Rybáři začali s výlovem Rožmberka, očekávají 150 tun ryb

  7:55
Třeboňští rybáři začali po roce s třídenním výlovem největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos 150 tun tržních ryb, zhruba stejně jako loni, kdy výlov přilákal 50 tisíc lidí.

„Výlov potrvá do 13. října,“ řekl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha.

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, chce od října do listopadu vylovit z 250 rybníků 2 400 tun ryb, hlavně kaprů. Při výlovech bude na hrázích stát kilogram kapra 85 Kč, jako loni. Z Rožmberka čeká firma 150 tun ryb: 120 tun kapra a 30 tun dalších druhů ryb.

Výlov začal v 7:30. Při prvním zátahu takzvaní pěšáci a hajní táhli síť zvanou nevod, další rybáři na lodích ji přidržovali, aby do ní nabrali ryby. Porybný řídí zátah tak, aby do nevodu chytil co nejvíce ryb. Když je jich dostatek, nevod se uzavře.

„(Síť) sakovina se stáhne na lodě, které při výlovu pomáhají. Rybu začneme třídit, vážit a odvážet na sádka,“ řekl Malecha.

Termíny výlovů jihočeských rybníků - výběr

Rybářství Třeboň
11.–13. října Rožmberk
22.–25. října Horusický velký
29.–31. října Spolský velký
4.–8. listopadu Dvořiště
18.–20. listopadu Bošilecký
Rybářství Hluboká
26. října–1. listopadu Bezdrev
6.–7. listopadu Blatec Dívčice
12.–13. listopadu Voblánov
18.–20. listopadu Vlhlavský
Blatenská ryba
19. října Podkostelní Putim
28. října Buzický
Rybářství Nové Hrady
7.–9. listopadu Žárský
Krajské školní hospodářství
15.–16. října Strpský
30.–31. října Rabiň
4.–5. listopadu Řežabinec

Vypouštět rybník začali před 14 dny, když zahájili i přípravné práce. Pomocí bagrů odklonili koryto Staré řeky do vedlejší výpusti Adolfka, aby voda netekla do loviště, začali připravovat rybářské náčiní, jemuž říkají nádobí. Na výlovu se podílí 50 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.

Při výlovu budou některé silnice jednosměrné. Řidiči, kteří pojedou od Třeboně, odbočí za železničním přejezdem vpravo na obec Lužnice. Bezplatné parkoviště je u rybníka.

„Silničáři, kteří opravují silnici I/34 u Třeboně, ji tento víkend obousměrně zprůjezdnili, s omezenou rychlostí,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Pod hrází budou ukázky rybářského nářadí, děti zkusí chytat ryby na sádkách. K jídlu budou rybí polévky, filety, kapří hranolky i Jihočeské jerky ze sušeného rybího masa. Ženy baštýřů smaží rybí řízky.

„Zaregistrovali jsme si i ochrannou známku Třeboňské baštýřky,“ řekl Malecha. Loni se při výlovu prodalo 2 800 porcí kapra.

Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři

Rybník Rožmberk loví rybáři každoročně od roku 2012, předtím to dělali ob rok, střídavě lovili Rožmberk a rybník Dvořiště (337 hektarů). Jeho zázemí ale už nestačilo zájmu lidí. Teď loví Dvořiště jednou za dva roky. Tradice výlovu sahá do první republiky, kdy na výlov Rožmberka jezdil i Tomáš Garrigue Masaryk a z Prahy se vypravovaly zvláštní vlaky.

„Dnes jsou každý rok v Třeboni plné penziony i restaurace,“ řekl Malecha.

Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci. Každý rok jsou rybáři zvědaví, zda chytí dvoumetrového a čtyřicetikilového sumce Standu. Loni ho chytili a pustili zpět. „Je to lišák, ne vždy se ho podaří chytit,“ řekl Malecha.

Rybářství Třeboň se podílí na tuzemské produkci ryb 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3 200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr, zbytek lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun. Společnost má 100 zaměstnanců, hospodaří na 450 rybnících o výměře 8 000 hektarů. Na export jde 65 až 70 procent ryb.

U Bezdreva budou rybářské slavnosti

Rybáři z Hluboké nad Vltavou se chystají na Bezdrev, kam se po roční pauze vrátí rybářské slavnosti. Vycházejí na sváteční 28. říjen.

„Bezdrev lovíme jednou za dva roky. Lidé se mohou těšit na ochutnávky ryb a různých tuzemských produktů, ukázky vaření ryb i jejich kuchání. Studenti rybářské školy z Třeboně ukážou svoji činnost. Na pódiu se vystřídá několik kapel,“ zve ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser k rybníku, který se rozkládá poblíž Hluboké nad Vltavou.

První zátah rybáři plánují už v sedm hodin ráno, program oficiálně začne v deset. Dvakrát vystoupí českobudějovická folková kapela Bonsai č. 3, kuchařskou show obstará šéfkuchař Vladimír Tůma. Po loňském zdražení vrátili hlubočtí rybáři kapra na cenu z roku 2017. Minulý rok zaplatili návštěvníci výlovů Rybářství Hluboká 79 korun, nyní za kapra první třídy dají 75 korun.

Společnost hospodaří na 130 rybnících, z toho jich na podzim vyloví okolo padesáti. Zve ještě například na rybníky Blatec, Voblánov nebo Vlhlavský.

Do práce se pustí i společnost Blatenská ryba, začala na menších rybnících, nyní dojde i na větší, v říjnu a listopadu plánuje vytáhnout z vody přes 500 tun ryb. „Převládá kapr, z něhož jde většina na vývoz. Jeho spotřeba se v Česku příliš nemění,“ říká Jiří Bláha, jednatel Blatenské ryby.

Kapra první třídy společnost nabízí za 81 korun. „Na výlovech však připravíme speciální cenu pro návštěvníky, 19. října lovíme rybník v Putimi, kde bývá velká účast, protože to je nedaleko Písku. A na svátek 28. října se chystáme na náš největší rybník Buzický u Blatné,“ plánuje Bláha. Na obou místech budou klasicky ochutnávky a prodej živých ryb i pochoutek.

O rybníky se stará i Krajské školní hospodářství České Budějovice. Podroužek u Netolic rybáři lovili včera, z těch větších je ještě čeká třeba Rabiň nebo Řežabinec. Žádné akce pro veřejnost při výlovech nepořádají. „Ryby letos nezdražujeme, naopak uvažujeme o mírném zlevnění,“ informuje obchodní zástupce firmy Rostislav Lukáš.

Společnosti kapry nezdražují, přestože se dlouhodobé sucho podepisuje na jejich hospodaření. „I rybníky, které byly na jaře na normální hladině, v létě klesly o 30 až 50 centimetrů,“ hodnotí Bláha.

Studené jaro letos přešlo do velmi vysokých letních teplot. Na Hlubocku musejí lovit některé rybníky v předtermínu, aby obsádky neuhynuly. Třeboňští v létě naměřili, že v jejich rybnících chybí v poměru s běžně zadržovaným objemem asi 30 procent vody.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Týn nad Vltavou hledá podobu čtvrti pro stovky lidí, nahradí ubytovnu

26. dubna 2024  9:57

Architekti navrhnou, jak využít chátrající areál ubytovny na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...