Na MZV končí politický náměstek Hlaváček, ve funkci se dlouho neohřál

Politický náměstek ministra zahraničí Radek Hlaváček končí po dvou měsících ve funkci. Odchází z osobních důvodů. Jeho místo zůstane neobsazené, sdělila mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

Předsedu Mladých sociálních demokratů Hlaváčka si spolu s další členkou pražské sociální demokracie Anitou Grmelovou vybral ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) za politické náměstky v červenci.

"Dohodl jsem se s ministrem Petříčkem, že ve funkci skončím. Jsem mu vděčný za důvěru, kterou mi projevil. Důvody jsou ryze osobního charakteru," citují Hlaváčka Lidové noviny. Nyní se chce více věnovat právu, které vystudoval, a Mladým sociálním demokratům, uvedl také.

Hlaváček se vedle vedení Mladých sociálních demokratů angažuje v komunální politice v Praze 3. V květnu neúspěšně kandidoval za ČSSD do europarlamentu. Před jmenováním náměstkem na ministerstvu zahraničí nepracoval.

V Černínském paláci působí také pět odborných náměstků, kteří museli projít výběrovým řízením a podle zákona o státní službě je po nástupu nové vlády nelze svévolně odvolat. Vedle toho může mít každý ministr dva politické náměstky, kteří spadají pod zákoník práce a nemají takovou ochranu jako odborní náměstci.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Radek Hlaváček (ČSSD) Tomáš Petříček ČSSD Praha

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy