Český internet se otřásl výsměchem: Merkelová se nabízí čínské firmě Huawei, co udělá primátor Hřib?

14.10.2019 15:50

Lucie Sulovská sdílela článek o kancléřce Merkelové a kritizované firmě Huawei. „Mít Německo za spojence je radost… Ale vládnou tam ti správní…“ napsala. „Ale aspoň bojovali v Normandii,“ ozvalo se v diskuzi. Redaktor INFO navrhuje vypovědět partnerskou smlouvu s Berlínem. „Pane Hřibe, je čas jednat!“ varoval. Co se tedy děje v Německu?

Český internet se otřásl výsměchem: Merkelová se nabízí čínské firmě Huawei, co udělá primátor Hřib?
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Česká komentátorka Lucie Sulovská upozornila na pokrytectví Německa. Na svém Facebooku napsala: „Mít Německo za spojence je radost. Nord Stream 2, obcházení sankcí, hození Ukrajiny přes palubu, teď tohle. Ale vládnou tam ti správní...,“ kdy takto okomentovala odkaz na německý článek, kde se psalo, že německá kancléřka Merkelová nabídla výstavbu 5G sítí firmě Huawei, která je v poslední době terčem kritiky a sankcí od západních států, Českou republiku nevyjímaje.

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

Firma Huawei byla v květnu zapsána na seznam firem s omezeným přístupem k nákupu kritických technologií. Západní země viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži. Tato nařčení však odmítl její zakladatel Žen Čeng-fej. Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei varoval v prosinci 2018 i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Varování se ale týkalo jen kritické infrastruktury, a nikoliv v ČR hojně používaných mobilních telefonů Huawei.

Nord Stream 2 je nově budovaný plynovod mezi Ruskem a Německem, který přes moře obchází Polsko, pobaltské státy i Ukrajinu, je dlouhodobě terčem kritiky právě ze strany východoevropských zemí i USA. V roce 2017 odsouhlasil Kongres USA zavedení dalších sankcí proti Rusku, které by mohly postihnout i evropské firmy spolupracující na zdvojení plynovodu Nord Stream. Tyto americké sankce kritizovali německá kancléřka Angela Merkelová i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, kteří se obávají jejich negativního vlivu na energetické zásobování EU.

Petr Chládek v diskuzi pod statusem Sulovské však zmínil: „Ale aspoň bojovali v Normandii,“ čímž narážel na tweet Donalda Trumpa o účasti Kurdů v bojích v Normandii.

Petr Chládek komentující Sulovskou

Informaci sdílel i komentátor serveru Info.cz Tomáš Jirsa, ten na svém facebooku napsal: „To by se na Západě nestalo...“

Status mu okomentoval redaktor INFO Jan Palička, který napsal: „Okamžitě vypovědět partnerskou smlouvu Berlínu! Pane Hřibe, je čas jednat!“

Redaktor Infa Honza Palička

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…