Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vše o posledním rozloučení s Gottem a uzavírkách. Pohyb lidí na Žofíně řídí ‚urychlovači‘

Informační cedule na tramvajové zastávce Národní divadlo v Praze. V pátek 11. října zda z důvodu posledního rozloučení bude omezen provoz. foto: ČTK

Praha se ve pátek probudila do dne plného loučení, davů, dopravních uzavírek a omezení. Tisíce fanoušků zaplaví metropoli, aby se rozloučily se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Okolí paláce Žofín, kde bude po celý den pietní akt probíhat, policie uzavřela a střeží od jedné hodiny po půlnoci, kdy měla začít montáž plotů podél cesty ke smutečnímu místu.
  5:00

Horký pátek v Praze: ulice zaplaví fanoušci Gotta, angličtí chuligáni, klimatičtí rebelové i festival světla

Posíleny jsou policejní hlídky, v pohotovosti jsou záchranáři, kterým pomáhají i členové Českého červeného kříže. „Žádáme účastníky pietního aktu, aby si přinesli dostatek tekutin,“ řekl LN Petr Denk z paláce Žofín.

V oblasti smuteční trasy, která vede koridorem z Janáčkova nábřeží přes most Legií, je dočasně umístěno na 24 mobilních toalet. Provoz všech linek metra je posílen, největší nápor čeká trasu B. 

„Doporučujeme využít pro příjezd linku B pražského metra s výstupem ve stanici Anděl a povrchové dopravy na levém, tedy smíchovském břehu Vltavy. Pro odjezd lze opět nejlépe využít linku B, stanici Karlovo náměstí,“ sdělil LN mluvčí magistrátu Vít Hofman.

‚Srdce nehasnou,‘ stojí na stuze jedné z květin. Text odkazuje na poslední...
Pro návštěvníky jsou na Masarykově nábřeží připravené toalety.

Více policistů hlídkuje i na velkých pražských nádražích. Na tryznu cestují lidé z celé republiky i blízkého zahraničí. Vlakové i autobusové spojení posilují německé linky z Bavorska, kapacita vnitrostátních linek se navýšila o tisíce. Některá zvláštní bezpečnostní a dopravní opatření přetrvají do soboty, kdy se v katedrále sv.Víta na Pražském hradě uskuteční zádušní mše pro pozvané. Přestože se Hrad pro veřejnost částečně uzavře, davy budou proudit na Hradčanské náměstí a třetí nádvoří, kde budou velkoplošné obrazovky s přímým přenosem ze mše.

Na rekviem se podle Českých drah chystá velký počet Němců z okolí Berlína, proto chystají posílení ranního vlaku EC z Berlína do Prahy.

Pražskou dopravu zatíží rozloučení s Karlem Gottem.

Do paláce Žofín je dnes pouze jediný přístup, obcházení fronty není podle policie a pořadatelů možné. Na Slovanský ostrov, kde se palác nachází, se lze podle pořadatelů dostat pouze frontou od konce ohrazeného prostoru, tedy z Janáčkova nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd.

Rozloučení začíná v osm hodin ráno a skončit by mělo v deset večer, kdy se přístup na ostrov uzavře. Před palácem zazní Gottovy písně, stejně jako ve velkém sále, kde je se státními poctami a vojenskou čestnou stráží vystavena rakev. Na stupínky pod ní i na stoly uprostřed místnosti mohou lidé pokládat květiny. Jejich pohyb řídí „urychlovači“, jejichž úkolem je podle Denka decentním způsobem vyzývat návštěvníky, aby byla jejich chůze plynulá. Na zvládání případných krizových situací jsou prý proškoleni.

Lidé se také mohou zapisovat do kondolenčních knih. „Budou umístěny venku přibližně 15 metrů za východem. Na pěti stolcích je celkem pět kondolenčních knih,“ řekl LN Denk.

Zádušní mše s mezinárodní účastí

Reportáž z ‚Gottovy‘ Bertramky: někteří lidé pláčou, jiní se upřeně dívají na moře svíček

Zítra od 11 hodin bude zádušní mše pro pozvané ve svatovítské katedrále. Reportáž z ‚Gottovy‘ Bertramky: někteří lidé pláčou, jiní se upřeně dívají na moře svíček

Zpěvákova rakev bude vystavena na katafalku se státními poctami a ceremoniálu se zúčastní Hradní stráž. Na obřad se chystá i slovenský premiér Peter Pellegrini a předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Svoji účast LN potvrdil i bavorský ministr pro evropské a spolkové záležitosti Florian Herrmann.

Významná místa pátku 11. října 2019.

Hodinu a půl dlouhou mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Veřejnost ji může sledovat na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí a na třetím nádvoří Pražského hradu, kam bude možné vstoupit od osmi hodin pouze ve směru od Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to po policejní bezpečnostní prohlídce. Během mše promluví jedna osobnost, kterou si Gott přál. Spekuluje se o Jiřině Bohdalové. Zpěvu se ujmou Eva Urbanová, Štefan Margita a Lucie Bílá.

Po mši má čestná stráž vynést rakev boční lodí z chrámu za doprovodu zvonu Zikmund. Vláda vyhlásila na zítřek státní smutek. Vlajky na úřadech budou viset na půl žerdi.

Česká pěvecká ikona zemřela v úterý 1. října před půlnocí ve věku 80 let.