Snaha Japonců o podlomení válečného snažení nepřátelských vojáků vedla přes svlečené krásky, lákající milé pomocí vnadů domů. Na spojenecké vojáky totiž během druhé světové války padaly z nebe stovky propagandistických letáků s nahotinkami.

Během druhé světové války udeřili Japonci spojenecké vojáky do slabého místa po domově tesknících mužů. Spoře nebo vůbec nijak oděné krásky zabírající velkou plochu různých letáků vybízely k návratu zpátky do vlasti či rovnou ke kapitulaci.

FOTO: Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců

Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - YouAreWantedAusNahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - Ticket to Armistice – Japanese leaflet dropped on Allied troops, 1942Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - JPGuadacanal03Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - WhichWaySexTypedLeaf3jpgNahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - CantKeepHerWaitingForeverJap
Další fotky
Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - jpPleaseTicketF3Nahá propaganda – letáky určené pro nepřátele Japonců - jpPleaseTicketB2

Japonci dobře věděli, že vojáci ze země seberou spíš leták s nahotinkou než s čímkoliv jiným. Sexuálně vyzývavé obrázky nebo fotografie evropských žen vedle sebe často nesly text s návodem, jak se „správně“ vzdát. Letáky měly fungovat jako jakési lístky k zaručenému životu v případě složení zbraní.

Zpodobnění nahých dívek nebo lkajících, ale vyzývavých manželek mělo vojáky rozptýlit a odklonit jejich soustředěnost od válečného nasazení, bojů a morálky směrem domů za vzpomínkami na obyčejný každodenní život s rodinou, ženami nebo třeba alkoholem a zábavou.

Pokud sexuálně laděné fotografie nezabraly, měli Japonci alespoň jistotu, že si je vojáci strčí do kapsy, a doufali, že v nejtěžších momentech prostě podlehnou.

Znásilnění Nankingu ve 26 fotografiích. Několikatýdenní masakr Japonci nepřežilo na 300 tisíc lidí

Některé letáky lákaly na obyčejné fotografie pohledných dívek z amerických školních ročenek nebo čistě jen na usmívající se ženské rty s nápisem: „Pamatuješ?“ – a právě na tomto zachovalém letáku jde příkladně vidět, jak tato propaganda fungovala. Jednomu z vojáků posloužil jako pohled milé a na zadní stranu napsal: „Tohle nám Japonci hodili k Vánocům. Chtějí, abychom si stýskali po domově ještě víc. Přeju si, abys to na druhé straně byla opravdu ty.“

Jan Králík

Komentáře