Kvůli novorozenci s poškozeným zdravím dostal primář a lékaři výtky

  13:58,  aktualizováno  14:06
Primář dětského a novorozeneckého oddělení nemocnice v Pardubicích Marian Šenkeřík a lékaři z jeho oddělení dostali od vedení Pardubické nemocnice výtku v souvislosti s případem poškozeného zdraví novorozence z letošního června.

Výběrové řízení vypíše krajská firma, Nemocnice Pardubického kraje, ještě jednou. | foto: Pardubický kraj

Novinářům to po mimořádném jednání představenstva sdělila ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

„Proběhly pohovory v pracovněprávní rovině, dotčeným lékařům byl vytčen ten možný nesoulad, co se týká doporučeného a realizovaného odborného postupu,“ uvedla Fraňková. 

Dodala, že primáři byl vytčeno jeho jednání po celé události. 

Za dvacet hodin se nám změnil život, líčí otec miminka s poškozeným mozkem

„V pardubické nemocnici existují interní předpisy a směrnice, které jasně definují, jakým způsobem v tomto případě postupovat, nahlášení celé události jako nežádoucí události a samozřejmě informování vedení Pardubické nemocnice. To se bohužel ze strany pana primáře nestalo,“ řekla Fraňková.

Žena z Vamberka nakažená streptokokem na začátku června předčasně porodila v pardubické nemocnici. Lékaři na dětském oddělení podle dostupných informací neudělali včas testy na zjištění přítomnosti streptokoka v krvi novorozence. Infekci odhalili příliš pozdě. 

Antibiotika nasadili až ve chvíli, kdy se dítě ocitlo ve stavu septického šoku a utrpělo těžké poškození mozku. Rodina nemocnici zažalovala, případ vyšetřuje policie.

Pardubická nemocnice zatím připustila pochybení, nicméně tvrdí, že až externí posudky ukážou, zda to mělo přímou souvislost se zdravotním postižením novorozence.

„Nyní čekáme na znalecké posudky, dále jsme zaslali dopis dotčeným rodičům, kde jsme samozřejmě projevili obrovskou lítost nad tou nešťastnou událostí a nabídli jsme jim pomoc a osobní jednání,“ uvedla Fraňková. 

Ta zároveň rozhodla o obsazení funkce náměstka léčebné péče Pardubické nemocnice, z níž letos na výzvu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického v červnu odešel Roman Michálek v souvislosti s kauzou z roku 2017. 

Tehdy osmiletý Adam Vyčítal čtvrtý den po operaci mandlí začal krvácet, nedočkal se rychlé pomoci a po následných komplikacích má poškozený mozek. Michálka nahradí primáři Jiří Skalický a Leoš Ungermann.