Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Bílá pastelka slaví 20 let. V ulicích se bude konat sbírka, na Václavském náměstí koncert
Dobrovolníky prodávající bílé pastelky bude možné od běžných prodejců rozeznat podle oblečení. Na sobě budou mít bílá trička. Foto: SONS

Bílá pastelka slaví 20 let. V ulicích se bude konat sbírka, na Václavském náměstí koncert

Celonárodní sbírka Bílá pastelka, jejíž výtěžek půjde na podporu nevidomých, je opět tady. Dobrovolníci v bílých tričkách s kasičkami a bílými pastelkami, kterými budou odměňovat dárce, vyrazí do ulic ve středu 16. října. Bílou pastelku, která letos slaví 20. výročí, pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) spolu s Tyfloservisem a krajskými TyfloCentry. Sbírkový den pak v 15 hodin vyvrcholí koncertem na Václavském náměstí v Praze, na kterém vystoupí i Helena Vondráčková.

„Svět kolem nás se točí okolo toho, co vidíme očima. Člověk, který přišel o zrak, se musí naučit spoustu věcí dělat jinak, bez zraku; a jde to, když se ví, jak na to. SONS a její dceřiné společnosti vědí, jak na to – poskytujeme služby, které nevidomí lidé nikde jinde nenajdou, a vracíme je do běžného života. Plnění tohoto cíle si bez účasti veřejnosti nedovedeme představit; proto pořádáme naši sbírku a s vděčností přijímáme dary, které slouží dobré věci,“ uvedl viceprezident SONS Rudolf Volejník.

Co všechno se díky přispění do sbírky Bílá pastelka člověk osleplý v dospělosti naučí: znát Braillovo písmo, pracovat na počítači s hlasovým a hmatovým výstupem, psát na klávesnici po paměti všemi deseti, chodit po ulici s bílou holí, zvládat běžné práce v domácnosti poslepu … Oslepne-li někdo v dospělosti, musí také často změnit své původní povolání, je tak nutná rekvalifikace, a i té se mu u nás dostane. Výtěžek ze sbírky prostřednictvím pořadatelských organizací podporuje právě tyto činnosti.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých také poskytuje svým členům a klientům právní poradenství, vydává časopisy ve zvětšeném písmu, Braillově písmu či zvukové podobě, provozuje Knihovnu elektronických knih a časopisů, ve spolupráci s úřady a dopravními podniky se zasazuje o odstraňování bariér, které nevidomým při pohybu v ulicích znepříjemňují život. Část výtěžku sbírky také putuje na výcvik vodicích psů.

Dobrovolníky prodávající bílé pastelky bude možné od běžných prodejců rozeznat podle oblečení. Na sobě budou mít bílá trička s logem Bílé pastelky a Lions-klubu, s sebou ponesou kasičku a krabičku s pastelkami, kterými odmění každého, kdo přispěje alespoň 30 korunami, ať už vhozením peněz do pokladničky nebo bezhotovostně prostřednictvím QR kódu na kasičce.

V rámci jubilejního 20. výročí sbírky se bude ve středu 16. října konat koncert na Václavském náměstí, kde se mimo jiné bude možné setkat přímo se zástupci pořádajících organizací. Bude se konat od 15 do 18 hodin a vystoupí zde zrakově postižení hudebníci. Speciálním hostem bude zpěvačka Helena Vondráčková.

Na akci se představí Středisko výcviku vodicích psů SONS ČR a jeho čtyřnozí studenti. Zástupci Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR a obecně prospěšné společnosti Tyfloservis popovídají o službách, které tyto organizace zrakově postiženým klientům nabízejí. Promluví zde rovněž představitel partnerské organizace Lions-klub.

Sbírkový den organizátoři každý rok volí tak, aby se blížil 15. říjnu. Právě v tento den byl v roce 1964 v New Yorku vyhlášen Mezinárodní den bílé hole. Jeho smyslem bylo uznání nevidomých za plnoprávné členy společnosti.

Dnes lidé, kteří přišli o zrak, naštěstí již nemusejí vysvětlovat, že jsou stejní jako ostatní. Potřebují jen alternativně vyřešit zvládání každodenních činností. A právě v tomto Bílá pastelka pomáhá. „Všem, kdo si symbolickou bílou pastelku zakoupí, tak předem děkujeme,“ dodal viceprezident SONS Rudolf Volejník.


Autor: red

Senior utonul v řepském bazénu

Včera ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

Včera v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru