Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Batelov si chystaný kruhový objezd ozdobí plastikou od kováře. Jihlava o jejich jednotnou podobu zájem nemá

Batelov na Jihlavsku chce na nový kruhový objezd, který bude součástí revitalizovaného náměstí, plastiku od uměleckého kováře Leopolda Habermanna. Náklady ještě nejsou stanovené. Plastika, jejíž návrh Habermann pojmenoval jako Nekonečno, bude instalovaná příští rok. Umisťování uměleckých děl doprostřed okružních křižovatek přitom není na Vysočině obvyklé. Jednotnou podobu jim chce dát Třebíč, Pelhřimov chce o jednotné výzdobě diskutovat s městským architektem, kterého hledá.

„Pelhřimovská radnice v současné době vybírá městského architekta, se kterým bude prodiskutována v příštím roce i tématika umístění dekorací na kruhové objezdy v Pelhřimově,“ řekla Andrea Unterfrancová z pelhřimovské radnice. Ve městě nyní zdobí objezd v Pražské ulici obří židle, která je dílem místní střední školy. Je vysoká přes čtyři metry a vznikla v roce 2013 , kdy ji Agentura Dobrý den zapsala mezi české rekordy. Loni agentura navrhla umístit na další kruhový objezd u Kauflandu obří nákupní košík. Obyvatelé města to ale v anketě zamítli.

Podle starosty Batelova Jiřího Doležala má objektu uprostřed křižovatky i jistý bezpečnostní dopad. „Chceme aby přes křižovatku nebylo vidět, aby se lidé soustředili a sledovali především to, kdo přijíždí zleva,“ řekl starosta. Náklady ne objekt nespecifikoval. „Jestliže celé náměstí bude stát 35 milionů korun, tak to asi nebude zas tak zásadní položka,“ řekl.

Třebíč bude na kruhových objezdech jednotně kombinovat kámen a květiny. Výsledná dekorace, kterou chce město umístit příští rok, je inspirovaná rozetami (kruhovými otvory s vitráží) na bazilice svatého Prokopa, která je od roku 2003 společně s židovským městem památkou zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jednotnou výzdobu získají kruhové objezdy v ulicích Velkomeziříčská, Samešova, Míčova, Rafaelova, Táborská a Znojemská a na Václavském náměstí.

Ve Žďáru nad Sázavou ani v Jihlavě umělecká díla na kruhových objezdech nejsou. Jihlava ani nestojí o jejich jednotnou podobu, řekla Aneta Hrdličková z jihlavské radnice. Dvě křižovatky ve městě s hornickou minulostí nyní zdobí havířské vozíky, jinde jsou jen keře a květiny. Umístit umělecké dílo do středu kruhového objezdu chce Jihlava až v rámci plánovaného dopravního terminálu.

 

Autoři | Foto elogistika.info

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, výtvarné, Vysočina, kruhový objezd, Batelov, Jihlava, umělecké dílo, kovář, Třebíč, Pelhřimov, plastika, radnice, Kraj Vysočina, Světové dědictví UNESCO, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Batelov si chystaný kruhový objezd ozdobí plastikou od kováře. Jihlava o jejich jednotnou podobu zájem nemá | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.