Hlavní obsah

Během rodičovské vyšla s penězi jen čtvrtina domácností

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dítěte představuje pro většinu rodičů zvýšenou finanční zátěž. Příjem jednoho z nich je sice nahrazen rodičovským příspěvkem, ovšem mnoha rodinám to bohužel nestačí a musí se omezovat. Bez problémů tak s rodinným rozpočtem vyšla jen jedna domácnost ze čtyř.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak Češi vyšli s penězi během rodičovské

Článek

Aktuální průzkum Poštovní spořitelny ukázal, že vyjít s penězi v době, kdy je jeden z rodičů na rodičovské dovolené, není pro většinu domácností nijak jednoduché. V téměř polovině se museli natolik omezit, aby jim příjmy vystačily na pokrytí základních potřeb. V pěti procentech rodin dokonce příjmy nepokryly ani základní potřeby.

Čtvrtina domácností s penězi během rodičovské vyšla bez problémů, pětina občas zažila situaci, kdy jim peníze nestačily.

Pomoc příbuzných i práce navíc

Nedostatek financí v období péče o malé dítě většina rodin řeší škrtáním výdajů. Přestanou využívat některé služby a nakupují levnější zboží.

„Třetině respondentů, kteří nemohli při rodičovské vyjít s příjmy, museli pomáhat nejbližší příbuzní, a 28 procent si našlo další práci. Čtyři procenta dotázaných začala na rodičovské podnikat, desetina si na toto období vzala půjčku,” doplnil výsledky průzkumu Přemysl Hanzelka z Poštovní spořitelny.

Rodiče se v průzkumu svěřili i s tím, že je rodičovská vytrhla z běžného pracovního a společenského rytmu a změnila jim životní priority. Nejenže jim scházely peníze, mnozí přišli i o kontakt s kolegy v práci a s kamarády, volný čas a v neposlední řadě i dostatek spánku.

Rodičovskou dovolenou tráví se svým potomkem nebo dětmi nejčastěji jejich matky (95 procent případů) a ve dvou procentech otcové. Ve zbylých třech procentech má péči na starosti obvykle nějaký příbuzný, nejčastěji to je babička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám