reklama

Kulturní tip z Národního divadla: Komorní koncert Hudba terezínských skladatelů a jejich současníků

reklama

Komorní koncert v sobotu 19. října od 11 hodin v Národním divadle nabídne posluchačům hudební díla, která vznikla v tíživém a tragickém období evropských dějin – 30. a 40. letech minulého století. Koncert připomene především tři mimořádně zajímavé, tzv. “terezínské skladatele“ Pavla Haase, Hanse Krásu a Viktora Ullmanna, od jejichž smrti v Osvětimi letos uplyne 75 let. Výročí připadá na 18. října.

Zazní Šest písní na verše Alberta Steffena Viktora Ullmanna z roku 1937, Krásova Passacaglia a fuga pro smyčcové trio z roku 1943 a Sedm písní v lidovém tónu na slova F. L. Čelakovského Pavla Haase z roku 1940. Program doplní Mazurka – nocturne Bohuslava Martinů z roku 1949 a závěrečný Phantasy Quartet od génia evropské hudby Benjamina Brittena pro hoboj, housle, violu a violoncello z roku 1932. Komorní koncert Hudba terezínských skladatelů a jejich současníků k 75. výročí smrti Pavla Haase, Hanse Krásy a Viktora Ullmanna připravil sólohobojista Orchestru ND Vratislav Vlna společně se sólovioloncellistou Orchestru ND Bledarem.Sólového partu v písních Pavla Haase a Viktora Ullmanna se ujala sólistka Opery ND mezzosopranistka Michaela Zajmi.

Pavel Haas v Terezíně zkomponoval mimo jiné Čtyři písně na slova čínské poezie pro bas a klavír, ve kterých zpíval jeho spoluvězeň, sólista Národního divadla Karel Berman. Hans Krása byl žákem Alexandra Zemlinského a studoval také u Alberta Roussela v Paříži. Živil se jako korepetitor v Novém německém divadle (dnešní Státní opeře) a po deportaci do Terezína se významně podílel na kulturním dění v táboře. Jeho dětská opera Brundibár byla nejúspěšnějším terezínským představením s více než padesáti reprízami. Viktor Ulmann studoval hudbu ve Vídni u Arnolda Schönberga, poté působil v pražském Novém německém divadle jako sbormistr a později také jako dirigent. V Terezíně vytvořil například operu Císař Atlantidy, která však nakonec nebyla kvůli obavám z nacistické msty provedena.

V roce 1944 povolili nacisté Mezinárodnímu výboru Červeného kříže navštívit Terezín. Po téměř roční „zkrášlovací“ akci koncentračního tábora se do Terezína vydala tříčlenná dánsko-švýcarská delegace. Šestihodinová prohlídka města byla zakončena představením dětské opery Brundibár. Velká mystifikace se nacistům povedla, a tak ji zopakovali ještě natočením propagandistického filmu s názvem Vůdce daroval Židům město. Následně nacisté transportovali 18 000 vězňů včetně autora opery Brundibár Hanse Krásy i dětí, které v ní zpívaly, do Osvětimi. Pavel Haas, Hans Krása a Viktor Ulmann byli do Osvětimi převezeni 16. října v tzv. „uměleckém“ transportu a krátce po příjezdu byli zavražděni v plynové komoře.

Komorní koncert – Hudba terezínských skladatelů a jejich současníků k 75. výročí smrti Pavla Haase, Hanse Krásy a Viktora Ullmanna / Národní divadlo / 19. 10. / 11:00   

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama