Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli skále bez varování zavřeli silnici, naštvaní řidiči jezdí zákazem

  12:16
Na Bítovsku na jižní Moravě zavřeli silnici, i když se na ní nepracuje. Zákaz komplikuje lidem život a argument padající skály jim nestačí. Mnozí tak nařízení porušují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Po tři kilometry dlouhé silnici nad Vranovskou přehradou, mezi obcemi Bítov a Vysočany na Znojemsku, od pondělí nikdo oficiálně neprojede. Podle silničářů hrozí, že se na vozovku sesune kamení či větší kus skály.

Lidem však zákaz vadí. Stejně jako to, že se na silnici nepracuje, a podle všeho ani dlouho nebude. Hornina tady navíc padá desítky let. Jde přitom o rekreační oblast s řídkou obslužností, a tak problémy řeší kromě místních i podnikatelé a chataři.

Naštvaný je třeba Roman Tesař z Bítova, který zde provozuje penzion, pivovar i restauraci. Uzavírka mu prý odhání hosty od Vranova nad Dyjí i rakouských hranic a čeká pokles tržeb až o třicet procent. Osmnáctikilometrová objížďka prodraží i dopravu jeho zaměstnanců.

„Za skandální považuji oznámení uzavírky šest dní předem vyvěšením na obecní vývěsku. Bez jednání s lidmi. Bez možnosti se připravit, upozornit hosty, vysvětlit jim příjezd,“ vysvětluje Tesař, který je i bítovským zastupitelem, a přesto ho přístup silničářů zaskočil.

Jitka Tomešová dokonce uvažovala, že zavře obchod, který v Bítově provozuje. Starosta jí ale slíbil částečnou kompenzaci. „Přišlo mi to jako poslední kapka, pracuji za minimální mzdu. Všichni mí dodavatelé nadávají. Že je skála nestabilní a může padat, se ví už roky a teď to uzavřou, aniž by tam někdo pracoval,“ zlobí se Tomešová.

Geotechnik vyhlásil stav havárie

Silničáři potvrzují, že drobné kameny tu i vzhledem ke způsobu odtěžení skal v době budování Vranovské přehrady padají desítky let. Se sanací se počítalo při opravách silnice z Uherčic do Bítova.

„Jenže v červnu došlo k prvnímu většímu řícení skály a v září spadlo šest kubíků. Geotechnik konstatoval značné zhoršení a ve třech místech vyhlásil stav havárie. V něm již není možné zachovat provoz na silnici,“ vysvětluje Jaroslav Kosík z krajské Správy a údržby silnic s tím, že uzavírka byla povolena v nejkratším možném zákonném termínu.

To ale pro mnohé není argument a zákazem projíždějí, včetně obchodnice Tomešové. Respektovat ho nehodlá ani vranovská lékařka Alena Horná.

„Nikdy nikoho skála nezavalila, nikdy jsem nemusela čekat, až odsunou balvan, nemusela jsem se vyhýbat sesypané skále. Není důvod pro tak radikální postup. Měli to konzultovat s námi, co tam s tou přírodou žijeme. Stačilo napsat Vjezd na vlastní nebezpečí, vlk by se nažral a koza zůstala celá. Takhle jediné, co hrozí, je, že se na nás bude pást policie,“ míní.

Svůj přístup vysvětluje povoláním. Problém má třeba s odebranou krví, kterou sváží služba přes Vranov, Cornštejn, Bítov.

„Volala jsem jí, ať uzavírku nerespektuje, protože to musí být do hodiny v laboratoři, to by s těmi objížďkami nebyla schopna zvládnout,“ líčí lékařka, která sice v Bítově ordinuje jen dvakrát týdně, ale pohybuje se tu prakticky denně. Je to ona, kdo pacienty navštěvuje doma, píchá jim injekce, podává antibiotika, ale jezdí i k ohledání zemřelých. A tak i ona uvažuje, že praxi ukončí.

Výjimku dostane jen část chatařů

Uzavírka má trvat do konce příštího června, ale tomu místní nevěří. Ještě totiž není hotová ani projektová dokumentace. Sezona tady přitom startuje už od Velikonoc, kdy vyjíždějí cyklobusy.

Starosta Bítova Vladimír Kundrát chápe, že silničáři nechtějí jít do rizika. Ale navrhoval, ať se uzavírka rozdělí na dvě části. Na tu v havarijním stavu směrem na Vysočany a na úsek mezi dvěma bítovskými mosty, zahrnující odbočku na zříceninu Cornštejn a Lančov, kde jsou i dvě chatové oblasti – Beránka pod Cornštejnem a Pařezy u vysočanského mostu.

Jde tak až o 150 chat, pro něž chce výjimku. „Aby si mohli vystěhovat chaty na zimu, není to tady tak kritické. A taky třeba pro fekální vůz, co vyváží jímky,“ podotýká.

Napůl se mu to povedlo. Podle Kosíka není uzavírka po částech možná, protože kritická místa se nacházejí v celém úseku – vyjma části pod Cornštejnem. K chatám do lokality Beránka tak silničáři vjezd umožní.

Po aktualizaci geotechnického průzkumu a dokončení projektové dokumentace pak mají v plánu horolezeckým způsobem odtěžit náletové dřeviny a shodit uvolněné skalní bloky. Postupně do bezpečných míst umožní vjezd i dalším majitelům chat.

„Po dokončení shozu a snížení rizika bude buď obnoven provoz, patrně v rizikových místech jedním pruhem, nebo budou pokračovat práce na vlastní sanaci,“ uzavírá Kosík.

Silničáři kvůli hrozbě padajícího kamení uzavřeli cestu mezi Bítovem a Vysočany.

Silničáři kvůli hrozbě padajícího kamení uzavřeli cestu mezi Bítovem a Vysočany.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Nejen hit od Guns N’ Roses. Slash vyšperkoval koncert v Brně velkolepým sólem

19. dubna 2024  9:59

Za mohutného burácení, potlesku publika a přesně na čas vtrhnul americký kytarista Slash se svými...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...