Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uznávaný profesor beze stopy zmizel. Geograf se stal obětí čínské razie

Autor: Darina Jíchová - 
11. října 2019
20:15

Tašpolat Tijip je mezinárodně uznávaný geograf a do roku 2017 byl rektorem univerzity v čínské provincii Sin-ťiang. Právě tady žije početná muslimská menšina Ujgurů. Ten rok ale vědec zmizel, rodina o něm nemá žádné zprávy, ani čínská vláda po jejich dotazech neupřesnila, co se s akademikem stalo. Jeho přátelé se domnívají, že byl jako jeden z nejvýraznějších Ujgurů zatčen, při tajném procesu shledán vinným ze snahy o separatismus a odsouzen k trestu smrti, uvedla stanice BBC.

„Čínská vláda v internačních táborech vězní stovky ujgurských akademiků,“ sdělil reportérům humanitární právník Michael Caster. „Jejich tažení proti intelektuální elitě, kulturním vůdcům a celé jejich společnosti odpovídá kulturní genocidě,“ doplnil Caster. Tijipovi přátelé doufají, že je vědec stále naživu, obávají se, že pokud je držen v jednom z táborů, hrozí mu poprava.

Tijip má profesorský titul z oblasti geografie nejen ze své alma mater, ale z japonské vysoké školy a z prestižní pařížské univerzity EPHE. Ve svém oboru je světovou kapacitou. Do roku 2010 byl rovněž členem čínské komunistické strany.

Vědce dostihli na letišti

Podle jeho rodiny a přátel Tijip zmizel v roce 2017 na cestě do Evropy, kde se měl účastnit konference zahajující spolupráci mezi univerzitou v Sin-ťiangu a německými vysokými školami. Na letišti v Pekingu ho ale zastavili vládní úředníci a oznámili mu, že se musí vrátit do Urumči, hlavního města jeho domovské provincie. To je poslední zpráva, kterou o něm mají, vypověděli Tijipovi kolegové.

Tijip se nevrátil domů, policie následně předvolala k výslechu jeho známé i příbuzné. Strážníci jim sdělili, že vyšetřují obvinění z korupce, které bylo proti Tijipovi vzneseno. Následně se rodina dozvěděla, že byl zřejmě shledán vinným ze snahy o separatismus a odsouzen k smrti. O případu ale neexistuje jediný oficiální záznam.

Video  Video zachycující převoz vězňů v Číně.  - Youtube/War on Fear
Video se připravuje ...

„V celé ujgurské společnosti panuje velký strach. Lidé mi řekli, že chodí spát oblečeni, protože nikdo neví, kdy si pro ně policie přijde,“ uvedla Ujgurka, které se povedlo z Číny utéct do Spojených států. Ze strachu o rodinu, jež stále žije v Sin-ťiangu, si přála zůstat v anonymitě. „Vláda vede válku strachu, tak to popsala moje kamarádka. Pár dní na to ji odvlekli do internačního tábora,“ dodala muslimka.

Tajné procesy jsou pro Čínu typické

Podle OSN a humanitárních organizací je v detenčních centrech drženo více než milion Ujgurů. Čína sice už nepopírá existenci těchto zařízení, ale tamní vláda tvrdí, že se jedná o převýchovná střediska, která mají zabránit terorismu a snahám o separatismus.

Tijipova rodina věří, že je profesor stále naživu. Podařilo se jim zjistit, že byl souzen společně s dalšími ujgurskými vědci. Domnívají se, že z nich vláda udělala odstrašující případ. „Tajné procesy jsou pro čínskou vládu typické. Nechtějí, aby se vědělo o násilných zmizeních,“ vysvětlil Carter. Tijipovi čínští i zahraniční kolegové se na jeho případ snaží upozornit světová média.

Za vědcovo osvobození bojuje světová akademická obec

Asociace amerických geografů (AAG) počátkem října publikovala otevřený dopis požadující vyšetřování Tijipova zmizení, pod který se podepsalo více než 1300 akademiků z celého světa. „Zadržení, uvěznění a trest smrti pro Tašpolata Tijipa je ohromná hrozba pro intelektuální a vědeckou svobodu Číny a světa,“ napsal v dopisu Gary Langham z AAG.

Rodině a kolegům se zatím díky různým zdrojům podařilo zjistit jen to, že Tijip dostal trest smrti, jehož výkon by měl proběhnout za dva roky. Pokud byl souzen v roce 2017, poprava by tedy měla být letos. Za Tijipovo osvobození bojuje také pařížská univerzita EPHE. „Jedná se o represi ze strany čínské vlády, o níž ví jen zlomek Evropanů,“ uvedli francouzští vědci.

Případem se zabývá také humanitární organizace Amnesty International. „Utajený proces je něco nespravedlivého a neuvěřitelně odporného,“ prohlásili zástupci organizace a požadují, aby byl Tijip propuštěn. Organizace Vědci v ohrožení tlačí na Peking, aby okamžitě odvolal Tijipovu popravu a zajistil jeho „bezpodmínečné propuštění“. Na Tijipovu obranu vystoupila také americká organizace bojující za svobodu slova Pen America.

Číňané vězní muslima, který získal Cenu Václava Havla

Tijip není jediným ujgurským vědcem, který byl nespravedlivě uvězněn. Ve vězení si odpykává doživotní trest také ekonom a hlasitý kritik vládního tažení proti Ujgurům Ilham Tohti. Akademik byl v roce 2014 odsouzen za podněcování k separatismu. Tohti letos získal Cenu Václava Havla za lidská práva.