Cvičením proti rakovině. Na jaké typy nádorů pomáhá?

Napadlo by vás někdy, že může cvičení fungovat jako prevence rakoviny? Asi si říkáte, že je to nesmysl. Jak by se mohl člověk obyčejným cvičením bránit tomu zákeřnému onemocnění?! Možná vás to překvapí, ale podle American Cancer Society to možné je a proti některým druhým rakoviny může cvičení skutečně fungovat jako prevence.

Prevence rakoviny v podobě cvičení

Podle odborníků je právě pravidelné cvičení jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se tomuto ošklivému onemocnění, které je rozšířené po celém světě a straší muže i ženy všech věkovým kategorií bez rozdílu úplně stejně, efektivně bránit.

Pokud totiž cvičíte pravidelně, podporujete tak své duševní rozpoložení, zároveň dochází k výraznému zlepšení krevního tlaku a co je nejdůležitější – s pomocí cvičení dokonce lze zastavit nástup a propuknutí některých chorob. I rakoviny!

Proti jakým druhům rakoviny se lze bránit cvičením?

Věřte tomu nebo ne, ale proti některým druhům rakoviny se opravdu lze bránit tak, že budete aktivně a pravidelně cvičit. O jaké typy rakoviny jde?

1. RAKOVINA PROSTATY

Studie prokázaly, že u mužů, kteří pravidelně cvičili a byli v aktivním pohybu, bylo daleko nižší riziko vzniku pokročilého karcinomu prostaty nežli i mužů, kteří nesportovali a byli celkově neaktivní.

2. RAKOVINA PRSU

Snížit riziko rakoviny prsu o 1/4 mohou ženy, které budou 5x do týdne po dobu alespoň 20 minut intenzivně cvičit, přičemž je úplně jedno, co si pro své cvičení vyberou.

3. RAKOVINA ŽALUDKU

Do třetice všeho dobrého lze s pomocí cvičení snížit riziko vzniku rakoviny žaludku. Podle studie, která byla zveřejněna v časopise Cancer Epidemiology, mají lidé, kteří se aktivně věnují nějakému pohybu, o 50 % menší riziko, že u nich rakovina žaludku propukne. A to není zrovna málo.

4. RAKOVINA VAJEČNÍKŮ

Rakovina vaječníků se logicky týká jen žen, proto by měly zpozornět a vědět, že vyšší fyzická aktivita pozitivně působí jako prevence rakoviny. Za tímto tvrzením stojí vědci, kteří toho prohlášení vydali v časopise Cancer Causes & Control. Doporučují především takové aktivity, u kterých se zvýší tepová frekvence a ženy se zapotí.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments