Gulaš se prosadil v desátém utkání v řadě a překonal rekord extraligy, Pardubicím nasázel hattrick

Plzeňský útočník Milan Gulaš nastřílel v 10. kole Tipsport extraligy Pardubicím tři góly a pomohl k vítězství 5:3. Celkem se Gulaš prosadil už v desátém utkání v řadě, což je nový rekord extraligy. Hokejisté Mladé Boleslavi prohrávali doma s Vítkovicemi už 0:2, přesto dokázali nakonec zvítězit 5:3. Hradec Králové doma podlehl Karlovým Varům 1:3. Kometa doma přestřílele Liberec 7:4.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové/Mladá Boleslav/Plzeň/Brno/Litvínov (Aktualizováno: 20:27 13. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Gulaš v komunikaci s rozhodčím v sedmém zápase semifinálové série s Třincem

Milan Gulaš. | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

BK Mladá Boleslav - HC Vítkovice Ridera 5:3

Mladá Boleslav chtěla znovu zabrat po dvou nepovedených zápasech, z nich si odnesla jen jeden bod za domácí porážku v prodloužení se Spartou. Proti Vítkovicím ale nezačala vůbec dobře, protože už po třech minutách poslal hosty do vedení Daniel Kuravský, který překonal brankáře Gašpera Krošelja zakončením mezi betony.

Útočník Zlína Köhler si dva zápasy nezahraje, disciplinární komise ho potrestala za faul na Douderu

Číst článek

O deset minut později to s Boleslaví vypadalo ještě hůř, když se Jan Schleiss otočil na levém kruhu a pak poslal puk přesně nad Krošeljovu lapačku. Domácí se ale ještě těsně před první přestávkou vrátili do hry po gólu Pavola Skalického, který pohotově dorazil střelu Martina Ševce.

Ve 35. minutě dokázali domácí vyrovnat. Pomohla jim k tomu přesilovka, kterou využil Michal Vondrka. A hned zkraje třetí třetiny Mladá Boleslav skóre otočila, když se podruhé v utkání prosadil Vondrka.

Radost na mladoboleslavském stadionu ale utnul deset minut před koncem svým druhým gólem Schleiss, který zblízka překonal gólmana Jana Růžičku. Jen o pár chvil později ovšem Jakub Klepiš zblízka poslal puk přesně pod břevno a domácí znovu vedli. V samotném závěru pak ještě Ondřej Najman trefou do prázdné brány stanovil konečný výsledek 5:3.

Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary 1:3

Mountfield chtěl poslední výhru potvrdit i proti Energii, jenže začal velmi zle. Už ve druhé minutě se Klíma, nedávná posila z pražské Sparty, pokusil o kličku za bránou, jenže puk mu sebral Beránek, vyjel před Mazance a protlačil kotouč přes hradeckého gólmana do branky.

Situace předznamenala průběh první třetiny, během níž byli hosté mnohem aktivnější. Asi největší možnost navýšit náskok měl v přesilovce Koblasa, z úhlu však přestřelil prakticky prázdnou bránu. Hradecký gólman Mazanec pak ještě vychytal osamoceného Rachůnka a udržel tým ve hře.

Domácím to pomohlo, po přestávce se dostali do hry a najednou byli nebezpečnější. Jenže v brance Energie stál Novotný, byl velmi klidný a precizní. Puky mu nevypadávaly a nepouštěl domácí hráče k dorážkám. Vychytal velké příležitosti Jergla, proti němuž zasáhl lapačkou, či Chalupy, jehož teč zkrotil na těle.

Hokejová Olomouc se po skoro 190 minutách dočkala gólu, s Kometou ale prohrála 1:3

Číst článek

Třetí část začala pro domácí stejně špatně jako celý zápas. Hosté měli přesilovku, Šenkeřík se objevil sám před Mazancem, brankář jeho pokus vyrazil, přišla však Rachůnkova tvrdá dorážka a Energie se dostala do dvoubrankového vedení.

Inkasovaný gól domácí hokejisty probudil. Od té chvíle se hrálo o to, zda dokážou stáhnout náskok Západočechů. Jejich nápor ještě umocnila přesilovka uprostřed třetí části. V ní měl velkou možnost kapitán Smoleňák. Při nájezdu dvou proti jednomu zvolil střelu a Novotný ji ramenem vytlačil nad branku.

Početní převahu kvůli tomu Hradečtí nevyužili, ale krátce po ní udeřili. Radovan Pavlík projel středem a vystřelil, jeho zablokovaná rána se odrazila ke spoluhráčovi Cingelovi, jenž rychlou střelou snížil.

Od té chvíle byl domácí tlak ještě mocnější. Jenže vyrovnat se nedařilo, například Paulovič trefil horní tyč. Navíc hosté hrozili z brejků. Mazanec se musel otáčet, ale ataky zvládal - betonem vyrazil ránu kapitána Skuhravého, ramenem pak Šenkeříkovu. Hradci nepomohla ani hra bez gólmana, naopak hosté v ní potvrdili výhru, když podruhé v utkání skóroval Rachůnek.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice 5:3

Domácí sice brzy vedli o dvě branky, ale hosté stačili ještě do první pauzy vyrovnat a v prostřední části zareagovali i na další plzeňskou trefu. Vítěznou branku Indiánů zaznamenal až Jan Eberle v 53. minutě, výhru ještě pojistil svým třetím přesilovkovým gólem zápasu Milan Gulaš, kterému hattrick připravil třemi asistencemi Michal Moravčík.

Gulaš překonal výkony Viktora Ujčíka v dresu Slavie z ročníku 1995/96 a Martina Růžičky z Třince z ročníku 2012/13, kteří skórovali v devíti duelech v řadě. V historii nejvyšší soutěže drží rekord s brankou ve 14 duelech za sebou Milan Nový z Kladna.

Hosté sice přečkali úvodní plzeňský nápor, ale již v páté minutě při pardubické přesilovce přihrál Moravčík do jízdy Heřmanovi a ten tváří v tvář brankáři Štěpánkovi střelou k levé tyčce otevřel skóre. Vzápětí mohl zblízka srovnat Tybor, jehož zakončení stačil zastavit vleže Frodl.

Gólman Indiánů se zaskvěl také při Heřmanově vyloučení, když zlikvidoval pokus volného Poulíčka a Hovorkovu šanci. Domácí se znovu probudili až během početní výhody ve 13. minutě, kdy se prosadil trefou z voleje Gulaš.

Hráče Dynama nepříznivý vývoj nezlomil. V 15. minutě po vyhraném vhazování snížil přesnou střelou z levého kruhu na 1:2 Hovorka a o pouhých 26 vteřin později potrestal Houdkovo vyloučení dorážkou na 2:2 Mandát. Nedisciplinovanost domácích mohl ještě v závěru první třetiny ztrestat Kusý, při přesilovkovém přečíslení ale v dobré pozici minul.

V nižších hokejových soutěžích přibývá problémů v hledišti, svaz připravuje opatření

Číst článek

Na začátku prostřední části hosté přečkali oslabení a postupně díky dobrému pohybu vyrovnali hru. Pardubičtí však nedokázali využít sérii plzeňských vyloučení a po polovině utkání se znovu probudili domácí hráči. Hrozila zejména elitní řada Indiánů, v 37. minutě se protáhl až před branku Mertl, zblízka však zakončil vedle.

Následovala početní výhoda, během níž nejprve Mertl opět netrefil odkrytou branku, avšak po chvíli už Gulaš ranou bez přípravy z levého kruhu skóroval. Již po 19 vteřinách dokázali hráči Dynama gólem 'do šatny' odpovědět, když po rychlé akci svižnou střelou srovnal na 3:3 Tybor.

V úvodu závěrečné třetiny se nadechli k náporu domácí, hosté se ubránili a díky další přesilové hře se dostali znovu do tempa. Kousal však v 50. minutě nestačil zasunout kotouč do odkryté branky a tři minuty nato udeřilo na druhé straně. Po Kodýtkově vyhraném buly prostřelil Štěpánka pohotový Eberle. Definitivně zlomil pardubický odpor třetím přesilovkovým gólem Gulaš v 57. minutě, když se prosadil střelou z pravého kruhu.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 7:4

Oba týmy se musely obejít bez svých ofenzivních opor. Domácí Peter Mueller nedohrál sobotní zápas v Olomouci kvůli zranění ramena a chyběl i dnes, u hostů absentoval pro drobné zranění nejproduktivnější hráč Bílých Tygrů Michal Birner.

I bez něj začali lépe Liberečtí. Ve čtvrté minutě měl šanci Hudáček, ale Vejmelka mu šanci zmařil. P minutu později se už hosté dostali do vedení. Šmídovo nahození vyrazil před sebe brněnský gólman, ale puk do vlastní sítě nešťastně nasměroval obránce Bartejs.

Kometu postavila na nohy přesilová hra. Vynutila si v ní velký tlak, nezužitkovala sice 26 vteřin trvající výhodu dvou mužů, ale vteřinu po konci libereckého trestu propálil vše Ondřej Němec. Ten předtím v osmé minutě sportovně odvolal Krenželokovo vyloučení.

Hokejisté Zlína nenavázali na úspěch z Brna. Doma prohráli se Spartou vysoko 6:1

Číst článek

Ve druhé třetině nejdříve nevyužil sólový nájezd domácí Jenyš a hosté pak svoji aktivitu přetavili ve dva góly během 61 vteřin. Nejprve Lenc využil přesilovku, aby pak Krenželok přesnou střelou do šibenice navýšil vedení Liberce. Oslavil tak brankou svůj jubilejní 900. start v extralize.

Kometa ale nesložila zbraně a k vyrovnání jí stačilo pouhých 15 vteřin. Nejprve Holík propálil zprava libereckého gólmana a následně Plášek po šikovné kličce našel skulinu v Petersově postavení mezi tyčemi.

Ve třetím dějství se nehrál žádný opatrný hokej. Opak byl pravdou. Kometa šla poprvé v zápase do vedení po razantním úniku Zaťoviče, vzápětí vyrovnal Filippi, který natřikrát dorážel vlastní střelu, aby pak postrčil k výhře Kometu Holík svým druhým gólem v utkání.
Nakonec to byl gól vítězný, tři body pro Kometu pojistil střelou na nejistého Peterse Lev a domácí pak bez větších problémů odrazili pokus o liberecké zkorigování stavu. Poslední gól dal do prázdné brány čtyři vteřiny před koncem přes celé hřiště obránce Gulaši.

HC Verva Litvínov - PSG Berani Zlín 5:1

První příležitost měli domácí. Ve čtvrté minutě Hanzl našel rozjetého Petružálka, který střelou z pravého křídla prověřil Čiliaka. Gólman Zlína se vyznamenal i při šanci Doudery s Jarůškem a Zygmuntově střele z mezikruží. V 11. minutě po Kubátově střele nadvakrát dorážel zblízka Lukeš, Čiliak dokázal pravým betonem opět zasáhnout.

O minutu později v přesilové hře otevřel skóre hostující Sedláček, který tečoval puk mimo dosah brankáře Januse. Byla to první vážnější střela Zlína na branku a hned z ní byl gól. Vzápětí mohl zvýšit Szturc, litvínovský gólman ale předvedl brilantní zákrok. V další šanci se na něj řítil Kubiš, bekhendový blafák však Janus kryl.

Litvínov vstoupil do druhé třetiny výrazně aktivněji a v 23. minutě vyrovnal. Mikúš našel Gerháta a ten s přehledem poslal kotouč do sítě. O čtyři minuty později při hře čtyř proti čtyřem se na útočný výlet vydal obránce Ščotka a zpoza branky našel Jarůška, který zblízka prostřelil Čiliaka a otočil stav.

Slovenský brankář Godla posílil Kladno. Na letošním mistrovství světa dostal ve dvou zápasech jen dva góly

Číst článek

V 36. minutě Severočeši náskok zvýšili. Říha se hned po návratu z trestné lavice zapojil do útočné akce a po Gerhátově přihrávce se nadvakrát prosadil. Pro Říhu to byla první trefa v litvínovském dresu.

Hostům tlak v úvodu závěrečné třetiny příliš nevyšel a v 44. minutě inkasovali počtvrté, jdyž Hanzl tečoval Štichovo nahození od modré čáry. Zlínští poté mohli utkání zdramatizovat, ale 88 sekund trvající přesilovou hru pěti proti třem nevyužili. Přišli navíc o útočníka Palmberga, který se po srážce s Kašparem u mantinelu skácel na led, hřiště musel opustit na nosítkách a zamířil do nemocnice.

V 50. minutě Čiliak zasáhl při Hanzlově šanci po přečíslení s Jánošíkem. V závěrečné desetiminutovce si už domácí hlídali náskok. Navíc mohli ještě i udeřit: v 57. minutě se řítil sám na Čiliaka Jurčík, bekhendový blafák však slovenský gólman zneškodnil. Pátou branku nakonec domácí přidali v poslední minutě, kdy pěknou přesilovkovou kombinaci zakončil Ščotka s přispěním brusle obránce Gazdy.

10. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Energie Karlovy Vary 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 50. Cingel (R. Pavlík, Allen) - 2. O. Beránek (Raška), 42. T. Rachůnek (Šenkeřík, Flek), 59. T. Rachůnek. Rozhodčí: Hradil, Kika - Ganger, D. Klouček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 3715.

BK Mladá Boleslav - HC Vítkovice Ridera 5:3 (1:2, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 20. Skalický (Ševc, A. Zbořil), 35. Vondrka (A. Zbořil, Klepiš), 41. Vondrka (Fillman, Skalický), 53. Klepiš (O. Najman, Kurka), 60. O. Najman (Klepiš) - 3. Kurovský (Werbik), 14. Schleiss (D. Krenželok, Gregorc), 51. Schleiss (Roberts Bukarts, Šidlík). Rozhodčí: Pešina, Šindel - L. Kajínek, Špringl. Vyloučení: 1:4, navíc Žejdl (Mladá Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 2956.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. M. Heřman (Moravčík), 13. Gulaš (Rob, Mertl), 39. Gulaš (Moravčík), 53. Eberle (Kodýtek), 57. Gulaš (Moravčík, D. Frodl) - 15. Hovorka (M. Látal, Blümel), 15. Mandát (Hovorka, R. Kousal), 39. Tybor (Piché, J. Kolář). Rozhodčí: Jeřábek, Veselý - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 7:4. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5488.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 7:4 (1:1, 2:2, 4:1)
Branky a nahrávky: 15. O. Němec (J. Hruška, Plekanec), 34. P. Holík (Zaťovič, Kucsera), 34. Plášek, 46. Zaťovič (Kucsera), 48. P. Holík (Pyrochta, Zaťovič), 53. Lev (Malec), 60. Gulaši - 6. Šmíd, 28. Lenc (Filippi, L. Hudáček), 29. L. Krenželok (A. Musil), 47. Filippi (Lenc). Rozhodčí: Šír, Lacina - Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 7229.

HC Verva Litvínov - PSG Berani Zlín 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Gerhát (J. Mikúš), 27. Jarůšek (Ščotka, J. Říha), 36. J. Říha (Gerhát), 44. M. Hanzl (Štich), 60. J. Mikúš - 12. P. Sedláček (Freibergs). Rozhodčí: Hejduk, Kova (Fin.) - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 8:4, navíc Jarůšek (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4892.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme