Vrátila se australská A-League. I se třetím výrostkem z Melbourne

13.10.2019, 12:30
Aktuality
Zaujalo nás
Zatímco v Evropě se téměř všechny nejvyšší soutěže přes reprezentační pauzu uložily ke spánku, v Austrálii mají tu drzost v rámci takového vakua rovnou vykopnout nový ročník. Ročník, jemuž výjimečně nepředcházelo řešení fotbalového politikaření či války klubů s fotbalovou asociací. Místo toho Austrálii po sedmi letech opět zachvátil specifický druh vzruchu — ten spojený s novým ligovým přírůstkem...

Když pro sezonu 2012/13 nově dorazilo na scénu Western Sydney Wanderers, udělalo "bác" a ve finále do puntíku splnilo účel.

V první řadě se nejlidnatější město Austrálie konečně dočkalo svého velkého derby. Ve staré National Soccer League sice kdysi působily naráz Sydney United a Sydney Olympic, ale to se dnes už sotva počítá. Na východě Sydney sídlící FC na svého pravého rivala čekalo zdánlivou věčnost a s přibytím "zápaďáckého" WSW se dočkalo v pravém slova smyslu.

V druhé linii se pak vítaného impulsu dostalo i celé soutěži, která v roce 2013 přihlížela potupnému snížení počtu míst v asijské Lize mistrů ze tří na dva. V témže roce se přitom WSW ukázalo být naprostou výjimkou, když ke kontinentálním zápolením na rozdíl od svých australských předchůdců najednou přistupovalo s plnou vervou, a odrazilo se tak k učiněné senzaci — v listopadu 2014 ve finále prestižní soutěže zaskočilo saúdskoarabský Al Hilal a napořád takhle vešlo do dějin jako první australský šampion.

No, a pak tu máte třetí hledisko: skrze WSW se podařilo nakopnout též Sydney FC, které ještě v sezoně 2010/11 vystřihlo potupnou obhajobu mistrovského tažení zakončenou na deváté příčce. S prestižním derby na obzoru by to takhle nešlo; příchod WSW na scénu tak stínoval velkolepý hit jménem Alex Del Piero. A v tuhle chvíli se vyloženě nabízí spekulovat, zdali by se z FC bez městského konkurenta vůbec stal ten současný gigant, který v posledních třech letech vždy minimálně buď vyhrál základní část, nebo opanoval finálovou sérii. Za mě spíš nikoliv.

Jenže v tuhle chvíli už Sydney tolik netáhne. Zatímco FC dominuje, WSW se už dvakrát v řadě ani nekvalifikovalo do "play-off" a v minulé sezoně utvářelo trojlístek suverénně nejslabších účastníků ligy.

Pozornost se tak opět stáčí k Melbourne, druhému z největších australských trhů. Dosazení umělé značky City vedle stabilního Victory tomuto městu evidentně neprospělo natolik, jak si mnozí (naivně) vysnili, a tak bylo už delší dobu veřejným tajemstvím, že se pracuje na výrobě třetího subjektu do party. Vždyť i tento projekt musel odrážet vážnou, konkrétní konkurenci ve dvou návrzích pro změnu z jižní části Melbourne; vše se kuchtilo už pořádnou dobu.

Byť fanouškovské průzkumy volaly spíš po prvním klubu pro hlavní město Canberru nebo dokonce Tasmanii (a když už si prý někde přisazovat, tak ze všech měst nejraději v Brisbane), ve Fox Sports zkrátka políčili na Melbourne, a Fox v téhle zemi zpravidla dostává, po čem zrovna zatouží. Co na tom, že Western United vlastně ani na první pohled hlavní město Victorie nereprezentuje. Co na tom, že Western United příští dvě sezony z největší části odehraje v 75 km vzdáleném městě (Geelong), které se zahrnutí do aglomerace Melbourne dlouhodobě vzpírá...

Bez Sydney stále ani ránu

Může tedy Western United v A-League způsobit podobný třesk jako WSW? Upřímně si to v tomhle bodě nelze dost dobře představit.

Zaprvé, Western United na to obstarání svěžího větru není tak úplně samo — Brisbane Roar při své první velké trenérské zkušenosti vede Robbie Fowler, který je sám o sobě marketingovým tahákem jako blázen, a do své dnešní premiéry od počátku nasadil rovnou devět borců, kteří dres Roar v minulosti nikdy neoblékli. (A že to "nikdyL zahrnuje i skrz naskrz prohnilý loňský ročník zakončený s osmnácti body a negativním skóre -33.)

Zadruhé, ačkoliv nelze zpochybnit větší potenciál na propojení s fanoušky než u Melbourne City (což je ale taky nulová výzva), minimálně to klíčové počáteční momentum se bude při hodinovém (autem) až dvouhodinovém (MHD) dojíždění do Geelongu nahánět jen těžko; kór když jde o arénu primárně uzpůsobenou potřebám australského fotbalu, nikoliv kopané.

Western United tedy sice pracují na otevření vlastního stánku pro 15 tisíc diváků, aby se vyhnulo následování vzoru WSW a jejich nekončících trablí s nájemními smlouvami, jenže šéf A-League O’Rourke spolu s australským svazem zjevně počítají se stěhováním nejdříve pro sezonu 2022/23 (tedy o rok později než samotný klub), kdy bude mít hned devět členů dnešní zahajovací jedenáctky po třicítce. V sedmi případech dokonce dávno po třicítce, ne-li rovnou po kariéře.

A konečně zatřetí, na rozdíl od Western Sydney Wanderers, které bylo samo o sobě zjevením a mohlo se dál nerušeně rozvíjet, Western United už teď ví, že mu ihned za rok v disciplíně těžení nováčkovského entuziasmu přibude schopný rival. Třetího klubu se totiž dočká také Sydney a tamní projekt od pohledu vypadá možná ještě slibněji než ten melbournský.

Zaštiťuje ho miliardář Lang Walker i duo bývalých reprezentantů a hvězd Sydney FC, Nick Carle a Brett Emerton; rozjeta jsou už jednání s někdejším kapitánem Socceroos Milem Jedinakem, který by přinejmenším v tuhle danou chvíli nový klub jistě uvítal. Krom toho má Macarthur South-West Sydney už teď propracovanější identitu a stokrát atraktivnější logo než Western United, přičemž dosedne do oblasti, kde do roku 2026 vyroste druhé letiště, tzn. kam přibude několik tisícovek pracovních pozic a obytných oblastí. Ne snad že by Melbourne jakkoliv trpělo na nedostatek lidských nohou, ale v oblasti Sydney už teď působí na 24 tisícovek registrovaných fotbalistů, což nikde jinde v Austrálii prostě nedorovnají.

Tím na druhou stranu nechci říct, že by na to Western United šli vyloženě špatně, to vůbec ne.

Klubový ředitel Steve Horvat zná západní Melbourne jako své boty, když tam coby stálý rezident v dobách aktivní kariéry působil i na nižších úrovních, a může se navíc opřít o protřelého prostředníka/promotéra Loua Sticcu. To on do Sydney nakrátko přivedl Becks-mánii (přátelský zápas s LA Galaxy v 2007), Dwighta Yorkea i Alessandra Del Piera. To on teď stojí za druhým, již úspěšným pokusem zlákat do Austrálie "Del Piera pro chudé", jeho jmenovce Diamantiho. To jeho rukopis nese také fikaná akvizice Panagiotise Koneho, řeckého internacionála a ex-kapitána Bologni, který jistě pomůže zlákat zhruba polovinu řecké populace v Austrálii, jež sídlí právě v Melbourne, a vůbec nejpočetnější diasporu v jednom (neřeckém) městě na světě.

Pravda, Western United je aktuálně mimořádně starým mančaftem, což udržitelnému a dlouhodobě úspěšnému projektu úplně nenahrává. Věkový průměr dnešní zahajovací jedenáctky Western United (31,8 let) v dějinách A-League "zaostává" akorát za vybranými základními sestavy Brisbane Roar (osm zápasů v 2017/18) a Perth Glory (celkem jedenáct zápasů v letech 2017-19). Bývalý tahoun Celtiku Scott McDonald se do Austrálie vrací po více než 20 letech, aby z tehdejší sestavy patnácti prvoligových klubů letos v A-League poznával už akorát jediný celek — Perth Glory. Takhle starý on je.

Jenže... sejde na tom všem vlastně? Besart Berisha třeba mohl strávit posledních 18 měsíců paběrkováním v Japonsku bez jediného vstřeleného gólu, a přesto nemá problém se teď vrátit a okamžitě svou 117. trefou v A-League rozhodnout úvodní duel. Obrana vedená 37letým Andrewem Durantem, největším veteránem mezi všemi současnými hráči A-League (314 startů), mezitím udržela nulu proti loňským účastníkům play-off.

Koneckonců, právě Durante spolu s brankářem Filipem Kurtem, Maxem Burgessem a trenérem Markem Rudanem přesedlali k Western United zrovna po úspěšné sezoně s Wellingtonem Phoenix, který teď v prvním kole na jeho hřišti sťali. Byli tedy právě oni tou esencí úspěchu? Mohou alespoň to šesté místo okamžitě replikovat i v černozelených dresech? A pokud nikoliv, naplní později svůj potenciál nadějní mladíci jako Dylan Pierias, Apostolos Stamatelopoulos nebo navrátilec z akademie Ajaxu, Seb Pasquali?

Máme za sebou sotva jedno kolo, a už před nás Western United klade jednu fascinující otázku za druhou. A to jsme se ještě nedostali k téhle týmové fotce, kde je sám Alessandro Diamanti jedním velkým "WTF"...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (83)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Místo článků z Afriky a Asie bych radši uvítal články z fotbalové východní Evropy, která se tady docela zanedbává...

Reagovat
fabec1222

Málo korektní a hipsterské

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nejses na Sputniku.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Rudnevs

Radšej zo severnej - Dánsko, Nórsko a podobne. Alebo Rakúsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko a tak ďalej. To by mohlo byť zaujímavé. Východ mňa úprimne neláka ani troška, k Rusku, Ukrajine a pod. mám celkom odpor.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je hlavne na tech ligach zajimavyho? Rusaci ani Ukrajinci nehrajou hezkej fotbal, mladez tam zaostava. Jde tam jen o to, kdo ma za prdeli bohatsiho oligarchu. Prim hrajou cizinci. Fanousci jedini jsou relativne zajimavi, kdyz nepocitame rasismus. Stadiony taky nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

???? To myslíš vážně? Vždyť stadiony jsou moderní, velké a hlavně dost hezké (Otkrytie nejhezčí ), řekl bych, že mnohdy i lepší než většina stadionů v západní Evropě. Zenit, CSKA, Krasnodar, Lokomotiv, Rostov...to je prostě nádhera. Plus fanoušci jsou taky úplně někde jinde než na západě (s výjimkou Německa, tam jsou taky dost dobří).

Prim tam hrajou cizinci?? A kdo prosímtě? Jasně, každý tým má nějaké dobré hráče ze zahraničí, ale domácích hráčů je tam o dost víc, než v jiných ligách (třeba v "nedostižné" Anglii). Když vezmu základní sestavu Spartaku: Maksimenko, Rasskazov, Džikija, Zobnin, Bakajev. To je 5 ruských hráčů + tam jsou ještě nějací na pomezí základní sestavy (Guljev, Mirzov - teď schválně nejmenuji mladé hráče + neberu moc v potaz poslední zápasy, kdy se s tou sestavou docela experimentuje). Zkus si to porovnat s anglickými týmy.

