Jana Follerová (Meteobox.cz)
10.10.2019 21:14:26

Antarktida: Od šelfu se oddělil obrovský kus ledovce

Obrovská kra se odlomila od Ameryho šelfu ve východní Antarktidě. Poslední kra podobné rozlohy se oddělila od ledovcového prahu před více než padesáti lety.

 Animace zobrazuje několik snímků pořízených pomocí nástroje MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) mezi 13. zářím a 2. říjnem. Odlomená ledovcová kra se jménem D-28 měří 1636 kilometrů čtverečních, což lze přirovnat k rozloze města Londýn.


 

Odlamování pevninského prahu, je součástí přirozeného cyklu růstu a ústupu ledovce. Tento proces, kdy ledovec ztrácí hmotu, je velmi rychlý ve srovnání s táním. Jev je velmi složité pozorovat, není proto jasné, jakým způsobem průběh odlamování ledovcového šelfu ovlivňují vlny, vítr, tání nebo struktura ledu.

Za posledních dvacet let byl růst Ameryho šelfového ledovce rychlejší a plynulejší než v jakékoli jiné prahové oblasti Antarktidy. Záznam této události může odhalit některé příčiny vzniku nového ledovce a následného odtržení ledových ker.

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty