Krasobruslař Novotný pomáhal jako starosta developerovi, tvrdí kritici

  13:42
Bývalého starostu brněnských Židenic Reného Novotného (ANO) vyzývá opozice, aby se vzdal zastupitelského mandátu. Vytýkají mu, že pomáhal developerovi, od něhož získala byt jeho manželka. Politik výtky odmítá.

René Novotný coby trenér krasobruslení | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Tvrdil, že mu jde o nový bazén pro Brňany, kromě toho ale podle kritiků pomohl vlivnému developerovi. Radní brněnských Židenic a bývalý mistr světa v krasobruslení René Novotný (ANO) čelí podezření, že ještě jako starosta této městské části lobboval u jiných starostů i primátora za urychlenou změnu územního plánu, která se hodila podnikateli Marku Vinterovi. V jeho komplexu Juliana přitom ve stejné době získala byt Novotného manželka.

Kromě stavby bazénu u polikliniky Viniční se totiž díky změně může v lokalitě rozjet i nový developerský projekt se stovkami bytů, za nímž stojí Vinter. Kritici Novotného obviňují, že šel developerovi „na ruku“, a požadují, aby se vzdal zastupitelského mandátu.

„Kvůli bazénu lobboval u tehdejšího primátora a spolustraníka Petra Vokřála za změnu územního plánu ve zrychleném řízení. Zajistil si podporu starostů okolních městských částí. Argumentoval výhradně novým sportovištěm, ale že se k němu váže i komplex s asi tisíci byty v Šedově ulici, už nezmiňoval. Svým jednáním tedy odblokoval území i pro tento developerský projekt,“ zlobí se bývalý židenický místostarosta Karel Bernášek (ČSSD).

Dopis, který Novotný poslal Vokřálovi, má MF DNES k dispozici. Argumenty, proč změnit ve zrychleném řízení územní plán, skutečně stojí především na novém bazénu. Podobným způsobem žádal Novotný o podporu také starosty Vinohrad, Slatiny či Maloměřic-Obřan. „Pan Novotný mě oslovil na jednání městského zastupitelstva s tím, jestli bych nepodpořil změnu územního plánu. Mluvil o novém bazénu, na bytový komplex si nevzpomínám,“ řekl starosta Slatiny Jiří Ides (ČSSD).

Exstarosta Novotný je na projekt pyšný

Novotný argumentuje tím, že v minulém volebním období byl kromě starosty také předsedou sportovní komise na městě. Společně s kolegy z vedení Brna se shodli, že je potřeba zlepšit celkovou situaci se sportovišti ve městě, aby vznikala nová a stávající se modernizovala. A právě proto začal usilovat o nový bazén na východě města.

„Začali jsme na radnici hledat vhodný pozemek. Našli jsme místo u polikliniky Viniční, kde se už dříve o bazénu uvažovalo. Město však mělo jiné priority, jako multifunkční halu, proto jsem jednal s investorem, který plánoval stavět bytový komplex v Šedově ulici,“ vysvětlil Novotný, jenž je nyní v Židenicích radním pro sport.

Investor na základě vyjednávání slíbil, že parcelu u polikliniky koupí a postaví bazén na své náklady. „Nic špatného jsem neudělal. Naopak jsem pyšný, že jsem domluvil investora. Byla to snaha zlepšit možnosti sportování v Židenicích, což jsem vždy prosazoval. Spojení bazénu a stavby bytů bylo nutné kvůli tomu, aby investor mohl získat úvěr od banky,“ zdůvodnil Novotný.

Je to soukromá věc, řekl radní k bytu pro manželku

Podle Bernáška je ale podezřelé, že Novotného manželka vlastní nový byt za deset milionů korun v rezidenci Juliana, která se nachází naproti pozemkům, kde se má stavět zmiňovaný komplex. Oba dva projekty má pod palcem developer Vinter. Ten je podepsaný i pod kupní smlouvou z července 2018. Dopis primátorovi, v němž se přimlouval za rychlou změnu územního plánu, přitom Novotný odeslal jen pár týdnů předtím.

Novotný tvrdí, že s Vinterem měl standardní pracovní vztah. „Co se týče bytu v rezidenci Juliana, nebudu to komentovat. Jde o soukromou věc,“ konstatoval radní.

Podle Marka Zelenky z organizace Oživení, která se zabývá korupcí, může vlastnictví bytu budit pochybnosti. „Tím, že byt je napsaný na manželku, nemusí nabytí takového majetku psát politik do daňového přiznání. Vlastně se na to nemusí vůbec přijít,“ podotýká Zelenka.

Nadstandardní vztahy developer popřel

Developer Vinter popírá, že mu Novotný jako starosta vycházel nadstandardně vstříc. „Skutečně jsme spolu řešili stavbu bazénu, protože měl i na městě na starosti sport. Pokud sportoviště vznikne, budou ho využívat i lidé z okolních městských částí. Plánujeme, že ho využijí i školy a školky. Bez změny územního plánu se však neobejdeme. Změna územního plánu je pořizována z podnětu města, městská část Židenice se ke změně kladně vyjádřila na nedávném mimořádném zastupitelstvu,“ říká Vinter.

Že si v jeho bytovém komplexu Juliana pořídila byt Novotného manželka, nechtěl blíže komentovat. „Informace o našich klientech opravdu nesmíme sdělovat, nicméně byt si od nás může pořídit každý,“ uzavřel Vinter.

Ze situace není nadšený ani současný židenický starosta a Novotného kolega z kandidátky ANO Aleš Mrázek. „Takový postup se mně nelíbí, taky s tím mám problém. Máme k projektu v současné fázi námitky a musel jsem o letních prázdninách svolat rychle zastupitelstvo, abychom zaujali stanovisko,“ uvedl.

Zastupitelé teď například požadují, aby bytové domy nebyly klasické „věžáky“. Jejich stanovisko nyní vyhodnotí příslušný odbor magistrátu a změnu následně projedná rada i zastupitelé města. „Stane se tak pravděpodobně na konci letošního roku, nebo na začátku příštího,“ informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Proč Novotný nežije v Židenicích, i když je radní?

Kromě nevhodného lobbingu žideničtí zastupitelé kritizují bývalého krasobruslaře Novotného i za to, že v městské části nežije. „Nikdy v Židenicích nebydlel, má zde pouze napsáno fiktivní bydliště u rodiny manželky. Jeho skutečným bydlištěm je Ochoz u Brna, kde má postavenou vilu,“ uvedl opoziční zastupitel Jiří Kyjovský z hnutí Šimičáci.

Ani s touto výtkou Novotný nesouhlasí a říká, že se ničím neprovinil. „Trvalé bydliště jsem si nahlásil v Židenicích z pracovních i osobních důvodů, protože odtud pochází manželka. Osobně mám k Brnu kladný vztah, žiji zde prakticky celý svůj život,“ uvedl ještě Novotný.