Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec policejních psů? Drogy dokážou hledat i včely, odborník zmínil „superčich“

Autor: Mii - 
13. října 2019
07:33

K nezvyklým pomocníkům se chce uchýlit německá policie. Zvažuje, že na pátrání po drogách vedle psů nasadí i včely. Podle důstojnice Sonji Kesslerové by se mohlo jednat o revoluci v policejní práci. Včely byly již v minulosti použity například k hledání výbušných min v zemích bývalé Jugoslávie, pochvalovali si je vědci v Chorvatsku. Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského potvrzuje, že medonosný hmyz má skvělý čich a hledat drogy dokáže. Existuje ale problém.

Kesslerová možnost využití včel německou policií popsala v odborné práci. V ní píše, že psi pro hledání drog nejsou ideální, protože udrží pozornost jen krátkou chvíli, musí je doprovázet konkrétní člověk a jejich trénink je zdlouhavý a drahý. Oproti tomu s včelami podobné starosti odpadají.

„Včelí detektory“, jak je policistka nazývá, podle ní zvládnou ohledat 50 kilometrů čtverečních a je možné je pokrýt světélkujícím práškem, který zachytí drony, takže lze monitorovat, kde se hmyz nachází. Takto označené včely je pak možné vypustit na hledání například drogových varen nebo exploziv.

Detekování bomb je ostatně věc, pro kterou se již včely reálně využívaly. Nasadili je vědci v Chorvatsku pro hledání min, které v zemi zbyly po jugoslávské válce. Ještě dvacet let po konfliktu totiž Srbsko, Bosna, Slovinsko, Černá Hora, Makedonie a právě Chorvatsko řešily, že na jejich území se nachází nevybouchnuté miny – nejméně 2500 osob kvůli tomu od roku 1991 zemřelo.

Včely je skutečně dokázaly najít. „Ne, tomu nápadu se nesmějeme. Reálně ho zvažujeme,“ oznámil v reakci na článek Kesslerové německý policejní syndikát. A sdělil, že i on se domnívá, že hmyz by mohl policejní psy při hledání drog efektivně doplnit.

Čichají pomocí tykadel

Že nápad není přitažený za vlasy, říká i Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského. „Ano, je skutečně možné vytrénovat včely, aby reagovaly, když ucítí nepatrnou koncentraci nějaké vůně, respektive těkavé látky,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Podle něj je to proto, že včely jsou schopné zapamatovat si tisíce látek a jejich kombinaci. „Protože mají čich na tykadlech, poměrně daleko od sebe vzdálených, cítí prostorově. V tom jsou dokonalejší než my, kteří vnímáme prostorově díky dvěma uším a očím jen zvuk nebo obraz, zatímco nos máme jen jeden,“ vysvětlil odborník, proč tomu tak je.

Pro jejich trénink se pak využívá základních principů I. P. Pavlova, kdy včely při ucítění určité látky buď vypláznou jazyk v očekávání odměny, nebo vystrčí žihadlo na obranu. „Souvislost stačí 4-5x zopakovat, aby si to zapamatovaly,“ říká Titěra.

V použití včel ale vidí jeden problém, který půjde jen těžko překonat. „Zatímco vycvičený pes, když je dobře ochráněn před zlomyslníky, může žít a sloužit řadu let, včela žije jen pár týdnů,“ upozorňuje výzkumník.

Speciálních využití včel nicméně podle Titěry existuje více. Zmínil například funkci monitorovací. „Když včela sbírá pyl, očesává si kožíšek. Spolu s pylem si vyčeše a do pylových rousků přibalí i prach, který se v daném prostředí vyskytuje. Citlivou chemickou analýzou se pak zjistí, co takový vzorek z prostředí ve srovnání s jinými obsahuje,“ odhalil odborník.

naidka ( 13. října 2019 09:27 )

Včely....

naidka ( 13. října 2019 09:24 )

Všely, k noze! A včely buď vypláznou jazyk nebo vystrčí žihadlo.

Zobrazit celou diskusi