Mládež zaostává? Proč myslíš? Protože se neobjevují v médiích a necpou se do západních lig? Když to vezmu podle týmů: CSKA - Čalov a Obljakov, oba by mohli klidně hrát v nějaké top lize, kdyby chtěli + kdyby skauti ze západu dohlédli dál než do Polska (a to jenom při příznivém počasí), Krasnodar má taky velmi zajímavé mladé hráče. Když znovu vezmu Spartak, který díky momentální "krizi" povolává k prvnímu týmu hodně mladých hračů: Umjarov (od toho si slibuju hodně, ročník 2000!), Ignatov, Gaponov, Glušenkov...ano, nejsou to třeba tak talentovaní hráči jako ze západních lig, ale jsou to ruští odchovanci, kteří se pomalu prosazují v ruských týmech, což znamená, že mládež v Rusku funguje dobře, a ti kluci hlavně dostávají šance.

Vím, že tě stejně nic z toho nepřesvědčilo, ale tak žij si dál v té své iluzi...mně se třeba ruský, ukrajinský (český, protože hrajeme stejný styl fotbalu) fotbal líbí, ale to je věc vkusu...

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, nepresvedcilo. V iluzi zijes sam, soude podle toho, jak emocialne zabarveny tvuj prispevek je. Tolik Rusu tam je jenom kvuli omezeni poctu cizincu. Kdyby to pravidlo neplatilo, tak si koupej celou jedenactku. A i tak mi neslo o pocet, ale o kvalitu. Vetsina nejlepsich hracu ligy jsou zahranici hraci a to je fakt.

Mladez zaostava, protoze se penize vrazej do posil z ciziny. Zadnej funkcni system akademii neexistuje. Ti hraci taky pak v mezinarodnim srovnani neobstoji. Narodak maj na urovni africky zeme.

A nakonec, nevyjadril ses k nejdulezitejsi veci a to je uroven hry a samotna kvalita tymu. Koukas se na to rad? Videl jsem par zapasu a nikdy mne to nepresvedcilo tyhle ligy vic sledovat na ukor jinejch soutezi.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl byses trochu přenést přes averzi k Rusku/východu Většina lidí včetně mě nebo tebe na to nekouká, ale své fanoušky si tamní ligy najdou.

Mládež tam nijak nepropadá a to, že velká část nejlepších hráčů je z ciziny platí skoro v každé lize.

Reagovat
smazaný uživatel

A Australani maji nejakou topovou mladez jo teda? A radsi by ses dival na Australskou ligu protoze tam hraji lepsi fotbal jo? "zadnej funkcni system akademii" Ty si spal myslim na novinach zase jednou, Rusko je fotbalove rozhodne dal nez nektery zeme, o kterych se tu clanky objevuji opakovane.

Reagovat
smazaný uživatel

O Australii si rad prectu jeden clanek za par let. Nikde netvrdim, ze maji dobrej fotbal, ale je to zajimava zeme. Na ruskym fotbale nic zajimavyho nevidim a kdybych nevedel, kolik je v CR rusofilu, tak bych se divil, ze tu maji tolik fanousku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nejsem jejich fanousek ale dava mi tu vetsi smysl Rusko nez Australie

Reagovat
smazaný uživatel

You were raped, donkey.

Reagovat
Selänne

2/10

Reagovat
Mass

Nevim, proč tady vůbec reaguješ na takovy trolly, už jen ten nick. Špatná mládež, to je retard. Kdo vyhrál MSu20 2019? Ukrajina. Cizinci, hmm, když jich je tam z top lig na % nejmíň. Dál ani nemusíš pokračovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jeste se tu vsichni vyrojili? Nebo je to jeden multak?

Reagovat
RadekVonCZE

Je vidět, že máš nasledováno Skvěle napsaný

Reagovat
Kucka

Reagovat
LeonardoUžoa

Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já to mám přesně naopak.

Reagovat
Rudnevs

Tak tak... Je to vec vkusu. Uznávam, že teraz šla Premier Liga asi trochu nahor, keď tam majú kvôli tomu MS nové štadióny a podobne, ale mňa to proste neťahá, no.

Keď už niečo z toho bývalého ZSSR, tak by ma zaujímal trebárs taký článok o Lotyšsku, Litve a Estónsku (kľudne i o všetkých troch naraz), pretože o futbale v tamojších končinách toho fakt nevieme veľa. Aspoň také záležitosti, že jak to tam funguje, nakoľko to tých ľudí zaujíma a trebárs nejake zaujímavosti. Minule som trebárs niekde čítal, že v Estónsku bežne ľudia jedia na štadiónoch polievku (tak ako u nás napríklad klobásy).

Reagovat
smazaný uživatel

Vim neco malo o Litve a nikoho to tam nezajima. Listky ani nestoji tolik, ale netahne to. Uroven hry hrozna. Maji svuj basket.

Reagovat
fantomas

O Estonsku sem už psal, byť už je to dýl.

https://www.eurofotbal.cz/clanky/krizem-krazem-evropou-dalsi-impuls-pro-estonsky-fotbal-340691/

A teda byl sem tam na jednom zápase teď nedávno, Estonsko-Bělorusko, a polívku sem tam neviděl, zato co tam frčelo, tak to byly kůrky chleba (v podstatě jak topinka, nasekaná na několik nudliček) s naprosto neuvěřitelnym česnekovym nánosem.

Fotbal v Estonsku = nic pro rande.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Rudnevs

Dík, paráda, to je parádny článok. Zaujal ma i názor v diskusii, že by bolo asi lepšie, keby sa obnovila tá spoločná liga s Litvou a Lotyšskom (som ani netušil, že zo začiatku mali spoločnú ligu). Dnes hrá zrovna v Talinne Nemecko, tak k tomu tiež niečo málo popísali a dozvedel som sa trebárs, že Ragnar Klavan je vedľa svojej kariéry v Cagliari prezidentom jedného menšieho prvoligistu v Estónsku (Tallina Kalev). A taktiež je pravda, že v Estónsku to má futbal ťažké, lebo je považovaný za šport Rusov, dokonca v roku 1994 bol vylúčený z ligy klub FC Tevalte, ktorý mal nakročené k titulu, pretože bol považovaný za klub Rusov.

Inak, čo sa týka tých pokrmov, tak som dohľadal ten článok a uvádza sa tam i ten cesnakový chleba. Polievka je obľúbná skôr najmä v zime. Inak, sú tam ešte ďalšie zaujímavé štadiónové jedlá:

> Bosna: solené hrozno a tekvicové zrnká

> Faerské ostrovy: mládežnícki hráči predávajú kávu a koláče a výnos z toho ide na futbalové akadémie

> Luxembursko: okrem piva a klobásy je obľúbený i sekt

> Malta: kapučíno a sendvič

> Portugalsko: žemle so steakom

> Cyprus: sezamové tyčinky a ladová káva

Reagovat
fantomas

Tvl sekt

Reagovat
Uwe háže buly

Ten se hodí všude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko musi bejt bifana a to bych fakt steakem nenazval. Je to takovej veprovej platek.

Reagovat
Stannis Baratheon

Paráda to Lucembursko, to si pak můžeš udělat Bostonský škrtič.

Reagovat
Hokaido

Nic nemá na domácí bábovku na Žižkově.

Reagovat
Kucka

Reagovat
andrew96

Něco jako pivní sláma?

Reagovat
El Campeon

uděláš ten článek o klubovym fotbale v Polsku?

Reagovat
fantomas

Obepsal sem par polskych zurnalistu/kamaradu, jeden se dost opozdil s odpovedi, ze sem to mestih do zacatku skupin, a celkove ty odpovedi mi nedaly tolik podnetu, zivny pudy, kolik bych si predstavoval.

Odlozil sem to, az prijde zas nejakej dalsi impuls a soustredim se na jiny veci ted.

Reagovat
El Campeon

jasný téma je to ovšem zajímavý a to porovnání s náma je až zarážející

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas taky nechápu proč tady dostávají takové místo stále rýžojedi nebo křováci, i když uzávám, že je to občas zajímavé, ale z kvalitativního hlediska, je rozhodně nejvíce opomíjená Jižní Amerika + Mexiko a tamní soutěže. Hlavně ale že je tu každou chvíli něco o hamburgrářské MLS, kde je za hvězdu i takové nemehlo jako Kobra Ondrášek

Reagovat
Zajda

No ty jsi kokos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emmett Brown

to je málo hipsterské

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne radsi Rusko nez Australie ale to by hrozilo ze nekteri mistni uchylove zacnou na protest upalovat..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Austrálie > Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

pěkný článek

Reagovat
John Obi Mikel

Jen nechápu proč dělat třetí klub v Sydney a Melbourne a nechat hlavní město bez klubu.

Reagovat
John Obi Mikel

A ještě bych dodal, že kromě Del Piera tehdy byl v A-league také Emile Heskey.

Reagovat
Kang & Kodos

A Karol Kisel

Reagovat
John Obi Mikel

A William Gallas

Reagovat
Zark

A David Villa

Reagovat
smazaný uživatel

A Franz Straka!

Reagovat
Rudnevs

A Thomas Broich (ex- Köln, Nürnberg a Mönchengladbach)... Ten sa tam stal legendou.

Reagovat
RadekVonCZE

A Filip Hološko

Reagovat
Zark

australie MSL pro chude?

Reagovat
Recoba Inter

spíš pro bohaté

Reagovat
Horcmen

Reagovat
Zajda

Za mě v Austrálii jedině Adelaide United FC

Reagovat
Tigerinho

A kdyby se chtěl někdo ráno o víkendu podívat, tak všechny zápasy jsou live na youtube.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Error

Reagovat
smazaný uživatel

I na tipsportu

Reagovat
didosh

fotbalu není nikdy dost

Reagovat
Zajda

Pod jakým kanálem, prosím a díky.

Reagovat
Tigerinho

https://www.youtube.com/user/TheHyundaiALeague

Mělo by to být toto, ale před začátkem zápasu si vyhledávám oba týmy a filtruju živě. A zápas pak na youtube zůstává a dá se na něj dívat i ze záznamu.

Reagovat
Salfovic

Dívat se na záznam zápasu australské ligy To už by bylo na vyhledání odborné pomoci.

Reagovat
Error

No bohuzel jsem stravil v Australii dva mesice prave v jejich zimni pauze.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

To je prevko k te jejich verzi fotbalu s kopackama pod zebro a kulatym hristem?

Reagovat
Coniglio

Moja najobľúbenejšia liga na tipovanie

Aj sa dobre pozerá. Minulý rok napríklad v Central Coast Mariners odfuklo branku..

Reagovat
smazaný uživatel

Takže jedeš podle kurzů..

Reagovat
Coniglio

To si usúdil podla čoho? Podľa toho že v Austrálii fúka?

Reagovat
Horcmen

byly doby, kdy jsem sledoval všech 5 zápasů kola, na Wellington vstával v 5 ráno, v létě studoval veškeré přestupy .. ne každý rozumí a sleduje jen TOP ligy

Reagovat
fantomas

Reagovat
didosh

Díky za článek....jen nechápu že se tak opomíjí Jižní Amerika

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jeden člověk nemůže vidět do všeho.

Reagovat
j_mrazik

Tak na to koukej a sem tam něco napiš.

Reagovat
Recoba Inter

je to EUROfotbal...tudíž bys mohl pochopit, na jaké soutěže se bude specializovat :)

Reagovat
smazaný uživatel

Australska liga neni spatna, tak, jak si mnozi mysli. Svědčí o tom i tohle, coz mne na druhou stranu jako sazkare stve , a sice, ze se do ni stejne, jako napriklad do singapurske dostava cim dal vic taktiky. Driv skoro v kazdem zapase min. 3 goly (proto byla AUS se singapurskou povazana za nejoverovejsi ligy), ted i do australskych lig proniklo vic taktiky, a tim padem i vic defenzivy. Driv to byla fakt ofenzivni jizda, ted to jsou u top tymu spis šachy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele