Hlavní obsah

The Necks se vracejí do Prahy po nahrávání s Underworld a The Swans

Novinky,
Praha

Ceněné stylově nezařaditelné australské trio The Necks vystoupí v sobotu v pražském Paláci Akropolis. Tvoří je zkušení muzikanti bubeník Tony Buck, baskytarista Lloyd Swanton a pianista Chris Abrahams.

Foto: Rachot.cz

The Necks

Článek

Členové kapely jsou vyhledávanými spolupracovníky. Platí to zejména o bubeníkovi Tonym Buckovi, který doprovázel jazzmany Branforda Marsalise a Ernieho Wattse i experimentátory Jona Rose, Toma Coru, Phila Mintona a John Zorna.

Basista Lloyd Swanton si získal velké renomé, když doprovázel bluesmana Jimmyho Witherspoona. Abrahams zase spolupracoval s indierockovou kapelou The Sparklers a písničkářkou Melanií Oxleyovou.

Není proto divu, že si pro spolupráci na díle A Very Silent Way letos vybrali Underworld, kteří pracují na audiovizuální sérii Drift s 52 spřízněnými skupinami a umělci. Podíleli se i na nové desce The Swans Leaving Meaning, kterou připravil Michael Gira s bývalými členy The Angels Of Light a dalšími hosty. Ta by měla vyjít 25. října.

Trio The Necks se pohybuje mezi jazzem, minimalismem, post rockem a alternativní hudbou. Navazuje na odkaz německých experimentálních skupin Can a Faust, využívá však i postupů průkopníka ambientu Briana Ena, i když jejich hudba je dynamičtější a zvukově pestřejší. Některé skladby obohacují varhany a kytara s dalšími nástroji, hojné je i využití transovních repetitivních motivů.

Dveře do světa triu, které hraje více než třicet let, otevřelo album Hanging Gardens roku 1999.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám