InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Vodňanech se mluvilo o demokratických hodnotách. Jsou lidé ochotní podílet se veřejném dění?

VODŇANY – Na vodňanském Mevpisu se v pátek 11. října uskutečnila panelová diskuze Forum 2000, jejímž letošním tématem byly demokratické hodnoty. Debatovat přišli komentátor Seznamu a autor satirického pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo, novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková, vodňanský rodák a předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, sociolog Ondřej Císař a teoložka Jana Šídlová. Moderátorem debaty byl Ondřej Ditrych, člen pořádajícího spolu Vodňany žijou a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.

Když se mluvilo o demokratických hodnotách lidí v České republice, řekl Mikuláš Minář z Milionu chvilek pro demokracii, že hlavní hodnou by měla být tolerance jinakosti a schopnost vést dialog. „Musíme slyšet, co si lidé myslí a proč si to myslí. Ještě nejsme úplní demokraté, kteří umějí naslouchat druhým," řekl Minář. Novinářka Apolena Rychlíková zmínila, že pro ní je demokratickou hodnotou rovnost. „Ze společnosti to vymizelo kvůli nějakému odporu k minulému režimu. Pro mě je hodnotou politika sounáležitosti, schopnost nahlížet na svět optikou slabších."

Komentátor Jindřich Šídlo tvrdí, že Češi nejsou jediní, kdo žije v nejistých časech. „Nejsme v tom sami," prohlásil při debatě ve Vodňanech. „Důležité je, aby se ukázalo, jestli jsou instituce silnější než lidé, kteří je ovládají. Síla našich institucí se teď významně testuje. Podle mě zatím překvapivě obstály," dodal Šídlo. Podle sociologa Ondřeje Císaře je hegemonie liberální demokracie oslabena a proto se objevují nové názorové proudy. „Češi si demokracii spojují hlavně s politickými právy. Podle výzkumů je u nich mnohem slabší spojení se sociální oblastí," tvrdí Císař.

Více přinesou středeční Jihočeské týdeníky...

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • petr 

    Reagovat

     

    Opravdu si někdo myslí, že v dnešní společnosti jsou si lidi rovni ???

    Vloženo 12.10.2019 14:34:47

  • Jana 

    Reagovat

     

    Přece kapitalismus je postaven na nerovnosti, tak co ta dáma mele o rovnosti. Je to totalita peněz. Vždy mě dojme, že se říká vyspělý západ. Měla sem možnost projet Itálii, Francii, Španělsko, Holansko, Řecko a jejich ostrovi. Viděla jsem právě obroskou nerovnost a také hodně chudoby. Díky vám za takovou demokracii.

    Vloženo 12.10.2019 13:43:49

    • ostrovy 

      Reagovat

       

      No vidíte, přitom jste měla zůstat spíše v ČR a naučit se psát pořádně česky... Takto jste bohužel ukázala, jak moc jste zaostalá, i když tolik "zcestovalá"...

      Vloženo 14.10.2019 14:10:19

  • Láďa 

    Reagovat

     

    Máte plnou pravdu.

    Vloženo 12.10.2019 13:10:30

  • Josef 

    Reagovat

     

    V roce 1982 nás navštívily tety z USA. Jejich mamimka byla češka a odešla do USA v roce 1911. Ač američanky, obě maminka naučila česky. Nikdy v české republice nebyly. Starší teta mi říkala , víš Pepo u nás je to tak s demokracií. Kdo má hodně peněz, má hodně demokracie a svobody. Kdo má míň peněz, už té demokracie nemá tolik. Kdo nemá peníze, nemá demokracii ani svobodu. Po návratu do USA nám napsali, jak žijem v nádherné zemi. Po 30letech demokracie v této zemi, kde převláda hamižnost a úpadek morálky je mi z toho hodně smutno.

    Vloženo 12.10.2019 12:47:11

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace