla dána přednost finančním či pragmatickým výhodám před úvahou o etických důsledcích,“ uvádí se v něm mimo jiné. „Partnerská smlouva je uzavřena na částku, která je vzhledem k celkovému rozpočtu Univerzity Karlovy, jenž čítá několik miliard, naprosto minimální. Nejstarší a nejslavnější česká univerzita tak prodává své jméno za ‚drobné‘,“ uvádí se v dalším z otevřených dopisů, který je zároveň peticí.

Zatím 57 000 korun se do čtvrtečního poledne shromáždilo na účtu sbírky Milion a půl pro Karlovku. Vyhlašovatel Rut chce do 17. listopadu shromáždit alespoň půl milionu, aby bylo možné jednat s UK o vypovězení smlouvy se společností Home Credit. „Pokud univerzita na tyto podmínky nepřistoupí nebo se na účtu nesejde dostatek prostředků pro zahájení jednání, peníze budou přispěvatelům vráceny.

Home Credit se podle smlouvy o spolupráci z počátku října zavázal univerzitě ročně poskytovat půl milionu korun. Podporovány mají být podle skupiny PPF, která firmu Home Credit většinově vlastní, zejména Matematicko-fyzikální fakulta UK a Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.