Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

V Zábřehu osmdesátiny oslaví čestný občan města

02. října 2019 - 07:29

Zpět na seznam článků

Poblahopřát mu přijede Vilma Cibulková nebo Igor Bareš

V Zábřehu osmdesátiny oslaví čestný občan města

Vladimír Kőrner oslaví v Zábřehu osmdesátiny zdroj foto: z.k.

Jeden z nejvýraznějších tvůrců české literatury a filmových scenáristů druhé poloviny minulého století, držitel řady prestižních ocenění a také čestný občan města Zábřeha Vladimír Kőrner oslaví v sobotu 12. října osmdesáté narozeniny.

Na den jeho životního jubilea připravuje kulturní dům ve spolupráci s městem komponovaný pořad v kině Retro s názvem Pocta Vladimíru Kőrnerovi. „Smyslem setkání je připomenout si osobnost Vladimíra Kőrnera, jehož tvorba patří k tomu nejlepšímu z naší poválečné prózy i filmu, ale i skutečnost, že kraj jeho dětství, především Zábřeh a česko – polské pomezí, hrály vždy zásadní roli v jeho literární i filmové tvorbě,“ uvedl starosta František John.

Právě místa, mnohdy již dávno zapomenutá, která se objevují v Kőrnerových knihách a především filmech připomene znalec severní Moravy, autor řady místopisných knih Miroslav Kobza.

Účast na besedě věnované Kőrnerovu jubileu přislíbily rovněž výrazné herecké osobnosti – Vilma Cibulková a Igor Bareš. „Vilma Cibulková hrála hned v několika filmech natočených podle Kőrnerových předloh a scénářů, asi nejzásadnější byla role Helgy ve filmovém dramatu Krev zmizelého. Igora Bareše si zase mnozí pamatují jako poručíka v divadelní adaptaci novely Zánik samoty Berhof, kterou nastudovalo šumperské divadlo v roce 2009,“ připomněl Zdeněk David z kulturního domu.

Do Zábřehu rovněž přijede režisér Milan Cieslar, který podle Kőrnerových scénářů natočil cenami ověnčený snímek Pramen života, výpravnou historickou podívanou Krev zmizelého nebo televizní film Sněžná noc.

Besedu s Vladimírem Kőrnerem a řadou význačných hostů bude moderovat herečka a redaktorka Českého rozhlasu Olomouc Dita Vojnarová. Vzpomínkový pořad v kině Retro má začátek v osmnáct hodin, vstupenku lze pořídit za symbolickou stokorunu.

Autor: red.,z.k.,zdroj foto: z.k.

Fotogalerie

Vladimír Kőrner oslaví v Zábřehu osmdesátiny     zdroj foto: z.k.

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.