Muzikus.cz homepage
přihlášení uživatele
PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELE JE ZRUŠENÉ
vyhledávaní

zvukJHS Pedals Space Commander - butikový efekt

10.10.2019 | Autor: Tomáš Pavelka | sekce: pro muzikanty - testy

Je, nebo není tohle retro krabička? Vzhledem retro je, funkcemi ale ne. Je to moderní multiefekt 3in1. Vyrábí to americká firma JHS Pedals, kterou založil Joshua Heath Scott někdy kolem roku 2007.

V jednoduchosti je síla
JHS Space Commander obsahuje tři efekty. Každý efekt má jen minipřepínač (vyp/zap) a potenciometr. Dokonale mate tělem.

Chorus
Efekt typu chorus je třeba představovat, protože tohle není ledajaký chorus. Má sice jen jeden potenciometr, ale zvuky jsou tam celkem čtyři. V první čtvrtině je chorus skoro neznatelný a velmi pomalý. Ve druhé čtvrtině dráhy potenciometru (až do poloviny) se chorus zvýrazní a lehce zrychlí, do zvuku více připomínající jemný flanger. Od půlky se chorus více rozladí, trochu zrychlí a zní jako moderní chorusy. Poslední čtvrtina je něco mezi vibratem a chorusem, zvuk je hodně modulovaný, slyšíme, jak se výrazně rozladěně přelévá, a když je potenciometr naplno, tak už značně zrychluje. Zajímavé, nikdy jsem takový chorus neslyšel.

Reverb
Ano, i zde je potřeba se trochu rozepsat, protože tenhle reverb reaguje na dynamiku hry. Když hraju na kytaru lehce, reverb není skoro slyšet, a když do strun pořádně říznu a zatlumím rychle kytaru, tak se reverb rozezní mnohem více a krásně vyplní mezeru/stopku. Charakter zvuku mi připomíná reverb typu „plate“, tedy velkou kovovou desku, která se kdysi v analogových dobách používala na simulaci dozvuku. Navíc mi připadá, že je v tom reverbu i trochu jemné modulace... A čím víc točíme doprava, tím je reverb víc kosmický a na konci až velmi přehnaný, ale jako speciální efekt do retro sci-fi filmu určitě vhodný. Opět musím konstatovat, že takovéhle provedení reverbu jsem neznal.

Boost
Třetí efekt je boost neboli volume. Tahle třetí „fíčůrka“ je analogová, chorus nevím a reverb bude digitální. Pokud je potenciometr Boost na nule, nic to nedělá, při točení doprava se zvyšuje celková hlasitost efektu, takže tím lze dokrmit ten správný zesilovač, aby začal víc zkreslovat. Funguje to zcela přesně, jak má. Nijak to zvuk efektu neovlivňuje, pouze zesiluje. Můžeme testovat, co to dělá při zapnutí jednotlivých efektů nebo při jejichkombinaci.

Space Commander byla velice rozšířená počítačová hra pro operační systém DOS. Hru vydalo studio Columbia Data Products v roce 1983. Pro toho, ddo to nezná: Jde o arkádovou hru, ovládáte raketku a snažíte se rozstřílet všechny vetřelce, kteří na vás v několika řadách sestupují a přitom vypouštějí bomby. Grafika této legendární staré hry je velmi „pixeloidní“ a je použita na horní straně efektu. Hru lze zdarma stáhnout na https://www.myabandonware.com/game/space-commanders-2x.

Skrytá fíčůrka
Ano má to ještě jednu skrytou funkci, ta se dá aktivovat po odšroubování šroubků, otevření celé krabičky a přepnutí malého DIP přepínače. Ten přepne celou krabičku do režimu low-fi. Normálně je zvuk procházející tenhle efekt hutný, má silné středy a basy. Po přepnutí na low-fi se odfiltruje basové pásmo a zvuk je pak charakterem podobný starému dobrému Tube Screameru, který také filtruje basy. Líbí se mi to.

Použití
Představte si, že máte pouze „holé“ lampové kombo, které sice hraje samo o sobě hezky, ale nemá reverb a jeho zvuk vás už začíná trochu nudit. Zapojíme do něj Space Commander, a najednou se začínají dít věci...

Závěr
Space Commander mě mile překvapil. Po počáteční nedůvěře jsem zjistil, že je to jeden z mála kytarových efektů, který je inspirativní. To znamená, že je vhodný pro kreativní jedince, kteří potřebují kvalitní, přitom ale velice jednoduchou, a hlavně rychlou inspiraci, bez zbytečného se hrabání v desítkách (možná stovkách) parametrů u složitých multiefektů. Určitě to ale není věc pro každého, a to jak celkovým zpracováním, ovládáním, zvukem a částečně i cenou. Jedná se o butikovou záležitost, nevšední, originální, inspirativní, malosériovou a také trochu dražší krabičku, než jsou levné čínské „masovky“. Rád bych si tu kouzelnou věcičku nechal, ale bohužel ji musím vrátit...

Info
JHS Pedals Space Commander je butikový, hybridní - digitálně analogový efekt v kompaktním balení. Má jednoduché ovládání, skvělý zvuk a zajímavý design. Cena je 7252 Kč.

Plus
inspirativní zvuk
jednoduché ovládání
boost
skvělý chorus
dynamický reverb
režim Low-Fi

Mínus
pro někoho možná příliš jednoduché ovládání


Technická specifikace
  
true-bypas ano
napájení 9V adaptér (adaptér není součástí balení)
napájení na baterii ne
rozměry 110 x 125 x 50 mm
hmotnost 370 g
při registraci je prodloužená záruka na 4 roky

Web
https://www.jhspedals.com/
Online verze stránky: https://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-testy/JHS-Pedals-Space-Commander-butikovy-efekt~10~rijen~2019/

Komentáře

celkový počet: 0

Buďte první...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.