Jonáš Bartoš
12. října 2019 • 09:25

Češi zářili! Nečekaný hrdina, pevná obrana i Masopustova houpačka

Vstoupit do diskuse
0
  • Češi porazili Anglii 2:1Češi porazili Anglii 2:1FOTO: koláž iSport.cz

    Tohle byla neskutečná jízda! Čeští fotbalisté senzačně urvali domácí duel s Anglií a po výhře 2:1 nadělili narvanému Edenu pořádnou dávku vítězné euforie. Napravili debakl 0:5 z Wembley, srdnatým a mimořádně kvalitním výkonem předčili jeden z nejlepších celků světa. Hrdý Albion vůbec poprvé v kvalifikaci ztratil body a musel odložit postupové radovánky na EURO. Na páteční večer se bude dlouho vzpomínat, mimořádná bitva po dlouhé době strhla fanoušky, kteří vestoje aplaudovali domácím hrdinům. Čím výběr Jaroslava Šilhavého demonstroval svou sílu? 

  • Hrdina Ondrášek

    Zdeněk Ondrášek vystřídal Patrika Schicka, o chvíli později se stal hrdinou zápasuFoto Pavel Mazáč/Sport

    Takový příběh si ani ve vlastní hlavě nedokázal představit. Zdeněk Ondrášek přiletěl z dalekého Dallasu, nominace se dočkal na poslední chvíli. Ač to úplně nečekal, na place proti silné Anglii dostal téměř půlhodinu prostoru, když vystřídal vyšťaveného Patrika Schicka. Jak v reprezentační premiéře dopadl? Při úvodním nadějnějším kontaktu šlápl na balon, vztekal se sám na sebe. Jenže parádní průnik Lukáše Masopusta při své první reprezentační střele uklidil do brány! „Neuvěřitelný večer,“ nechápal třicetiletý šutér.

    Ondrášek po gólu Anglii: Táta měl poprvé slzy v očích. Zápisné bude drahé, jsou otevřené banky?
    Video se připravuje ...

     

  • Sebevědomí slávisté na krajích

    Reprezentační děkovačka po výhře v AngliiFoto Pavel Mazáč/Sport

    Vladimír Coufal, Jan Bořil. Slávistické břitvy na krajích obrany se nezalekly ani na reprezentační úrovni. Proti Anglii zvládli náročný úkol, když krotili nebezpečná a sakra rychlá křídla Sancha se Sterlingem. Svou roli splnili, navíc vytrvale podporovali útočné akce českého týmu, kdykoliv to šlo. Včetně Alexe Krále, který teprve na konci léta zamířil do Moskvy, odehrálo těžké utkání v základu celkem pět slávistů. Na všech je znát, jak jim s velkými zápasy roste sebevědomí a i v národním týmu jsou čím dál platnější.

    Nejlepší výsledek v kariéře. Byli jsme skvělí, nehráli jsme zanďoura, těšilo Šilhavého
    Video se připravuje ...

  • Běhavý a klidný Darida

    Pravý kapitán. Vladimír Darida zejména v prvním poločase vládl středu pole. Doplňoval Patrika Schicka, neustále presoval, nabízel se. Když získal balon, hru zklidnil a rozdával přesné pasy svým parťákům. Odvážně chodil do soubojů, několik anglických hráčů hru drobného, ale nekompromisního záložníka pocítilo na svou kůži. Po zranění se dostává zpátky do herní pohody a patřil k nejlepším hráčům na place. Sáhl si na dno fyzických sil, ale po náročné šichtě si vychutnával jednu z největších výher v kariéře.

    Vladimír Darida diriguje českou hruFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Technik Schick

    Zejména v prvním poločase ukázal své přednosti. Uhrál několik velmi těžkých míčů, když na zádech udržel anglické stopery a dostal český tým do zajímavých ofenzivních akcí. Nejhezčí moment předvedl ve 41. minutě, kdy sám zatáhl balon po křídle a nebezpečně odcentroval. Lukáš Masopust bohužel v dobré pozici netrefil branku. Vyčerpaný odcházel lehce po hodině hry a bez gólového zářezu, svůj part ale uhrál víc než obstojně.

    Krkolomný souboj Patrika Schicka s Angličanem RosemFoto Martin Sekanina/CNC

  • Masopustova houpačka

    Lukáš Masopust začal nejhorším možným způsobem. Ve čtvrté minutě zbytečně podkopl Raheema Sterlinga a Angličané šli po penaltě snadno do vedení. Slávistické křídlo se ale nesložilo a nakonec vše odčinilo. Masopust ve zbytku utkání dřel do úmoru, aby svůj černý puntík odpracoval. V některých situacích (viz střela po Schickově akci) se zachoval zbrkle, ve druhém poločase pěknou střelou levačkou pořádně vyprášil rukavice Jordana Pickforda. Vše vyšperkoval krásnou gólovou nahrávkou v 85. minutě, když naservíroval vítěznou trefu Zdeňkovi Ondráškovi. Zkrátka zápas jak na houpačce, kdy se z velkého smutku dostal na vlnu ohromné euforie...

    Lukáš Masopust a Jordan Henderson během zápasu kvalifikace o postup na EURO 2020Foto Profimedia.cz

  • Pevná obrana uhlídala hvězdy

    Obrana dirigovaná Ondřejem Čelůstkou a Jakubem Brabcem fungovala výtečně, anglickým hvězdám dávala jen minimum prostoru. Velký zápas hrál zejména Brabec, autor vyrovnávací trefy. Premiérový reprezentační gól slavil euforickým sprintem k české lavičce, kde mu gratuloval velký kamarád Ladislav Krejčí. Precizním výkonem předvedl, že se v plzeňském dresu vyšvihl do skvělé formy. Důležitý byl i Tomáš Souček, Stejně jako ve Slavii se zatáhl a pomáhal stoperům čistit nebezpečný prostor, uskákal spousty těžkých hlaviček. V důležité chvíli pomohl i gólman Tomáš Vaclík, když ve druhém poločase vychytal Raheema Sterlinga a Harryho Kanea. Celý zápas navíc výborně rozehrával a přenášel jistou na své spoluhráče vepředu.

    Stoperská dvojice se postarala o první gólFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Krkolomný souboj Patrika Schicka s Angličanem Rosem
    Krkolomný souboj Patrika Schicka s Angličanem Rosem

    PRVNÍ DOJEM: Senzace! Češi skvělým výkonem zdolali Anglii, Šilhavému vyšlo vše
    Video se připravuje ...
     

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud