Close search

Chyť mě, když to dokážeš. Promyšlená hra na kočku a myš ve filmu je inspirována příběhem skutečného podvodníka

Dreamworks Zdroj: Dreamworks

Snímek Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš, který si nesmíte nechat ujít, je natočen podle skutečných událostí. Zachycuje jednoho z nejslavnějších podvodníků 20. století. Ztvárňuje ho charismatický Leonardo DiCaprio, který se na obrazovce sejde s legendárním Tomem Hanksem. Hanks jako ostřílený agent FBI chce prvotřídního zločince dopadnout. Než se mu to povede, nabízí spolu se svým protějškem nevšední podívanou o tom, co všechno je možné.

Předlohou pro film byla stejnojmenná autobiografie Franka Abagnalea, slavného podvodníka působícího v 60. letech 20. století.

Mistr podvodů

Věhlasný mistr podvodů se rodil nenápadně. Ještě předtím, než mu bylo devatenáct let, byl přeborníkem ve falšování šeků, které mu vynesly miliony dolarů.

Postupem času se zdokonaloval, jako každý člověk, který miluje svoji práci. A práce Franka spočívala v podvádění, klamání jiných a předstírání. Stal se natolik dobrý v tom, co dělal, až se na něho s prosbou o pomoc obrátila FBI.

Hvězdná spolupráce s FBI

Někdy se na ty nejlepší zločince obrací i vláda, protože právě ti dokáží objasnit případy ze svého oboru nejlépe. To byl případ Franka Abagnalea, který byl sice po mnoha a mnoha milionových podvodech dopaden, ale v roce 1974 propuštěn na podmínku. Zavázal se totiž, že bude bez nároků na plat pomáhat vyřešit případy podvodníků a padělatelů. Stal se bezpečnostním konzultantem vlády.

Během své legální kariéry díky svému „nadání“ vyvinul mnoho bezpečnostních prvků na bankovkách a šecích. Podstatně přispěl ke zvýšení bezpečnosti a značně zkomplikoval práci podobným podvodníkům, jakým byl kdysi i on sám.

„Když jsem se s ním setkal osobně, pochopil jsem ve vteřině, že tento muž byl skutečně schopný přesvědčit kohokoli o čemkoli. Cesta, kterou prošel, je naprosto jedinečná a mě bylo ctí ho přenést na filmové plátno,“ svěřil se režisér filmu, který se v době uvedení do kin v roce 2002 stal celosvětovou senzací.

Tohoto zločince budete obdivovat!

Filmový příběh se rozehrává v roce 1963 v New Yorku. Otec Franka Abagnalea má potíže s penězi. Celá rodina je přinucena se přestěhovat z velkého domu do malého bytu, to je začátek jejího konce. Problémy mezi rodiči se zhorší natolik, že požádají o rozvod a Frank, kterého ve filmu hraje Leonardo DiCaprio, se rozhodne vzít život do svých rukou.

Ve svých šestnácti letech Frank uteče z domova. Jakmile mu dojdou peníze, začne si vydělávat malými podvody. Ty se postupně hromadí a narůstají, až dosáhnou závratné hodnoty asi 2,5 milionů dolarů. Tak to bylo ve skutečnosti, film Frankovi přiznal na podvodech dokonce až 4 miliony dolarů.

Díky penězům si Frank užívá luxusního života, chvíli jako právník, chvíli jako lékař, chvíli jako pilot jedné z největších aerolinek světa. Působí také jako falešný bankovní poradce, ale střídá i celou řadu dalších profesí, přestože k žádné nemá patřičné vzdělání ani zkušenosti. Stane se bohatým a úspěšným zločincem, ale dostane se také do hledáčku FBI.

Franka má na starost agent FBI Carl Hanratty, ve filmu ho ztvárňuje Tom Hanks. Hra na kočku a myš je dokonale rozehraná...

Jméno agenta ve filmu není skutečné. Jeho identitu neprozradil ani Frank ve své autobiografii, v té době totiž ještě aktivně působil v FBI. Byl to také agent, který se podílel na vyšetřování vraždy Johna F. Kennedyho. Frank Abagnale ho chránil, jeho pravé jméno odtajnil až po jeho smrti v roce 2005. I velkolepý podvodník má hranice, které se nepřekračují.

Snímek Chyť mě, když to dokážeš vysílá v neděli 13.10. od 20:00 hodin Prima MAX.

NAHLÉDNĚTE DO GALERIE, KDE SE O SNÍMKU DOZVÍTE VÍC:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu