Zemlinského kvarteto zahájilo sezónu Českého spolku pro komorní hudbu

Zemlinského kvarteto zahájilo již 125. sezónu Českého spolku pro komorní hudbu koncertem 7. října 2019 ve Dvořákově síni Rudolfina, na kterém předneslo První smyčcový kvartet Alexandera Zemlinského a Smyčcový kvartet "Z Mládí" Leoše Janáčka – neotřelou transkripci dechového sextetu Mládí, kterou pro Zemlinského kvarteto v roce 2015 připravil český skladatel Kryštof Mařatka. Diváci měli též možnost vyslechnout provedení slavného Klavírního kvintetu A dur Antonína Dvořáka op. 81 v podání skvělého francouzského klavíristy Francoise Dumonta, laureáta nejprestižnějších světových soutěží.
Zemlinského kvarteto a Pavel Šporcl – Křest CD Janáček live 2018 (foto Zdeněk Chrapek)

Koncert přinesl ještě jednu výjimečnou událost: houslista Pavel Šporcl pokřtil nové CD kvarteta Janáček live 2018, natočené 23. listopadu 2018 ve Velkém sále Městské knihovny v Praze jako připomínka 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka. Kromě obou kvartetů zde najdeme právě zmiňovanou transkripci Mládí.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo toto CD nahrát, v Rudolfinu jej poprvé představíme a pokřtíme“, řekl k úvodnímu koncertu violista Petr Holman. „Navíc celá sezóna, kterou tímto koncertem zahajujeme, je pro nás výjimečná. Slavíme 25 let od založení kvarteta a zároveň 20 let souboru ve stejném obsazení“, dodal.

Zemlinského kvarteto navazuje již od svého založení v roce 1994 na bohatou tradici české kvartetní školy. Zvítězilo na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux, je laureátem mezinárodních soutěží Pražského jara, v kanadském Banffu a v Londýně, kde zároveň získalo Cenu publika. Zvítězilo i na dalších kvartetních soutěžích (Beethovenův Hradec, New Talent Bratislava, soutěž Nadace B. Martinů). V roce 2005 byla souboru udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni.

Kvarteto vystoupilo v rámci svých turné na čtyřech kontinentech. Jeho repertoár zahrnuje více než 250 děl předních českých i světových skladatelů. Po úspěchu prvních dvou CD s českou hudbou podepsalo Zemlinského kvarteto exkluzivní nahrávací kontrakt s francouzskou firmou Praga Digitals. Pro ni natočilo již sedmnáct titulů včetně kompletu smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat