Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Španělský výsadkář slavnostně přistával se státní vlajkou uprostřed vojenské přehlídky. Uvízl však na lampě

Parašutistu po pár minutách osvobodil vojenský vůz. foto: Reuters

Madrid - Parašutista se během nepovedeného přistání při vojenské přehlídce v Madridu u příležitosti španělského státního svátku zachytil na lampě. Nehoda, z níž výsadkář vyvázl bez zranění, se odehrála přímo před zraky krále Felipa VI. a jeho rodiny, uvedla v sobotu stanice BBC.
  11:00

Padák desátníka Luise Fernanda Poza zdánlivě bezproblémově klouzal vzduchem, když v tom se těsně před přistáním zachytil o lampu veřejného osvětlení. Přítomní přihlížející vykřikli zděšením, neboť parašutistu zbrzdil prudký náraz, při němž narazil o sloup.

Španělský král Filip VI. s rodinou na armádní přehlídce ke slavnostnímu výročí...
Nešťastný parašutista, který uvízl na lampě pouličního osvětlení.

Muži se však nic závažného nestalo a po několika minutách jej vyprostilo přítomné armádní vozidlo. Aplaus publika i královské rodiny sklidil poté, co se mu z lampy podařilo strhnout španělskou vlaju, s níž původně přistával a která měla být poté na přehlídce vztyčena.

Parašutista na Dnu armády spadl mezi diváky a zranil čtyři lidi

Nepovedené přistání údajně způsobil náhlý poryv větru. Král Felipe se s Pozem, jenž je velice zkušeným parašutistou a podle armády má na kontě přes 600 úspěšných seskoků, přišel osobně přivítat a za jeho nepovedený kousek mu nabídl slova útěchy. Premiér Pedro Sánchez po incidentu, uvedl na twitteru: „Jsme vděční, bylo to jednoduše děsivé.“

Španělé v sobotu slaví výročí 12. října 1492, kdy Kryštof Kolumbus pod španělskou vlajkou doplul k břehům Ameriky a otevřel cestu k hispanizaci kontinentu. Vojenské přehlídky se tradičně účastní král se svou rodinou i španělští vládní představitelé.

Autor: