Po Rathovi zamíří do vězení i Kottovi. K šestiletému trestu musí nastoupit pět dnů od doručení výzvy

Krajský soud v Praze odeslal manželům Petrovi a Kateřině Kottovým výzvu k nástupu do vězení. Radiožurnálu to řekla mluvčí soudu Hana Černá. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice a její manžel dostali šestiletý trest vězení za korupci a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Nastoupit k výkonu trestu mají do pěti dnů od doručení výzvy.

Praha (Aktualizováno: 19:43 10. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Pancová, Petr Kott

Manželé Kateřina Kottová (uprostřed) a Petr Kott (vpravo) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici.

Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Toho policie zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Doma už za dva roky. ‚O propuštění může Rath žádat po půlce trestu. Změnil se zákon,‘ upřesňuje Jelínek

Číst článek

Stejný čas k nástupu do vězení jako Kottovi od soudu dostal právě i bývalý hejtman David Rath, který je ve vězení od začátku tohoto týdne.

Odvolací pražský vrchní soud ho poslal kvůli zmanipulovaným zakázkám za mříže na sedm let. Výzvu k nástupu do vězení doručila přímo policie, což bývalý hejtman kritizoval jako nestandardní. Kottovým soud výzvu odeslal poštou. Mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá k tomu uvedla, že způsob doručení záleží na rozhodnutí předsedy trestního senátu.

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD nastoupil do věznice v Teplicích v pondělí odpoledne, před tím navštívil stomatologickou ordinaci. Rath byl odsouzen k sedmi letům vězení za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Před nástupem informoval novináře, jak bude v kauze dále pokračovat. „Jsem ochoten vést ten boj dál, protože vidím, že je to politický proces,“ řekl Rath.

Sedm let ve vězení?

Za mřížemi politik ale nestráví celý trest. „Odečte se mu doba, kterou strávil ve vazbě,“ řekl už dříve pro iROZHLAS.cz vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. Po uplynutí poloviny trestu má pak Rath nárok požádat o podmíněné propuštění, na svobodu se tak může dostat už za dva roky.

Propuštění by například mohla Rathovi zkomplikovat druhá část jeho trestu. Finanční postih ve výši 10 milionů korun. Pokud zmíněnou částku bývalý středočeský hejtman nezaplatí, hrozí mu za to dalších 2,5 roku vězení.

Policie zadržela Ratha před sedmi lety 12. května 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pravomocný rozsudek vynesl letos v červnu pražský vrchní soud. Exhejtmanovi snížil původně uložený trest 8,5 roku vězení na sedm let. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.

Václav Štefan, zit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme