Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Světový den duševního zdraví: Naši slavní, kteří se potýkali s psychickými potížemi

Světový den duševního zdraví: Naši slavní, kteří se potýkali s psychickými potížemi
Zdroj: Facebook/Supraphon
+ Další fotografie
nemocné hvězdy
Dne 10. října je Světový den duševního zdraví. Den, který usiluje o dlouhodobé zlepšování péče o duševní zdraví a zvýšení povědomí o problematice, je dalším významným dnem ve zdravotnictví, který se zapsal do světové paměti a probíhá už od roku 1992. Psychické potíže vzaly českému národu hned několik milovaných umělců. Víte, kteří to byli?

S psychickými problémy se potýkal herec Miloš Kopecký, který s onemocněním bojoval celý život. Jednalo se o bipolární poruchu, která pacienta uvede do dvou extrémních poloh nálady a jednání. Ze stavů hluboké deprese přecházel k pocitu, že mu celý svět padá k nohám. Velký herec zemřel 16. února 1996 v psychi­atrické léčebně v Bohnicích ve věku nedožitých 74 let.

Prozaik, novinář a sportovní reportér Ota Pavel bojoval stejně jako Kopecký s bipolární poruchou. Ta u něj vyvrcholila pokusem o zapálení nad Innsbruckem. Geniálnímu spisovateli se stal nakonec osudným infarkt, a to v pouhých 42 letech.

S těžkými psychickými potížemi se dlouhá léta vypořádával zpěvák Petr Muk. Dlouho mu z nejhoršího pomáhala rodina a občasné pobyty v psychiatrických léčebnách. Oblíbený zpěvák však svůj boj s těžkou depresí prohrál, rozhodl se odejít z tohoto světa a předávkoval se léky.

Slavný divadelní režisér Petr Lébl trpěl maniodepresivní psychózou, kterou nedokázal přemoct. Svůj život ukončil sebevraždou, a to přímo v provazišti divadla. Pod jeho tělem se odehrálo jedno celé představení a následně byl nalezen dopis, v němž své blízké informoval o tom, kde se rozhodl sebevraždu spáchat.

Vlastimil Brodský trpěl těžkými depresemi. Ani tento geniální herec a národem milovaný umělec se nemoci nedokázal nadále bránit a legálně drženou zbraní se sprovodil z tohoto světa. Podle svých blízkých byl velmi slušným člověkem, který byl ochotný pomoci komukoliv kolem sebe. Myslel si však, že nic dobrého neudělal.

Duševní porucha připravila národ i o jednoho z nejlepších komiků, které kdy Česko zažilo. Jiří Wimmer, na první pohled veselý muž, v sobě skrýval obrovskou bolest. Deprese začal řešit alkoholem a roku 2001 zahynul nešťastnou náhodou opilý pod koly autobusu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy