Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kuba po víc než 40 letech obnovila úřad prezidenta, parlament do funkce zvolil současnou hlavu státu

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel foto: Reuters

Havana - Kubánský parlament ve čtvrtek téměř jednomyslně zvolil do nově vzniklého úřadu kubánského prezidenta dosavadní hlavu státu Miguela Díaze-Canela a jako viceprezidenta potvrdil Salvadora Valdése. Informovala o tom agentura Europa Press. Kuba neměla úřad prezidenta od roku 1976, hlavou tohoto karibského ostrova byl oficiálně předseda státní rady a vlády. Tím byl přes třicet let Fidel Castro a po něm jednu dekádu jeho bratr Raúl Castro.
  22:39

Kuba má novou fasádu, uvnitř se ale nic moc nezměnilo, říká místní disidentka

Novou funkci prezidenta zřídila ústava, která vstoupila v platnost letos v dubnu. Větší změny ale nový základní dokument přináší pouze v ekonomice, politicky a ideologicky se toho na Kubě příliš nezmění. Podle opozice stále není zaručen pluralitní demokratický systém. I nová ústava totiž zachovává vedoucí úlohu komunistické strany, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století.

Devětapadesátiletý Díaz-Canel stojí v čele země od loňského dubna, vládní linii ale nadále určuje jeho předchůdce v úřadu hlavy státu Raúl Castro. Ten je stále prvním tajemníkem Komunistické strany Kuby a v této nejvyšší stranické funkci hodlá zůstat do roku 2021.

Nová ústava omezuje funkční období prezidenta na nejvýše dvě pětiletá období po sobě a zavádí úřad premiéra. Toho určí v prosinci Díaz-Canel.

V ekonomické oblasti zakotvuje nová kubánská ústava změny, které umožnil už před deseti lety Raúl Castro a které dovolily Kubáncům soukromě podnikat. Ústava uznává soukromé vlastnictví, roli trhu a zahraničních investic, avšak znovu zdůrazňuje, že státní socialistický podnik je hlavním aktérem trhu a že ekonomika bude nadále plánovaná.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.