Zachraň jídlo slaví vznik unikátní kuchařky, která obsahuje 100 receptů, jak využít jídlo do posledního kousku. Kromě toho přináší i rady, co proti vyhazování jídla může udělat každý z nás. Spotřebitelé totiž plýtvají jídlem nejvíce.
Zachraň jídlo: Nevyhazujte starý chleba, připravte z něj lahodný dezert |
Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí 53 %. Lidé si knihu už teď mohou předobjednat v e-shopu nebo si ji zakoupit osobně na křtu 16. října. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. Od 18. října bude kniha dostupná také v knihkupectvích.
Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.
Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |