Místo, kde nacisté týrali Miladu Horákovou či Milenu Jesenskou

Místo, kde nacisté týrali Miladu Horákovou či Milenu Jesenskou
Zdroj: archiv
Památník obětí justičních zločinů Münchner Platz v Drážďanech.Právě zde byli za protektorátu vězněni mnozí Češi. Fotografie Mileny Jesenské pořízená pražským gestapem po jejím zatčení na konci roku 1939. I ona skončila v Drážďanech.Bývalý popravčí dvůr s plastikou A. Wittiga Odbojáři v Památníku obětí justičních zločinů v Drážďanech.Exponáty v Památníku obětí justičních zločinů v Drážďanech.+ 6 fotek+ 7 fotek

Víte, kde byly vězněny v Německu Milena Jesenská nebo Milada Horáková? V neblaze proslulém Müncherner Platz v drážďanské čtvrti Südvorstadt. Dnes je tu památník obětem justičních vražd.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 13. 10. 2019 17:00

Na oběti nacistické zvůle nikdy nezapomněli ani v Německu. Naopak se se svými černými dějinami snaží vyrovnat co nejlépe. A především dodnes.

Místo hrůzy

Památník obětí justičních zločinů je umístěn v komplexu budov na náměstí Müncherner Platz drážďanské čtvrti Südvorstadt. Zde od roku 1907 působil zemský soud, vazební věznice a popraviště.

Památník připomíná oběti justičních zločinů, ke kterým docházelo v Drážďanech v letech 1933 až 1945 a během sovětské okupace v prvních letech NDR 1945 až 1957.

Prohlídky v češtině

Možná právě proto, že zde bylo umučeno či zavražděno tolik Čechoslováků, probíhají zde výklady i v češtině (nutno objednat předem). Prohlídka celé expozice trvá zhruba hodinu a půl.

Výklad je zaměřen na osudy českých v Drážďanech vězněných mužů a žen. První část prohlídky je věnována areálu a jeho někdejším třem funkcím, tedy soudu, vězení a popravišti, druhá část je věnována konkrétním osudům a biografiím.

Biografie mužů i žen

Čeští návštěvníci se zde mohou dozvědět více o nacistické éře a fungování režimu. Památník uvádí mnoho biografií českých mužů a žen, které odsoudil soud v Drážďanech a kteří zde byli vězněni a popraveni. Ze 1346 obětí byly přibližně dvě třetiny Češi. Podrobně se památník věnuje také osudu Milady Horákové nebo Mileny Jesenské.

Stanice „smrt“

Pro novinářku Milenu Jesenskou, která psala do ilegálního odbojového časopisu V boj, si gestapo přišlo na konci roku 1939. Putovala právě do Drážďan. Nacisté ji tu krutě vyslýchali a týrali až do června 1940, kdy si Jesenskou převzalo zpět pražské gestapo. V nechvalně známém pražském Pečkově paláci viděla Jesenská naposledy svého otce a dceru.

Na podzim roku 1940 ji pražské gestapo nechalo jako »vězně v ochranné vazbě« převézt do ženského koncentračního tábora Ravensbrück. Zpátky do Čech se Milena Jesenská už nikdy nevrátila.V květnu 1944, po více než čtyřech letech vězení a necelý rok před koncem války, zemřela v důsledku nelidských podmínek v ravensbrückém táboře na zánět ledvin.

MILUJETE HISTORII A VÝLETY? PODÍVEJTE SE, CO VÁS V PAMÁTNÍKU ČEKÁ:

Zdroje:

www.dresden.de

www.drazdany.info

www.stsg.de

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články