Oslavte s námi 70 let od založení a 25 let samostatného vysílání Českého rozhlasu Olomouc

Český rozhlas Olomouc v letošním roce slaví výročí 70 let od založení a 25 let od obnovení samostatného vysílání. Podívejte se na akce, které pro vás v rámci oslav připravujeme.

Žalman & spol.

úterý 15. října 2019 od 19:00 hodin

Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy a je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. V sezoně 2019 skupina přináší svým fanouškům film na DVD, doplněný i o audionosič s filmovou hudbou. Vedle prací na filmu však skupina nezahálela a připravila dvojalbum "Moje nevšední roky," které přináší posluchačům celkem třicet skladeb. Také vyšel dlouho očekávaný "Žalmanův velký zpěvník" se 176 písněmi na 208 stranách.

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968, nejprve ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v únoru 2017. Vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již 25 let, a zpěvačky Michaely Hálkové, stanul kytarista Petr Havrda, přinášející svěží nové nápady v aranžích písní.

Sál Reduta, MFO. Vstupné 70 Kč. Koncert budeme vysílat v přímém přenosu ve vysílání i na našem YouTube kanálu.

 

Michal Prokop a Framus Five

středa 16. října 2019 od 20:00 hodin

Pro mnohé kritiky a fanoušky nepřekonatelný zpěvák, který svou plodnou hudební kariéru, jež bývá spojována s kapelou Framus Five a hudebními žánry blues, rock a soul, zahájil už v době vysokoškolských studií v 60. letech. Hudební osobnost s širokým záběrem činností - skladatel, kytarista, moderátor, bývalý politik, je nositelem významných ocenění jako jsou Řád umění a literatury Francouzské republiky (1995), titul nejlepší zpěvák 1. československého Beatového festivalu v Praze (1967) nebo zpěvák roku časopisu Melodie (1988) a držitel několika platinových a zlatých desek a dvojnásobný člen Beatové síně slávy Radia Beat (2007, 2017) a člen Síně slávy cen Anděl 2018.

Michal Prokop

Pěveckou kariéru zahájil v roce 1967, kdy se poprvé postavil k mikrofonu v amatérské kapele, kde doposud hrál jako sólový kytarista. Hned koncem tohoto roku se stal se svou kapelou již s názvem Framus Five, překvapením 1. československého Beatového festivalu v pražské Lucerně. V roce 2014, po třiceti letech, se znovu dočkala reedice kultovní deska „Kolej Yesterday.“

S-Klub, Olomouc. Vstupné 70 Kč.

 

Večer autorských šansonů Richarda Mlynáře a Anny Jelínkové a křest CD Českého rozhlasu Olomouc

středa 23. října 2019 20:00

Anna Jelínková společně s olomouckým klavíristou a skladatelem Richardem Mlynářem se jako textařka a zpěvačka podílí na projektu autorského šansonu. V rámci koncertu proběhne křest CD Českého rozhlasu Olomouc, na kterém najdeme hry a četby Karol Wojtyla – Před zlatnickým krámem, Moje panoptikum s Františkem Řehákem nebo Strašidla a strašidýlka Ladislava Lakomého.

Velké studio Českého rozhlasu Olomouc. Vstupné 25 Kč.

 

Den otevřených dveří Českého rozhlasu Olomouc

pondělí 28. října 2019 9:00

V pondělí 28. října mezi 9 a 17 hodinou můžete navštívit Český rozhlas Olomouc a prohlédnout si studio, ze kterého pro vás vysíláme každý den už od páté hodiny ranní. První prohlídka studia začíná v 9.00 a poslední bude v 17.00, prohlídky začínají každou čtvrthodinu, počet osob ve skupině je omezen. Průvodce vám budou dělat moderátoři a redaktoři Českého rozhlasu Olomouc.

Českéhý rozhlas Olomouc, Horní náměstí 21. Vstup zdarma.