Nové velkoobchodní tržiště má ambici být evropskou Alibabou

Investiční fond Lighthouse Ventures a skupina LEVERAGE, ve které figuruje i zakladatel Aukra Václav Liška, investují do startupu Nulisec. Ten má v Evropě ambici zkopírovat úspěch asijského tržiště Alibaba. Prostřednictvím platformy Nulisec se letos zobchoduje zboží v hodnotě přibližně 40 milionů Kč. V příštím roce má firma v plánu tento obrat zčtyřnásobit na 160 milionů Kč. Potenciál pro rozvoj je podle investorů i zakladatelů společnosti ale ještě větší. Investice obou skupin do Nulisecu se pohybuje v řádech stovek tisíc eur.

„Věříme v ambice zakladatelů Nulisecu a sdílíme jejich vizi digitalizovat a spojit roztříštěný trh evropských výrobců a dodavatelů, proto jsme se rozhodli do firmy investovat,“ říká Michal Zálešák, Managing Partner v Lighthouse Ventures. „Kromě investice se Nulisec také zapojí do našeho akceleračního programu, který je určen pro začínající společnosti a poskytuje mentoring na míru,“ dodal Zálešák.

Tuzemský startup Nulisec má aktuálně desítky klientů z řad výrobců, distributorů a maloobchodů. Na velkoobchodním tržišti mohou zájemci už nyní najít potraviny, produkty pro dům a zahradu, módní doplňky nebo elektroniku. Tržiště sdružuje na jednom místě výrobce, velkoobchody, distributory a maloobchody a vytváří efektivní tržní prostředí pro vzájemný obchod. Pro dodavatele to znamená nový kanál pro prodej jejich zboží. Pro odběratele pak efektivní a jednoduchý nákup a přístup k novému sortimentu, mnohdy přímo od výrobce.

„Vidíme velký prostor ke zlepšení v tom, jak může vztah mezi dodavateli a odběrateli vypadat. Nulisec je platformou, která je oba dostává na jedno místo, zjednodušuje jim práci, přibližuje zákazníky a rozšiřuje sortiment. To, co nás hlavně přesvědčilo, jsou ambice a nadšení týmu tento projekt budovat,“ řekl Matěj Boruta, Managing Partner z LEVERAGE. Právě jeho skupina má přitom s budováním online tržišť značné zkušenosti. Václav Liška založil Aukro a vedl cenové srovnávače, jako je Heureka v Česku nebo Ceneo v Polsku. Tým LEVERAGE byl také jedním z prvních investorů do projektů Liftago. Investoři tak chtějí urychlit vývoj platformy Nulisec, mimo jiné směrem k evropským výrobcům a klientům.

„Zkušenosti našich investorů s budováním velkých technologických firem budou v této klíčové fázi naší společnosti nesmírně cenné. Přinášejí nám nejen know-how, ale také neocenitelné kontakty, které nám mohou přinést mnoho nových možností a příležitostí,“ uvedl Tu Pham, CEO a zakladatel Nulisec. „My v Nulisecu máme ambice vybudovat společnost na světové úrovni a věříme, že s těmito investory máme reálnou šanci,“ dodal Pham.

O Lighthouse Ventures

Lighthouse Ventures je investiční fond o velikosti 23 milionů eur zaměřující se na technologické firmy s globální vizí. Startupům poskytujeme nejen financování, ale také širokou síť kontaktů a zkušeností našeho mezinárodního týmu partnerů, mentorů a poradců. Realizujeme také program Lighthouse Akcelerátor, který nabízí až 200 tisíc eur i startupům ve fázi nápadu – spolu s rozsáhlou sítí mentorů a poradců. Program také propojuje startupy s potenciálními zákazníky a obchodními a technickými partnery.

Lighthouse Seed Fund čerpá podporu z Fondu fondů OP PIK. Fond fondů OP PIK je iniciativa vytvořená ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a EIF a financovaná z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Rizikový kapitál OP PIK.

O LEVERAGE

LEVERAGE je investiční skupina s holdingovou společností Leverage Holding investující do internetových společností působících na trhu e-commerce ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny je fond Leverage Technology, skrze který investoři investují spolu se zakladateli Matějem Borutou, Janem Borutou, Lumírem Kunzem a Václavem Liškou a podílejí se na zhodnocení kapitálu. Hodnota spravovaného majetku zakladatelů a skupiny LEVERAGE je odhadnuta na více než 300 milionů Kč. Více informací naleznete na stránkách společnosti www.lvrg.biz.

O Nulisecu

Nulisec je technologická firma, která buduje moderní velkoobchodní tržiště zaměřené na evropské výrobce. Společnost se snaží zefektivnit velkoobchodní prodej pro výrobce tak, aby byli dostupnější jak na globálním trhu, tak i pro své stávající partnery. Proto zakladatelé společnosti, kteří pocházejí z české vietnamské komunity, vytvořili nový proces pro velkoobchodní objednávání, který stavěli od nuly přímo pro potřeby v B2B e-commerce.

Zakladatelé společnosti věří, že otevřenější ekosystém umožní všem podnikatelům jednodušeji navázat spolupráci se svými obchodními partnery bez ohledu na to, jakým jazykem hovoří nebo jaké jsou jejich technické dovednosti. Více informací naleznete na stránkách společnosti www.nulisec.com.