7. 10. 2019 Martina Nová

Venkovní šňůra pokračuje, jedeme do Zlína

Sparťany čeká předposlední venkovní duel z dlouhé sedmizápasové šňůry. Vyjedou na led aktuálně dvanáctého Zlína, který se v uplynulém kole pořádně rozstřílel na ledě brněnské Komety, kterou deklasoval 7:0. Úvodní buly tohoto střetnutí bude vhozeno v 17:30 a průběh zápasu můžete sledovat na onlajny.com prostřednictvím textového komentáře.

Po výhře ve Varech přišly dva body z Mladé Boleslavi

Série venkovních zápasů se pomalu chýlí ke konci a Sparta přidala do sbírky další body za vítězství. Po triumfu v Karlových Varech se sparťané vydali do Mladé Boleslavi, kde ukázali bojovnost a trpělivost proti Středočechům, kteří do té doby na domácím ledě neprohráli.

Hlavní slovo měli zejména brankáři, kteří předváděli jisté zákroky a střelcům dělali nemálo vrásek. Poprvé se skóre měnilo ve 27. minutě zásluhou Jana Buchteleho, jenž poslal Spartu do vedení. V přesilové hře však vyrovnal Jakub Klepiš a pokračovalo se opět za nerozhodného stavu. Díky pohotovosti a pozornosti obou brankářů dospěl duel do nastavení, kde druhý bod za výhru 2:1 po prodloužení vystřelil pražskému týmu Andrej Kudrna.

Matěj Machovský, jenž předvedl 28 zákroků, měl radost z bodového zisku z venkovního prostředí. „Podařilo se nám nasbírat pět bodů, to není špatné. Doma nějakou chvíli nehrajeme, takže musíme body vozit z venku. Zatím se nám to daří, nechci to zakřiknout. Doufám, že v tom budeme pokračovat,“ věří náš brankář.

Premiéru ve sparťanském dresu v české extralize zažil David Tomášek, který nastoupil v jedné lajně s Dočekalem a Smejkalem. „Po více než roce jsem opět nastoupil v extralize, je tu jiný styl hokej. Boleslav má také specifický hokej, proti kterému je nepříjemné hrát. Navíc bylo i lehčí napětí, protože od Sparty se hodně očekává,“ přiznává nová posila. „Měl jsem mírnou nervozitu z mého výkonu. Abych dělal jednoduché věci, moc nevymýšlel, ale zároveň předvedl trochu ze svého umění. Hlavní bylo dostat nohy a hlavu do tempa, přeci jen, je to změna prostředí,“ vysvětloval v pozápasovém rozhovoru Tomášek.


Zlín s minimem změn v sestavě, avšak s navrátilcem Köhlerem

Zlínský tým během letní přestávky zaznamenal poměrně málo nových příchozích hráčů a ještě méně odchodů. Významnou osobností pro útočné řady se však stal Bedřich Köhler, který se po čtyřech sezonách vrátil na místo, kde v ročníku 2013/14 pomohl k zisku mistrovského titulu. Kdo naopak tým opustil, byl například lotyšský reprezentant Edgars Kulda nebo zlínský odchovanec Nicolas Werbik, který je novou posilou Vítkovic.


LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU MLADÉ BOLESLAVI:

PŘÍCHODY

ODCHODY

Bedřich Köhler (Ú, HC Kometa Brno)

Edgars Kulda (Ú, neznámo)

Lukáš Buchta (O, Omaha Mavericks - NCAA)

Tomáš Valenta (O, HC Olomouc)

Jan Dufek (Ú, HC RT TORAK Poruba)

Tomáš Štůrala (B, neznámo)

Rickard Palmberg (Ú, Timra IK – Švédsko)

Nicolas Werbik (Ú, HC Vítkovice Ridera)

Roman Szturc (Ú, HC Vítkovice Ridera)


Berani zaspali start extraligy, naposledy ale sestřelili Kometu

Po prvních pěti zápasech se zlínští hokejisté nacházeli beznadějně na posledním místě tabulky bez jediného bodu. O jeden gól nejprve prohráli s Karlovými Vary (2:1) a Vítkovicemi (2:3), poté přišla domácí porážka 1:4 od Olomouce. Následovali další dva vyrovnané zápasy, z gólové přestřelky v Plzni ale nevydolovali ani bod (5:4) a v očekávaném zápase s extraligovým „nováčkem“ z Kladna doma padli 1:2. Září ještě zakončili prohrou v Liberci (6:4).

Navíc se museli popasovat s nelehkou situací, když přišli o brankářskou jedničku Libora Kašíka, který se zranil. Poměrně rychle však dokázali najít adekvátní náhradu. Z brněnské Komety se jim podařilo na hostování přivést Marka Čiliaka a od té doby se začalo blýskat na lepší časy. V rámci sedmého kola Zlín poprvé bodoval a také vyhrál, doma přehrál Pardubice 4:3 a v uplynulém nedělním duelu pokořili v Brně Kometu 7:0, díky čemuž poskočili v tabulce na 12. místo.


Věděli jste, že…

během bitky mezi Zlínem a Spartou, která proběhla 31. ledna 2010 na zimním stadionu Luďka Čajky, bylo dosud rozdáno nejvíce trestných minut v české extralize? Rozhodčí v utkání udělili celkem 439 trestných minut a 14 hráčů zápas nedohrálo. Ze současných mužstev dostal trest během tohoto rekordního duelu například Bedřich Köhler. Do hromadné rvačky se zapojil i současný sportovní ředitel Sparty Petr Ton.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek