Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Kuráž, Kobra, jiný Šilhavý... To vše zničilo Anglii

    Česko porazilo v kvalifikaci mistrovství Evropy Anglii, vítězný gól dal Zdeněk Ondrášek, jemuž gratulují Tomáš Souček s Alexem Králem. | foto: Profimedia.cz

    Fantazie, žádné upocené vítězství, dílo náhody. Čeští fotbalisté ukázali proti supersilné Anglii, že to jde. A po výhře 2:1 jsou mnohem blíž k postupu na mistrovství Evropy.

    V bráně skvělý Tomáš Vaclík, třídu ukázal hlavně ve druhé půli, kdy zastavil v jasných šancích Raheema Sterlinga a Harryho Kanea, největší zbraně soupeře. Na krajích obrany neskutečně nadupaní Jan Bořil s Vladimírem Coufalem, ti nejvíce přenesli do národního mužstva nyní tak vzývanou DNA pražské Slavie.

    To byl problém. Anglie se v 5. minutě dostala do vedení, z penalty skóroval Harry Kane.

    Střed obrany? Tolikrát kritizovaný? Tentokrát vynikající Ondřej Čelůstka i Jakub Brabec. Prakticky uhlídali útok, který je možná nebezpečnější na světě, navíc se svorně podíleli na prvním gólu.

    Záloha jakbysmet. Jakub Jankto, Tomáš Souček, Vladimír Darida, Alex Král. Jaký to rozdíl oproti zápasu v Kosovu, kde Česko prohrálo. Najednou měli pánové klid na míči, jak se říká, schopnost jít dopředu. Proč to nešlo i v Prištině? Kdyby to tak bylo, postup na mistrovství Evropy by byl realitou už teď.

    Slávista Tomáš Souček podal tradičně suverénní výkon.

    K nim patří do party Lukáš Masopust. Asi nejrozporuplnější muž duelu s Anglií. V první půli měl čtyři možnosti zasadit soupeři tvrdou ránu. Ale třikrát zmastil centr, jednou pálil z dobré pozice až k rohovému praporku.

    Jenže po změně stran byl jako vyměněný. Nejprve mazaná střela levačkou, jež nadělala anglickému gólmanovi slušné potíže. Ale především pět minut famózní akce a nahrávka na vítězný gól. Klobouk dolů!

    A jsme u útočníků. Patrik Schick, klasicky první volba, zase ukázal až nečeskou kvalitu. Technika, pohyb, radost pohledět.

    A místo něj přišel muž, kterého málokdo znal. Zdeněk Ondrášek, bývalý gambler, potetovaný muž zvaný Kobra. Hrál poprvé za reprezentaci, poprvé vystřelil – a hned to znamenalo vítězství nad pyšnou Anglií.

    Trenér Jaroslav Šilhavý při zápase s Anglií

    Přitom když šel na hřiště, byl to zvláštní. Čekalo se, že za unaveného Schicka přijde klasicky Michael Krmenčík, jehož forma šla v Plzni v posledních týdnech nahoru. Bylo to jinak.

    Byl to mistrovský tah Jaroslava Šilhavého, hlavního hrdiny pátečního večera. Český kouč totiž zaválel nejen nasazením Ondráška, ale vlastně vším.

    Trefil se do sestavy, nikdo z hráčů nezklamal. Naopak. Zvolil (se svými spolupracovníky) mistrnou taktiku. Základem byla odvaha, sebevědomí.

    Češi hráli s míčem, snažili se ho neodevzdávat, co to šlo. Ono je to logické: Když máš balon, nemůžeš dostat gól. Držení míče bylo prakticky vyrovnané, což se úplně nečekalo.

    Při zranění Bořka Dočkala je kapitánem národního mužstva Vladimír Darida.

    Vydařil se také tah s Vladimírem Daridou, který pomáhal při napadání útočníkům. I tady šlo o kurážný nápad.

    Jako by snad ani najednou nevedl reprezentaci právě Šilhavý, trenér s cejchem opatrného muže, zkrátka bývalý výborný obránce. V pátek večer se rozmáchl.

    „Ještě tomu nemůžu věřit, s tak silným mužstvem jsme dokázali zvítězit. Myslím, že za ten týmový výkon i výkon jednotlivců jsme si to zasloužili. Troufnu si říct, že to nebylo nějakým zanďourem, byli jsme aktivní. Napadali jsme Anglii a možná je trošku zaskočili,“ řekl poté.

    A bylo z toho velké vítězství.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:36 neděle 9. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      43
    • Trapas
      43
    • Tvl
      43
    • Haha
      41
    • Sladký
      37
    • Cože
      30