InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Století milevské synagogy připomněl koncert sborů z Milevska a Sezimova Ústí

Milevská sbormistryně Anděla Maršálková, sbormistryně Nokturna Jarmila Hlubinková a Miroslava Koutníková, která milevský sbor doprovázela na klávesy.

Milevská sbormistryně Anděla Maršálková, sbormistryně Nokturna Jarmila Hlubinková a Miroslava Koutníková, která milevský sbor doprovázela na klávesy.

MILEVSKO - Synagoga v Milevsku patří k nejvýznamnějším jihočeským židovským památkám. Slavnostně otevřena byla 11. září 1919. O její výstavbu usilovala židovská komunita v Milevsku už před první světovou válkou, patrně podle návrhu architekta Františka Střílka, který sám pak ve válce zahynul. Válka ale uskutečnění plánu zbrzdila. Synagogu pak stavěla firma milevského rodáka, stavitele Františka Josefa Ješe. Synagoga v Milevsku má vzhled antického chrámu se sloupovým portikem a tympanonem, který navrhl architekt Oldřich Tyl, autor pražského Veletržního paláce. Století synagogy si v Milevsku připomněli včera odpoledne koncertem Milevského smíšeného sboru a pěveckého sboru Nokturno ze Sezimova Ústí. V jejich podání zaznělo i několik židovských písní. Ředitel Milevského muzea Vladimír Šindelář, který na úvod seznámil s historií synagogy, odhaduje, že naposled tu mohly znít židovské písně v autentickém podání zřejmě před 15. červnem 1939. Poté Němci obsadili naši republiku a zahájili pronásledování Židů. V Milevsku z jejich synagogy udělali sklad zabaveného židovského majetku.

 

Po úvodu Vladimíra Šindeláře vystoupila také Ivana Ebelová z Karlovy Univerzity, která se zabývá dějinami Židů. Mluvila o prvních zmínkách o židovském obyvatelstvu Milevska, o jeho rozvoji, i smutném konci, kdy v listopadu 1942 bylo transportováno do koncentračních táborů 70 obyvatel Milevska a 32 lidí z okolních obcí a v druhém transportu pak ještě 38 dalších lidí. Po válce se jich vrátilo 14 a činnost ve své synagoze už neobnovili.

Stát pak synagogu napřed pronajal a poté v padesátých letech prodal Církvi československé husitské, která tu má svůj kostel dodnes.

Vzpomínka ke století synagogy pak pokračovala koncertem. Milevský sbor zahájil skladbou Eugena Suchoně Aká si mi krásna, přidal i dvě židovské písně a končil písní židovských otroků z Verdiho opery Nabucco. Hosté ze Sezimova Ústí také přispěli židovskými písněmi, i moravskou lidovou Stojí hruška v širém poli nebo spirituály. Nakonec zazpívaly oba sbory společně, jednu skladbu řídila milevská sbormistryně Anděla Maršálková, druhou její kolegyně z Nokturna Jarmila Hlubinková. Zaplněná synagoga koncert ocenila vřelým potleskem. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • starousedlík 

    Reagovat

     

    Asi nyní napíši co zahýbe , některýma osobama v Milevsku , byl mi předán sešit, kde bylo zapsáno kam a ke komu Židovské rodiny si schovaly své cenosti a po návratu věřily , že jim budou navráceny - bohužel , moc málo přišlo na zpět. Sešit mi byl scizen , ale nevadí pamět mi slouží.

    Vloženo 25.10.2019 19:10:05

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace