Hlavní obsah

Dům vytvořený ze dvou jiných je zevnitř jako sešitý

Novinky, Jana Nesvadbová

V nově se rozvíjející oblasti vietnamské zátoky Ha Long proměnili architekti z místního ateliéru Nemo Studio dva domy s obchody stojící těsně vedle sebe. Vytvořili z nich jeden, s kavárnou v přízemí a byty nad nimi. Při troše fantazie mohou schodiště a lávky mezi byty připomínat švy propojující přední a zadní část objektu.

Foto: Trieu Chien

Dům vznikl spojením dvou původních staveb.

Článek

Projekt dostal název Deja vu House 2 - dům s celkovou plochou podlah 668 m² slouží jako tzv. hometel (čti: houmtel). Zařízení v sobě propojuje rysy klasického nájemního bydlení a hotelu.

Obyvatelé domu si jednotlivé byty pronajímají na dlouhou dobu, jako by to udělali v případě klasických bytů, majitel jim ovšem k bytům poskytuje i servis jako v hotelu.

Architekti nechali kavárnu v přízemí ze strany ulice otevřenou, je ovšem důkladně stíněná. Aby její interiér odlehčili a oživili, vytvořili v ní prosklenou zahradu, do níž je zasazen živý strom. Je zde rovněž lobby hometelu a recepce. Pocitu domáckosti těchto prostorů napomáhají dřevěné podlahy.

Foto: Trieu Chien

Pohled ze střechy domu, která je řešena jako terasa s venkovní kuchyní.

Po dřevěných schodech s lehkou kovovou konstrukcí či výtahem se pak pokračuje do čtyř vyšších podlaží, nad nimi je pak ještě pochozí střecha sloužící jako venkovní terasa s posezením a venkovní kuchyní.

Byty jsou rozloženy ve třech podlažích, v prvním patře jsou čtyři, nad nimi jich je pět a ve třetím patře jsou opět čtyři. Každý má pěkný výhled z oken, některé doplňují balkony, přičemž některé z nich jsou orientované do interiéru domu.

U každého z nich se však architekti snažili co nejvíce zachovat rekreační charakter a nechat prostoupit atmosféru nedaleké pláže až dovnitř. Tam, kde to bylo potřeba kvůli zachování soukromí klientů, uplatnili architekti perforované cihlové zdi, které je možné objevit na domech v mnoha tropických zemích.

Foto: Trieu Chien

Nástěnné malby s květinovými motivy lze objevit hned v několika bytech.

Pocity útulnosti v jednotlivých bytech, které mají pouze jednu místnost doplněnou koupelnou, architekti navozují prostřednictvím ručně vyrobených designových prvků kombinovaných s dřevěným nábytkem.

Anketa

Máte rádi, když je v domě spousta rostlin?
Ano, to je moc příjemné
70,6 %
Docela ano, nevadí mi
11,7 %
Nevnímám to
2,4 %
Spíše ne
4,4 %
Ne. Nechci bydlet v botanické zahradě
10,9 %
Celkem hlasovalo 1240 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám