Hlavní obsah

Kdo bude mít za letošní rok nárok na daňový bonus

Právo, svj

Rodiny s dětmi jsou v Česku státem významně podporovány nižším zdaněním, když je při výpočtu měsíční čisté mzdy uplatňováno daňové zvýhodnění na děti. Když je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, potom náleží dokonce daňový bonus.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění měsíčně, osoby samostatně výdělečně činné vždy za kalendářní rok v daňovém přiznání. Měsíční daňové zvýhodnění na první dítě činí 1267 korun, na druhé dítě 1617 korun a na třetí a další dítě 2017 korun.

Zvýhodnění uplatňuje jen jeden z rodičů

„Daňové zvýhodnění může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, který své mzdové účetní předkládá potvrzení zaměstnavatele druhého z rodičů, že není daňové zvýhodnění uplatňováno, nebo čestné prohlášení druhého z rodičů,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Maláčová chce vzít slevy na daních 76 tisícům lidí

Domácí

Zaměstnanci s dětmi, kteří mají nízký příjem, v praxi neplatí nic na dani z příjmů a ještě peníze od státu ve výplatě dostávají formou daňového bonusu, neboť vypočtená daň z příjmů je nižší než daňové zvýhodnění na děti. Například zaměstnanec s hrubou mzdou 20 tisíc korun uplatňující daňové zvýhodnění na dvě děti obdrží daňový bonus ve výši 934 korun.

„Zaměstnanci s nízkou hrubou mzdou mají díky daňovému bonusu v praxi čistou mzdu obdrženou na účet vyšší než hrubou mzdu, například zaměstnanec se dvěma dětmi pracující za minimální mzdu ve výši 13 350 korun obdrží na bankovní účet mzdu ve výši 14 150 korun,“ vypočítává Ivanco.

Jaký je limit

Za rok 2019 mají nárok na daňový bonus pouze lidé, kteří mají za celý rok rozhodné příjmy ze závislé činnosti (ze zaměstnání) či ze samostatné výdělečné činnosti minimálně ve výši šestinásobku minimální mzdy, tedy vyšší než 80 100 korun (6675 korun měsíčně). Pasivní příjmy, tj. příjmy z nájmu, příjmy z kapitálového majetku nebo ostatní zdanitelné příjmy se pro účely čerpání daňového bonusu nepočítají.

Zvyšujete daně a nejste připraveni na krizi, cupoval Kalousek návrh rozpočtu

Ekonomika

Bonus tedy nemůže čerpat nepracující rodič, rodič s nízkými ročními rozhodnými příjmy nebo rodič s pouze pasivními příjmy. V praxi stačí, aby podmínku pro uplatnění daňového bonusu splnil pouze jeden z rodičů. Pokud mají oba rodiče vysoké příjmy, potom sice nečerpají daňový bonus, ale daňové zvýhodnění jim citelně snižuje daňovou povinnost.

Když pracujete pouze po část roku

Někteří zaměstnanci nastoupí do práce až koncem roku, přičemž v posledních měsících roku 2019 uplatní daňové zvýhodnění na děti a ve výplatě obdrží měsíční daňový bonus. Jestliže roční rozhodné příjmy nebudou vyšší než 80 100 korun, nárok na vyplacené měsíční daňové bonusy neztrácí. „Obdržené měsíční daňové bonusy se z důvodu nedostatečného rozhodného ročního příjmu nevracejí,“ potvrzuje Ivanco.

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit i zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek nebo zaměstnanec pracující na některou z pracovních dohod, podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. Při práci pro více zaměstnavatelů současně nelze mít podepsané prohlášení k dani pro daný měsíc vícekrát. „Daňový bonus nelze tedy obdržet v daném měsíci ve více výplatách od různých zaměstnavatelů,“ doplňuje Ivanco.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám