Hrádek Kunzov se mění v rekreační středisko s panoptikem pohádkových bytostí. Obyvatelům okolí se to nelíbí

12. říjen 2019

Disneyland. Tímto výrazem označují někteří památkáři exteriéry hrádku Kunzov na Přerovsku. Jeho majitel, společnost Kunzov s.r.o. patřící podnikateli a lobbistovi Tomáši Horáčkovi v něm buduje hotel s restaurací a pohádkovým panoptikem. V lesích okolo unikátní památky stojí například sochy draka nebo čertů.

Sochy čertů před hrádkem Kunzov

„Určitě nás to zpropaguje," říká s úsměvem nezávislý starosta Radíkova Lubomír Foltýnek. Stojíme spolu na obecní cestě u hrádku Kunzov, který leží na jejich katastru a on se teď s rozpaky dívá na třímetrovou sochu draka. „Oči svítí červeně, je to netradiční věc, která určitě zaujme,“ dodává Foltýnek.

Už méně tolerantní je paní Gerta, která kousek odsud bydlí. „Zvířeckost, nelidskost, egoismus. Mně se to nelíbí,“ říká obyvatelka.

Hrádek nechal v roce 1907 postavit továrník Antonín Kunz. Kulturní památkou byl vyhlášený přesně o sto let později. Teď patří společnosti Kunzov s.r.o., která jej už s přestávkami dva roky opravuje. Vybudovat tu chce rekreační středisko.

„Já si myslím, že to nikoho neurazí. Naopak je to velice vkusné, žádný kýč. Je to lákadlo. Na zakázku přímo pro tohle místo,“ říká zástupce majitele Jindřich Štercl, který rekonstrukci řídí. Soch tu podle něj v okolí ještě přibude.

Historik Tomáš Pospěch s tím nesouhlasí. Podle něj tyto plastiky do okolí památky nepatří. „Je to cosi jiného. Zdroj není anglický gotický román, jak tomu bylo u Kunze, ale je to americký Disneyland,“ říká Pospěch.

Mluvčí olomouckého národního památkového ústavu Vlastimil Staněk k tomu říká. „Co se týče terénních úprav před hrádkem a instalací plastik, tento pozemek před již není součástí kulturní památky a jejich podobu nemůžeme nijak ovlivňovat,“ popisuje Staněk.

Hrádek Kunzov je podle StaŇka jediná soukromá památka v kraji, kde v posledních letech její majitelé zahájili tak rozsáhlou rekonstrukci. Dokončená by měla být příští rok v létě. Starosta nedalekého Radíkova Lubomír Foltýnek věří, že obci tato investice pomůže, protože určitě bude potřebovat nějaké zaměstnance.

autor: kra
Spustit audio