Hlavní obsah

Češi topí hlavně kotlem, jen polovina ale objednává jeho pravidelnou revizi

Novinky, bab

Dvě ze tří domácností používají k vytápění kotel. Pouze každá druhá ale objednává jeho pravidelnou revizi a dokonce každá jedenáctá se o něj nestará vůbec. Češi nejčastěji topí plynem, podle průzkumu je to polovina domácností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Topná sezóna začíná se zahájením dodávek tepla do domácností. Její začátek má svá přesná pravidla, která vůbec nezná třetina Čechů oslovených v průzkumu portálu Ušetřeno.cz.

„Začátek topné sezóny se odvíjí od zahájení dodávek tepla do domácností, což nastává v době, kdy průměrná venkovní teplota přes den klesne dva dny po sobě pod 13 °C,“ upřesnila Markéta Witoszová, energetická specialistka portálu Ušetřeno.cz.

Plynem topí každá druhá domácnost

Polovina domácností podle výsledků průzkumu doma topí plynem. Každá čtvrtá pak k vytápění svého bytu využívá ústřední topení a desetina používá elektřinu.

Dřevem topí sedm procent lidí, tepelné čerpadlo používá dalších pět procent. Uhlí jako topivo využívají ve třech českých domácnostech a pouhá jedna domácnost ze sta topí například peletami, koksem, briketami či jinými tuhými palivy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak Češi doma topí

Kotel k vytápění používají české domácnosti nejčastěji, potvrdili to dva ze tří oslovených. Plynový kotel je pak v Česku využíván ve třech čtvrtinách z nich. Kotel na tuhá paliva má doma 17 procent respondentů a na elektřinu osm procent.

Majitelé kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy by měli vést v patrnosti, že dle zákona o ochraně ovzduší bude jejich používání od roku 2022 zakázáno. Tuto skutečnost ale ví pouze pětina dotázaných. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaký typ kotle Češi používají k vytápění

O kotel je třeba se pravidelně starat, především o ten na plyn a na tuhá paliva. Průzkum však ukázal, že devět procent majitelů o kotel vůbec nepečuje. Pravidelnou revizi kotle pak podle svého vyjádření nechává provádět polovina domácností.

Co je kontrola a co revize kotle

„Jednou ročně, nejlépe před topnou sezónou, by měl poučený majitel domu provést kontrolu kotle a rozvodů hlavně kvůli vyčištění a úpravě regulace. Naproti tomu revizi musí provést revizní technik, a to minimálně jednou za tři roky. Jeho úkolem je krom jiného i přezkoušení těsnosti spojů a připojených zařízení. Poté vždy vystaví revizní zprávu,“ popsala rozdíl mezi kontrolou a revizí kotle Markéta Witoszová.

Lidé se však v rozdílu mezi kontrolou a revizí kotle příliš neorientují, alespoň základním způsobem ho dokázala vysvětlit jen třetina oslovených. O tom, že k revizi má dojít každé tři roky, pak ví pouze osm procent lidí.

Revize kotle na tuhá paliva nesmí být dražší než 2125 Kč

Ekonomika

S údržbou plynového kotle neotálejte

Finance

Na revizi kotle Češi nejčastěji čekají jeden měsíc, především v Praze a Středočeském kraji, naopak za méně než dva týdny navštíví revizní technik domácnosti Jihomoravském kraji.

Kdy zkontrolovat komín Češi netuší

Nedostatek informací mají Češi i v otázce péče o domovní komín. V případě kotle na tuhá paliva by měl majitel domu před každou zimou nechat komín zkontrolovat, že nepraská a také vybrat saze ze spalinové cesty.

Naproti tomu revizi již musí provádět kominík, a to každé dva roky. Tuto zásadní informaci však znalo jen devět ze stovky lidí oslovených v průzkumu. Naproti tomu 70 procent oslovených se nesprávně domnívalo, že na revize by měl kominík docházet každý rok.

Komín kontrolujte aspoň jednou za rok, vyplatí se to

Jak na to

Před začátkem topné sezóny je také potřeba zkontrolovat všechny radiátory, vyčistit je a odvzdušnit. Nánosy prachu i vzduch v topení totiž výrazně snižují účinnost vytápění. Totéž platí i o špatně utěsněných oknech. Tepelné ztráty pomohou snížit například těžké závěsy či okenní rolety. Neměly by ale zasahovat do oblasti topení, jinak budou zbytečně zadržovat teplo.

Finanční poradna: Tipy, jak ušetřit v topné sezoně

Finance

Reklama

Související články

S údržbou plynového kotle neotálejte

S přicházejícím podzimem, který pomalu ale jistě zahajuje také topnou sezónu, je nejvyšší čas věnovat náležitou pozornost plynovému kotli. Pravidelný roční...

Za topení si připlatíme až tisíce

V Česku začala topná sezona a ve většině případů si lidé proti té loňské budou muset připlatit. Někdy v úhrnu poměrně drobně, jindy ale až o několik tisíc...

Výběr článků

Načítám