Hlavní obsah

Budoucnost České pošty? Drony tu zásilky roznášet nebudou

Ráno na Seznamu: Proč nebudou roznášet poštu v Česku drony? Rozhovor s Petrem Angelisem, místopředsedou Asociace poštovních služeb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nahradit doručovatele drony? To je plán, který na území republiky není příliš reálný. Pokud je poštovní služby zapojí, tak jen v případech, kdy má být zásilka u adresáta během několika hodin či dokonce minut.

Článek

Drony se zkoušejí v USA, kde se intenzivně pracuje na tom, aby stroj byl natolik inteligentní, že se dokáže vyhnout drátům vysokého napětí a dokonce dokázal identifikovat obličeje.

První skutečný pokus o doručení zásilky dronem za sebou mají v Austrálii. Kde robot dokázal od obdržení objednávky zásilku dopravit do patnácti minut. „Ale jde o pokusy, které mají daleko k rutinnímu provozu. Navíc – dron je brán ve vzdušném prostoru jako letadlo a vztahují se na něj určitá pravidla, což určitě nepůjde zjednodušit,“ říká místopředseda Asociace poštovních služeb Petr Angelis.

Pohyb dronů v obydlené zástavbě by byl velmi komplikovaný. Ani ne tak z technického hlediska, jako kvůli možným námitkám veřejnosti. „Není možné využít drony všude. Například v hodně osídlených městských částech nenajde dron adresáta. Je to určitě alternativní způsob doručování na vesnicích, kde každý adresát má svůj pozemek a na něm je možné zásilku vyhodit,“ říká Angelis.

Jak vidí místopředseda Asociace poštovních služeb budoucnost doručování, zjistíte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované