Papež František kanonizoval pět svědků víry

Papež František kanonizoval pět svědků víry
14. října 2019 Události

Církev má pět nových svatých. Papež František při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí v neděli kanonizoval pět osob: kardinála Newmana z Velké Británie a čtyři ženy. Patřily mezi ně tři řeholní sestry z Itálie, Indie a Brazílie a laička ze Švýcarska.

Svatý otec ve své promluvě citoval kardinála Newmana, který popsal svatost každodenního života těmito slovy: "křesťan je plný klidu a hlubokého pokoje. Je také radostný, laskavý a skromný bez předstírání. Na první pohled jej lze snadno považovat za obyčejného člověka." John Henry Newman žil v letech 1801 - 1890. Jedná se o jednoho z nejvýraznějších teologů 19. století. Proslavil se svými hlubokými studiemi dějin křesťanství a katolicity církve a je považován za předchůdce ekumenického dialogu. Kromě kardinála Newmana byla kanonizována zakladatelka Dcer svatého Kamila Giuseppina Vanniniová z Itálie, zakladatelka Kongregace sester Svaté rodiny Marie Tereza Chiramel Mankidiyanová z Indie, brazilská řeholnice z Kongregace misijních sester Neposkrvněného početí Matky Boží Dulce Lopes Pontesová a laička z Třetího řádu svatého Františka z Assisi Markéta Baysová původem ze Švýcarska.

Papež František včera také při modlitbě Anděl Páně apeloval za mír v Sýrii a Ekvádoru. Vyzval mezinárodní společenství, aby se zapojilo do dialogu s cílem nalézt účinná řešení. Upozornil, že obyvatelé Sýrie jsou v důsledku událostí posledních dní nuceni opouštět své domovy. Zmínil, že mezi těmi, kteří prchají před násilím, je řada křesťanských rodin.

Zdroj: Vatican News

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony